Δισεκατομμυριούχοι που ξεκίνησαν από το μηδέν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Είναι άλλο πράγμα να κληρονομήσεις μια επιχείρηση και να την πας σε νέα ύψη και άλλο να δημιουργήσεις μια περιουσία από το τίποτα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως μερικοί από τους πλουσιότερους και πιο επιτυχημένους ανθρώπους του πλανήτη, με τον προσωπικό τους πλούτο να ξεπερνά τον εγχώριο πλούτο πολλών χωρών, κατάφεραν να δημιουργήσουν τεράστιες περιουσίες βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις και πιστεύοντας ότι όλα είναι δυνατά.

Αυτό που σίγουρα τους ξεχωρίσει είναι ότι είχαν την επιθυμία και το πάθος να πετύχουν, πρόθυμοι να προχωρήσουν ενάντια στις πιθανότητες και να αψηφήσουν την ασφαλή επιλογή να σπουδάσουν και στην συνέχεια να βρουν δουλειά.

Εδώ λοιπόν είναι μερικοί δισεκατομμυριούχοι που ξεκίνησαν από το μηδέν.

Jan Koum, CEO of Whatsapp
Καθαρή Αξία: 14,2 δισ. δολάρια

Ο Koum γεννήθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας. Στην ηλικία των 16 ετών, μετακόμισε με την μητέρα του στην Καλιφόρνια, όπου είχαν εξασφαλίσει ένα διαμέρισμα μέσω κρατικής βοήθειας. Για να επιβιώσει, σφουγγάριζε πατώματα σε ένα τοπικό κατάστημα.

Ο Koum ήταν αυτοδίδακτος στην πληροφορική και το 2009 κατάφερε να γίνει ο συνιδρυτής της μεγαλύτερής εταιρίας που παρείχε υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου, την γνωστή σε όλους WhatsApp. Η εταιρία αγοράστηκε από το Facebook για 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.

Ο ίδιος έχει πει ότι: “Το κόστος και η απόσταση δεν πρέπει να εμποδίζουν τους ανθρώπους να επικοινωνούν με τα πρόσωπα που αγαπάνε. Δεν θα ησυχάσω έως ότου όλοι, όπου κι αν βρίσκονται, αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα”.

Έτσι, αν έχεις τύχη (και μυαλό) διάβαινε και ριζικό περπάτα…

Ralph Lauren, Fashion Designer and Businessman
Καθαρή Αξία: 7,68 δισ. δολάρια

Ο θρυλικός Ralph Lauren αποφοίτησε από το σχολείο του στο Μπρόνξ της Νέας Υόρκης και στην συνέχεια παράτησε το κολέγιο για να ενταχθεί στον στρατό. Κατά την διάρκεια που εργαζόταν ως υπάλληλος στο Brooks Brothers, ο Lauren αναρωτήθηκε αν οι άνδρες ήταν έτοιμοι για ευρύτερα και φωτεινότερα σχέδια στις γραβάτες. Το έτος που αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, το 1967, η Lauren πούλησε γραβάτες αξίας 500.000 δολαρίων. Ξεκίνησε την Polo τον επόμενο χρόνο.

Michael Dell, CEO of Dell Technologies
Καθαρή Αξία: 68,3 δισ. δολάρια

Ο Michael Dell είναι ο ιδρυτής της Dell Technologies. Είναι ένας από τους νεότερους CEO της λίστας “Fortune 500” και η καθαρή του αξία αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 68,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Michael είχε ένα ενδιαφέρον για τα gadgets από νεαρή ηλικία και ξεκίνησε να δουλεύει από την τρυφερή ηλικία των 12 ετών, πλένοντας πιάτα σε ένα τοπικό κινέζικο εστιατόριο για να κερδίσει χρήματα για την συλλογή του με γραμματόσημα.

Γοητευμένος από την επέκταση της τεχνολογίας, ο Dell αγόρασε σε ηλικία 15 ετών έναν υπολογιστή Apple με σκοπό, όχι να τον χρησιμοποιήσει, αλλά να τον αποδομήσει για να δει πως τελικά δουλεύει. Παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Τέξας με ειδίκευση στη βιολογία, αλλά οι υπολογιστές ήταν η μεγάλη του αγάπη, την οποία μετέτρεψε σε μια κερδοφόρα επιχείρηση. Ξεκίνησε να πουλά υπολογιστές σε γνωστούς του στο πανεπιστήμιο ενώ σπούδαζε, πριν τα παρατήσει για να ξεκινήσει την Dell Computer Corporation.

Το περιοδικό “Forbes” έχει κατατάξει τον Dell στη λίστα με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον πλανήτη. “Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα ή οραματιστής ή ακόμα και απόφοιτος κολεγίου για να είσαι επιτυχημένος. Χρειάζεσαι απλώς ένα πλαίσιο και ένα όνειρο”, είναι τα λόγια του.

