Ο Αμερικανός Μπλέικ Λίπερ είναι ο ογδόος ταχύτερος άνθρωπος στον πλανήτη, πράγμα αρκετά αξιοθαύμαστο, καθώς ο Μπλέικ γεννήθηκε χωρίς πόδια.

Οι εμπνευσμένες ομιλίες που έχει δώσει ο ίδιος κατά καιρούς, περιγράφοντας με λεπτομέρειες μια από τις πιο εκπληκτικές ιστορίες στον αθλητισμό, είναι τόσο ισχυρές που σχεδόν σε κάνουν να θέλεις να σηκωθείς και να ζητωκραυγάζεις.

Παρά την ατυχία του να γεννηθεί με τα δύο του πόδια να λείπουν κάτω από το γόνατο, μια δεκαετία αλκοολισμού – κατά την οποία κατά κάποιον τρόπο κέρδισε δύο Παραολυμπιακά μετάλλια σπριντ  λόγω “καθαρού ταλέντου” – και έναν εθισμό στην κοκαΐνη που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του για ένα χρόνο ενός από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, ο Λίπερ συνεχίζει να κάνει αυτό που αγαπά με πάθος.

Όπως ο συναθλητής του Όσκαρ Πιστόριους, γνωστός και ως «Blade Runner», ο Λίπερ θέλει να είναι διπλά ακρωτηριασμένος αθλητής που θα τρέξει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε αντίθεση με τον Πιστόριους – ο οποίος έφτασε στα ημιτελικά των 400 μέτρων στο Λονδίνο το 2012 – ο Λίπερ θα μπορούσε πραγματικά να κερδίσει ένα μετάλλιο. Θα μπορούσε να είναι αρκετά γρήγορος για να διεκδικήσει ακόμα και το χρυσό. Έτσι, ο επόμενος αγώνας του είναι να πείσει τις αρχές να τον αφήσουν να διαγωνιστεί με άνδρες χωρίς αναπηρία.

“Είμαι έτοιμος για αυτή τη μάχη”, είπε, μιλώντας από το σπίτι του στο Λος Άντζελες στην πρώτη του παγκόσμια συνέντευξη. “Αγωνίζομαι για μια ολόκληρη κοινωνική τάξη. Αγωνίζομαι για μια ολόκληρη γενιά. Αγωνίζομαι για μια κατηγορία ανθρώπων που πάντα αντιμετωπίζεται διαφορετικά.”

“Οι μέρες που οι άνθρωποι βλέπουν τους ανθρώπους που έχουν μια αναπηρία ως υποδεέστερους, τελείωσαν. Θα σιγουρευτώ ότι αυτό το μήνυμα θα ακουστεί.”

“Θα σέβεσαι κάποιον σε αναπηρικό αμαξίδιο. Θα σέβεσαι κάποιον που του λείπει ένα χέρι ή ένα πόδι. Θα σέβεσαι κάποιον με αναπηρία.”

Η ιστορία του Λίπερ έχει τόσα σκαμπανεβάσματα και τόσο εντυπωσιακή, που σίγουρα θα μπορούσε να γίνει μια υπέροχη ταινία. Αυτό ωστόσο που δεν γνωρίζουμε είναι αν θα τελειώνει με τον  Λίπερ να γράφει ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να επιστρέφει στους Παραολυμπιακούς ή κάτι εξ ολοκλήρου διαφορετικό.

Τώρα, τρία χρόνια καθαρός απο το ποτό και τα ναρκωτικά, ο Leeper στα 29 του χρόνια, αποκομίζει τα οφέλη της αποφασιστικότητας του. “Τα τρία τελευταία χρόνια έχω αφιερωθεί στο να γίνω ένας από τους ταχύτερους δρομείς στον κόσμο με πόδια ή χωρίς πόδια. Δεν είμαι ακόμα εκεί, αλλά πλησιάζω.”

“Λένε ότι ο άνδρας χωρίς πόδια είναι πολύ γρήγορος”, λέει και προσθέτει,”Λένε ότι έχω ένα αθέμιτο πλεονέκτημα. Έτσι, αυτό είναι κίνητρο για μένα να σπρώξω τα εμπόδια.”

Κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει αυτό το ταξίδι. Με το μέλλον του στα χέρια των άλλων, ο Λίπερ συνεχίζει να κάνει ό, τι μπορεί, δουλεύοντας σκληρά και εξαπλώνοντας το μήνυμα του. Επί του παρόντος, προπονείται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, όπου ειλικρινά ελπίζουμε ότι θα του επιτραπεί να αγωνιστεί. #letleeperrun


Διαβάστε επίσης: Σίντνεϊ Πουατιέ: Ο άνθρωπος που κατάφερε να νικήσει τα Χολιγουντιανά στερεότυπα