9 δισεκατομμυριούχοι που παράτησαν τις σπουδές τους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Είναι μερικοί από τους πλουσιότερους και πιο επιτυχημένους ανθρώπους του πλανήτη, με τον προσωπικό τους πλούτο να ξεπερνά τον εγχώριο πλούτο πολλών χωρών. Τι κοινό έχουν αυτοί οι άνδρες;

Είχαν την επιθυμία και το πάθος να πετύχουν, πρόθυμοι να προχωρήσουν ενάντια στις πιθανότητες και να αψηφήσουν την ασφαλή επιλογή να σπουδάσουν και στην συνέχεια να βρουν δουλειά. Παράτησαν το κολέγιο και επέλεξαν να είναι επιχειρηματίες. Μπορεί να εγκατέλειψαν, αλλά σίγουρα έκαναν περιουσία ιδρύοντας τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες που όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε στην καθημερινοτητά μας, όπως η Microsoft, το Facebook, το Twitter και το WhatsApp.

Bill Gates

Ο Bill Gates, όπως όλοι φυσικά γνωρίζουμε, είναι ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού παγκοσμίως – της Microsoft. Με καθαρή αξία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Bill Gates φοίτησε στο Χάρβαρντ για δύο χρόνια, προτού τα παρατήσει και ιδρύσει τη Microsoft.

Οι πιο σημαντικοί στόχοι του ήταν: να λάβει καλές βαθμολογίες στο σχολείο, να γράψει κώδικα, να ιδρύσει την Microsoft, να γίνει καλός πατέρας και να δημιουργήσει ένα ίδρυμα που θα στηρίζει διάφορα ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Από το 1987, ο Bill Gates κατατάσσεται συνεχώς σε μία από τις κορυφαίες θέσεις στην λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Michael Dell

Ο Michael Dell είναι ο ιδρυτής της Dell Computer Corporation. Είναι ένας από τους νεότερους CEO της λίστας “Fortune 500” και η καθαρή του αξία ανέρχεται στα 37,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Michael είχε ένα ενδιαφέρον για τα gadgets από νεαρή ηλικία και ξεκίνησε να δουλεύει από την τρυφερή ηλικία των 12 ετών, πλένοντας πιάτα σε ένα τοπικό κινέζικο εστιατόριο για να κερδίσει χρήματα για την συλλογή του με γραμματόσημα.

Γοητευμένος από την επέκταση της τεχνολογίας, ο Dell αγόρασε σε ηλικία 15 ετών έναν υπολογιστή Apple με σκοπό, όχι να τον χρησιμοποιήσει, αλλά να τον αποδομήσει για να δει πως τελικά δουλεύει. Παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Τέξας με ειδίκευση στη βιολογία, αλλά οι υπολογιστές ήταν η μεγάλη του αγάπη, την οποία μετέτρεψε σε μια κερδοφόρα επιχείρηση. Ξεκίνησε να πουλά υπολογιστές σε γνωστούς του στο πανεπιστήμιο ενώ σπούδαζε, πριν τα παρατήσει για να ξεκινήσει την Dell Computer Corporation.

Mark Zuckerberg

Η ταινία του 2010, The Social Network, έδειξε το συναρπαστικό ταξίδι του Mark Zuckerberg από σπουδαστή του Χάρβαρντ στην ίδρυση του Facebook που έφερε την επανάσταση στην παγκόσμια επικοινωνία. Ήταν ένας φοιτητής που σχεδίασε ένα πρόγραμμα για τους σπουδαστές του Χάρβαρντ, όπου θα μπορούσαν να ψηφίσουν για την ελκυστικότητα των συμφοιτητών τους, το οποίο ονομάστηκε FaceMash και ήταν ο “σπόρος” μιας πλατφόρμας που θα έφερνε επανάσταση στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις παγκοσμίως.

Ο Mark παράτησε το Χάρβαρντ και το Facebook άρχισε να μεγαλώνει σε ένα κοινωνικό δίκτυο που είχε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ο ίδιος έχει καθαρή αξία που υπερβαίνει τα 69 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Facebook εκτιμάται ότι αξίζει πάνω από 539 δισεκατομμύρια δολάρια.

Steve Jobs

Ο Steve Jobs ήταν ο ιδρυτής της Apple, ο οποίος λατρεύτηκε σαν θεός από κάποιους. Έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή. Εγκατέλειψε νωρίς το πανεπιστήμιο Reed στο Πόρτλαντ και ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση στο γκαράζ του, μαζί με τον συνεργάτη του Steve Wozniak.

