60 χρόνια από την ημέρα που “πάγωσε” ολόκληρος ο πλανήτης!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πριν από 60 χρόνια, συγκεκριμένα στις 22 Νοεμβρίου του 1963, ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φίτζεραλντ Κένεντι, έπεσε νεκρός χτυπημένος από μία σφαίρα στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια αυτοκινητοπομπής στο Ντάλας στο Ντάλας του Τέξας. Βρισκόταν στην προεδρική λιμουζίνα, η οποία δεν έφερε τον προστατευτικό θόλο, όταν ένας ελεύθερος σκοπευτής τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Δίπλα του στεκόταν σύζυγος του Τζάκι Κένεντι, η οποία σοκαρισμένη είπε “Ω, όχι”. Ήταν η στιγμή που σημάδεψε την πολιτική ιστορία των Η.Π.Α και σόκαρε την κοινωνία.

Ο πρόεδρος Κένεντι επισκέφθηκε την πολιτεία του Τέξας εν όψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς, καθώς στις προηγούμενες εκλογές η πολιτεία του Τέξας δεν υποστήριξε τους Δημοκρατικούς. Στις 11 και μισή το πρωί ο Κένεντι και η σύζυγος του έφτασαν στο Ντάλας. Εκεί τους υποδέχτηκε ο κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόναλι και η σύζυγος του.

Ακολούθησε πομπή η οποία επρόκειτο να διασχίσει ολόκληρη σχεδόν την πόλη για να καταλήξει στο εκθεσιακό όπου ο πρόεδρος θα παρέθετε ομιλία.

© Bettmann / Getty Images / Ideal Image

Υπολογίζεται ότι 150.000-200.000 άτομα, είχαν παραταχθεί κατά μήκος των λεωφόρων για να χαιρετήσουν τον πρόεδρο.

Τα αυτοκίνητα πέρασαν από το κέντρο της πόλης και τους ουρανοξύστες και στη συνέχεια κινήθηκαν προς τη διασταύρωση της οδού Ελμ, την οποία οι άνθρωποι της ασφάλειας του προέδρου θεωρούσαν πιο ασφαλή περιοχή.

Στις 12:28 τα αυτοκίνητα πέρασαν μπροστά από το κτίριο του Αποθετηρίου Σχολικών Βιβλίων της πολιτείας. Λέγεται ότι ο πρόεδρος είχε ζητήσει τα αυτοκίνητα να κινούνται αργά εξαιτίας της ενθουσιώδους υποδοχής του κόσμου.

© Hulton Archive / Getty Images / Ideal Image

Στις 12.30 ένας ελεύθερος σκοπευτής πυροβολεί τον πρόεδρο από ένα κτίριο που βρίσκεται ακριβώς έξω από την πορεία της αυτοκινητοπομπής. Ο Κένεντι, ο οποίος χαιρετούσε τον κόσμο, έφερε ξαφνικά τα χέρια του στο λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του, η οποία τον κοίταζε έντρομη. Ένας παριστάμενος έστριψε απότομα το κεφάλι του προς την πλατεία Ντίλι, μακριά από το Αποθετήριο. Ένας πυροβολισμός είχε ακουστεί αλλά ελάχιστοι τον είχαν αντιληφθεί. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο Κόναλι, ο οποίος καθόταν ακριβώς μπροστά από τον Κένεντι έπεσε απότομα μπροστά, χτυπημένος από τη δεύτερη σφαίρα.

Τέσσερα δευτερόλεπτα, μία τρίτη σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι, το οποίο κυριολεκτικά συντρίφτηκε. Το σώμα του Κένεντι τινάχθηκε προς τα πίσω και έπεσε απότομα στην αγκαλιά της Τζάκι. Η Τζάκι σηκώθηκε από το κάθισμα για να βοηθήσει τον μυστικό πράκτορα Κλίντον Χιλ, ο οποίος σκαρφάλωσε στη λιμουζίνα από πίσω και έσπρωξε την πρώτη κυρία πίσω στο κάθισμα.

© Bettmann / Getty Images / Ideal Image

Αμέσως τα αυτοκίνητα επιτάχυναν και μετέφεραν τον Κένεντι στο νοσοκομείο Πάρκλαντ, στο τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών. Ακολούθησε χειρουργείο ωστόσο δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή. Λέγεται ότι ήταν ήδη νεκρός όταν έφτασε στο νοσοκομείο. Στη 1 το μεσημέρι ανακοινώθηκε ο θάνατος του Αμερικανού Προέδρου συγκλονίζοντας την αμερικανική κοινωνία.

Μία ώρα μετά μετέφεραν τη σορό του με το προεδρικό αεροσκάφος, με τη Τζάκι Κένεντι στο πλευρό του. Κατά τη διάρκεια της πτήσης ο Λίντον Τζόνσον ορκίζεται Πρόεδρος, παρουσία του δικαστή Χαγκς: «Ορκίζομαι να ασκήσω να καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου, να υπερασπιστώ, να προστατεύσω και να διατηρήσω το Σύνταγμα των ΗΠΑ».

Την ίδια μέρα οι αρχές συλλαμβάνουν τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος δολοφονήθηκε δύο ημέρες μετά από τον Τζακ Ρούμπι σε ζωντανή μετάδοση. Κυκλοφόρησαν άπειρες θεωρίες συνωμοσίας και μέχρι σήμερα η δολοφονία του προέδρου και του δολοφόνου του αποτελούν μυστήριο.

H δολοφονία του Κένεντι καταγράφηκε από τους ανθρώπους που περίμεναν στην άκρη του δρόμου να τον χαιρετήσουν. Το πιο γνωστό βίντεο της δολοφονίας τράβηξε ο 58χρονος επιχειρηματίας Αμπραχάμ Ζαπρούντερ ο οποίος στεκόταν με μια κάμερα στο πλήθος και κατέγραψε τη στιγμή που η σφαίρα βρήκε τον στόχο της.

© Hulton Archive / Getty Images / Ideal Image

Η κηδεία του Κέννεντυ έγινε στις 25 Νοεμβρίου, από τον ρωμαιοκαθολικό ναό του Αγίου Ματθαίου στην Ουάσινγκτον και ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενταφιάστηκε στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, στη Βιρτζίνια, ενώπιον της μεγαλύτερης συγκέντρωσης επισήμων στην ιστορία των Η.Π.Α.


Διαβάστε επίσης: 15 εύστοχες ατάκες από πρώην Αμερικανούς προέδρους

Share.

Comments are closed.