Ένας Γιαπωνέζος δισεκατομμυριούχος χάρισε 9 εκατ. δολάρια σε 1000 ακόλουθους του στο Twitter

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Γιαπωνέζος δισεκατομμυριούχος Yasaku Maezawa, ιδρυτής της online επιχείρησης Zozotown, χάρισε 9 εκατομμύρια δολάρια στους ακόλουθους του Twitter, λέγοντας ότι η πράξη του αυτή είναι ένα «κοινωνικό πείραμα».

Συγκεκριμένα, ο Maezawa έδωσε ένα εκατομμύριο γιέν (9.000 δολάρια) σε 1.000 τυχαίους οπαδούς του, οι οποίοι έκαναν retweet ένα post του την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου να δει μέσω τακτικών ερευνών πόσο μεγάλη απήχηση είχαν αυτά τα χρήματα στην ζωή των παραληπτών.

“Είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πείραμα”, δήλωσε ο Maezawa στο YouTube, προσθέτοντας ότι ελπίζει να προσελκύσει το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών και οικονομολόγων.

Ο Maezawa, ο οποίος πρόκειται να είναι ο πρώτος επιβάτης που θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι με τον πύραυλο Big Falcon Rocket της SpaceX του Elon Musk γύρω από την σελήνη, είναι γνωστός για τις τεράστιες δαπάνες του σε έργα τέχνης και πολυτελή αυτοκίνητα, αλλά και για το γεγονός ότι του αρέσει να μιλά για διάφορες ιδέες του, όπως για παράδειγμα έναν κόσμο χωρίς χρήματα.

© Pascal Le Segretain / Getty Images / Ideal Image

Η πράξη του αυτή συνδέεται με την περιέργεια του για το καθολικό βασικό εισόδημα – ένα σύστημα που ουσιαστικά πληρώνει κάποιον απλώς και μόνο επειδή είναι ζωντανός. Την ιδέα αυτή την πήρε από τον υποψήφιο για την προεδρία στις Αμερικανικές Εκλογές του 2020, Andrew Yang, ο οποίος υποσχθέθηκε ότι εάν εκλεγεί θα δίνει 1.000 δολάρια το μήνα (12.000 δολάρια ετησίως) σε κάθε ενήλικα πολίτη των ΗΠΑ ηλικίας άνω των 18 ετών.

Ο Maezawa δεν είναι η πρώτη φορά που δίνει χρήματα, καθώς προσφέρθηκε να διανείμει 100 εκατομμύρια γιεν (917.000 δολάρια) σε 100 ακόλουθους του το 2019, και σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα The Asahi Shimbun, ο Maezawa μίλησε με τους νικητές μέσω άμεσου μηνύματος στο Twitter.

Η τελευταία του προσφορά ήρθε δύο μήνες μετά την πώληση της online επιχείρησης του στη SoftBank για 900 εκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα που έδωσε δεν χαρακτηρίζονται ως βασικό εισόδημα, αλλά μια εφάπαξ πληρωμή. “Βασικό σημαίνει ένα τακτικό ελάχιστο ποσό που προσφέρει αίσθημα ασφάλειας”, δήλωσε στο Reuters ο Toshihiro Nagahama, ανώτερος οικονομολόγος στο Dai-ichi Life Research Institute. “Αυτό που προσφέρει ο Maezawa είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.”

Παρόλα αυτά, τα ποσά που έδωσε ο Maezawa ήταν χωρίς καμία δέσμευση και δεν χρειαζόταν κάποιος να πληρεί κάποια κριτήρια για να τα λάβει (όπως να έχει πολύ χαμηλό εισόδημα ή να είναι άνεργος).

Όσον αφορά την ερώτηση του Maezawa σχετικά με το αν τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, μια δημοσκόπηση της Gallup το 2010 διερεύνησε το θέμα μέσω μιας έρευνας σε 1.000 κατοίκους των ΗΠΑ. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η ύπαρξη χαμηλού εισοδήματος επιδείνωσε τον συναισθηματικό πόνο των ανθρώπων που είχαν κάποια αρνητικά γεγονότα στην ζωή τους, όπως ένα διαζύγιο ή μια ασθένεια. Οι Αμερικανοί με υψηλά εισοδήματα, αντιθέτως, έτειναν να είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα χρήματα οδηγούν στην ευτυχία – μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Οι Αμερικανοί που κερδίζουν περισσότερα από 75.000 δολάρια ετησίως δεν ανέφεραν ότι ήταν πιο ευτυχισμένοι από όσους κέρδισαν ακριβώς το ποσό αυτό.

Τέλος, ο Maezawa δήλωσε ότι «έχει τα χρήματα και τον ελεύθερο χρόνο» για να κάνει τις πληρωμές, και πως ένιωσε την ανάγκη να προσπαθήσει να εμπνεύσει μια μεγαλύτερη συζήτηση γύρω από το βασικό εισόδημα στην Ιαπωνία.


Διαβάστε επίσης: Ο 73χρονος tattoo artist που έχει γίνει θρύλος στην Ιαπωνία

Share.

Comments are closed.