Larry Ellison, Executive Chairman and Chief Technology Officer of Oracle Corporation
Καθαρή Αξία:130 δισ. δολάρια

Ίσως να μην έχετε ακούσει για τον Larry Ellison, αλλά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έχετε ακούσει για ένα λογισμικό που ονομάζεται Oracle. Γεννημένος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, από μονογονεϊκή οικογένεια, ο Larry στάλθηκε για να ζήσει μαζί με τη θεία και τον θείο του όταν ήταν παιδί.

Η μητέρα του Larry πέθανε όταν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, αλλά τα παράτησε μετά από ένα εξάμηνο. Άρχισε να εργάζεται αλλάζοντας την μια δουλειά μετά την άλλη, πριν γίνει προγραμματιστής και αναπτύξει το λογισμικό Oracle.

Από τον Ιούνιο του 2023, καταγράφεται από το Bloomberg Billionaires Index ως ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με εκτιμώμενη περιουσία 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Jack Dorsey, CEO της εταιρείας πληρωμών Block
Καθαρή Αξία: 3,7 δισ. δολάρια

Ίσως δεν ξέρετε το όνομά του, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γνωρίζετε το Twitter, πλέον X. Ο Jack είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Twitter και πλέον έχει καθαρή αξία 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράτησε το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μετά την μεταγραφή από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μιζούρι.

Ο Dorsey αποχώρησε από τη διεύθυνση του Twitter το 2021 και το 2022 αγόρασε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο δισεκατομμυριούχος Ilon Mausk.

Πριν ασχοληθεί με την τεχνολογία, ο Dorsey ήταν πιστοποιημένος μασέρ και ασχολήθηκε με το σχέδιο μόδας. Το 2016, ο Dorsey έδωσε σχεδόν το ένα τρίτο των μετοχών του στο Twitter σε υπαλλήλους.

Francois Pinault, Founder of the Luxury Group Kering and the Investment Company Artémis
Καθαρή Αξία: 38,4 δισ. δολάρια

Ο Pinault είναι τώρα ο επίτιμος πρόεδρος του ομίλου μόδας Kering (πρώην PPR), αλλά κάποια στιγμή έπρεπε να εγκαταλείψει το γυμνάσιο επειδή δεχόταν πολύ άσχημο bulling επειδή ήταν φτωχός.

Ως επιχειρηματίας, ο Pinault είναι γνωστός για την τακτική του “θηρευτή”, η οποία περιλαμβάνει την αγορά μικρότερων επιχειρήσεων για ένα κλάσμα του κόστους τους όταν η αγορά καταρρέει. Τελικά ξεκίνησε το PPR, το οποίο κατέχει κορυφαίους οίκους μόδας όπως οι Gucci, Stella McCartney, Alexander McQueen και Yves Saint Laurent.

Σήμερα, κατέχει την Christie’s, την κορυφαία επιχείρηση τέχνης στον κόσμο.

Mark Zuckerberg, Chief Executive Officer of Facebook
Καθαρή Αξία: 105 δισ. δολάρια

Η ταινία του 2010, The Social Network, έδειξε το συναρπαστικό ταξίδι του Mark Zuckerberg από σπουδαστή του Χάρβαρντ στην ίδρυση του Facebook που έφερε την επανάσταση στην παγκόσμια επικοινωνία. Ήταν ένας φοιτητής που σχεδίασε ένα πρόγραμμα για τους σπουδαστές του Χάρβαρντ, όπου θα μπορούσαν να ψηφίσουν για την ελκυστικότητα των συμφοιτητών τους, το οποίο ονομάστηκε FaceMash και ήταν ο “σπόρος” μιας πλατφόρμας που θα έφερνε επανάσταση στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις παγκοσμίως.

Ο Mark παράτησε το Χάρβαρντ και το Facebook άρχισε να μεγαλώνει σε ένα κοινωνικό δίκτυο που είχε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η καθαρή του αξία ανέρχεται σε 105 δισεκατομμύρια δολάρια.

Bill Gates, Co-Founder of Microsoft Corporation
Καθαρή Αξία: 104 δισ. δολάρια

Ο Bill Gates, όπως όλοι φυσικά γνωρίζουμε, είναι ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού παγκοσμίως – της Microsoft. Με καθαρή αξία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Bill Gates φοίτησε στο Χάρβαρντ για δύο χρόνια, προτού τα παρατήσει και ιδρύσει τη Microsoft.

Οι πιο σημαντικοί στόχοι του ήταν: να λάβει καλές βαθμολογίες στο σχολείο, να γράψει κώδικα, να ιδρύσει την Microsoft, να γίνει καλός πατέρας και να δημιουργήσει ένα ίδρυμα που θα στηρίζει διάφορα ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Από το 1987, ο Bill Gates κατατάσσεται συνεχώς σε μία από τις κορυφαίες θέσεις στην λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.


Διαβάστε επίσης: Τα 5 κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι δισεκατομμυριούχοι

Share.

Comments are closed.