Η Apple γεννήθηκε και έγινε ευρέως αποδεκτή από τις πρώτες της μέρες, κάνοντας τους υπολογιστές Apple Macintosh να γίνουν οι ηγέτες στον κλάδο των επικοινωνιών. Συγκεκριμένα, οι φιλοδοξίες του Steve Jobs δεν περιελάμβαναν ποτέ την επιδίωξη προσωπικού πλούτου, αλλά την προσπάθεια για  αύξηση του καλού του κοινωνικού συνόλου.

Larry Ellison

Ισως να μην έχετε ακούσει για τον Larry Ellison, αλλά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έχετε ακούσει για ένα λογισμικό που ονομάζεται Oracle. Γεννημένος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, από μονογονεϊκή οικογένεια, ο Larry στάλθηκε για να ζήσει μαζί με τη θεία και τον θείο του όταν ήταν παιδί.

Η μητέρα του Larry πέθανε όταν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, αλλά τα παράτησε μετά από ένα εξάμηνο. Άρχισε να εργάζεται αλλάζοντας την μια δουλειά μετά την άλλη, πριν γίνει προγραμματιστής και αναπτύξει το λογισμικό Oracle. Η καθαρή του αξία υπολογίζεται σε πάνω από 64 δισεκατομμύρια δολάρια.

Sean Parker

Ο Sean Parker ίδρυσε ένα σύστημα διαμοιρασμού αρχείων που λειτουργούσε μέσω του Διαδικτύου, το γνωστό Napster. Μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μοιράσει οποιοδήποτε είδος αρχείου, αλλά η επιτυχία του ήταν στη διευκόλυνση των χρηστών να μοιράζονται παράνομα αρχεία μουσικής κωδικοποιημένα σε μορφή MP3. Ο Sean ήταν ένας παγκόσμιας κλάσης χάκερ, ο οποίος από τα εφηβικά του χρόνια χάκαρε οργανισμούς και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν χρειάστηκε καν να πάει στο πανεπιστήμιο.

Θεωρείται ιδιοφυΐα, αν και απέκτησε κακή φήμη για τις δεξιότητες του στον κυβερνοχώρο. Συνέχισε ιδρύοντας την Plaxo και Airtime και υπηρέτησε στα διοικητικά συμβούλια διαφόρων μεγάλων εταιρειών, όπως της Spotify. Η καθαρή του αξία εκτιμάται σε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Jack Dorsey

Ίσως δεν ξέρετε το όνομά του, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γνωρίζετε το Twitter. Ο Jack είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Twitter και έχει καθαρή αξία 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράτησε το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μετά την μεταγραφή από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μιζούρι.

Αρχικά το Twitter γελοιοποιήθηκε και επικρίθηκε ως μια πλατφόρμα για τους εγωπαθείς και τους εγωιστές. Ωστόσο με όλους τους ανθρώπους, από διασημότητες μέχρι τον Πρόεδρο της Αμερικής, να μοιράζονται τις σκέψεις τους, έχει γίνει κοινωνικοπολιτική πλατφόρμα.

Paul Allen

Ο Paul Allen, μαζί με τον Bill Gates, είναι ο συνιδρυτής της Microsoft. Τόσο ο Paul όσο και ο Bill πήγαν στο σχολείο Lakeside, αλλά ο Paul πήγε να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον πριν το εγκαταλείψει και εργαστεί ως προγραμματιστής.

Ο Paul διαγνώστηκε με την ασθένεια Hodgkin και παραιτήθηκε από την εταιρεία το 1983. Απεβίωσε το 2018. Η καθαρή του αξία εκτιμήθηκε σε περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Jan Koum

Για άλλη μια φορά ίσως να μην γνωρίζετε το όνομα του, αλλά πιθανώς να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή του σε καθημερινή βάση. Μιλάμε για τον Jan Koum, ιδρυτή του WhatsApp. Ο Jan παράτησε το Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσές για να πάει να εργαστεί στην Yahoo, όπου πέρασε εννέα χρόνια. Η καθαρή του αξία υπολογίζεται σε περίπου 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εφαρμογή WhatsApp έκανε τον Zuckerberg να βάλει το χέρι στην τσέπη και να βγάλει 19 δισ. δολάρια για να την αποκτήσει. Ο ίδιος έχει πει ότι: “Το κόστος και η απόσταση δεν πρέπει να εμποδίζουν τους ανθρώπους να επικοινωνούν με τα πρόσωπα που αγαπάνε. Δεν θα ησυχάσω έως ότου όλοι, όπου κι αν βρίσκονται, αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα”.

Έτσι, αν έχεις τύχη (και μυαλό) διάβαινε και ριζικό περπάτα…


Διαβάστε επίσης: 8 δισεκατομμυριούχοι που ξεκίνησαν από το μηδέν

Share.

Comments are closed.