50 χρόνια Paul Smith: Ο εκκεντρικός Βρετανός που έβαλε χρώμα στη ζωή μας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Από το 1970 ο Sir Paul Smith σχεδιάζει αντικείμενα που είναι άμεσα αναγνωρίσιμα για το ξεχωριστό βρετανικό στυλ, αλλά και την εκκεντρικότητα τους, δύο πράγματα που χαρακτηρίζουν και τον ίδιο τον δημιουργό.

Ο εμπορικά επιτυχημένος και πολύ σεβαστός στον κόσμο της μόδας Βρετανός σχεδιαστης, αν και αυτοδίδακτος, κατάφερε να δημιουργήσει την δική του αυτοκρατορία της μόδας ακολουθώντας τον κανόνα “Βρείτε έμπνευση στα πάντα”. Παράτησε το σχολείο στα 15 και ξεκίνησε να δουλεύει σε μια αποθήκη στο Νότινγχαμ, ενώ ασχολιόταν με την ποδηλασία εκτός των ωρών εργασίας. Έκανε ποδήλατο από και προς τη δουλειά μέχρι την ηλικία των 17, όπου ένα μεγάλο ατύχημα τον έστειλε στο νοσοκομείο για περίπου έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης του, οι φίλοι τον ενέπνευσαν να μπει στον κόσμο της τέχνης και της μόδας.

Η προσωπική σφραγίδα του σχεδιαστή είναι οι χαρακτηριστικές χρωματιστές ρίγες, γνωστές ως “Artist Stripes”, τις οποίες έχει εφαρμόσει σε πολλά είδη μόδας και σε διάφορα άλλα προϊόντα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τάση του να ανακατεύει τα χρώματα, οφείλεται στην σχολική του αποτυχία. “Μου αρέσει να τα ανακατεύω όλα, το ωραίο με το κιτς. Μου κάνει εντύπωση που ορισμένοι δημιουργικοί άνθρωποι μένουν προσκολημμένοι σε ένα πράγμα. Είναι τόσο σύντομη η παραμονή μας στη Γη! Γιατί ένα παιδικό σχέδιο δεν είναι εξίσου σημαντικό με έναν Πικάσο; Εξάλλου πιστεύω ότι ο εν λόγω ζωγράφος έχει δηλώσει ότι πέρασε όλη τη ζωή του για να μάθει να ζωγραφίζει σαν παιδί.”

O Paul Smith ήταν από τους πρώτους σχεδιαστές που έκανε συνεργασίες με διάφορα brands, ενσωματώνοντας την δημιουργική του ευφυία σε διάφορα προϊόντα. Το 1997 για παράδειγμα, συνεργάστηκε με την Mini και “έντυσε” το εμβληματικό αυτοκίνητο της εταιρίας με τις χρωματιστές ρίγες του. Έκτοτε, έχει συνεργαστεί με διάφορα brands, και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Σύμφωνα ωστόσο με τον ίδιο, ο μόνος κανόνας που ακολουθεί όσον αφορά τις συνεργασίες του, είναι να κάνει κάτι που τον ενδιαφέρει πολύ, και όχι απλά για να βγάλει χρήματα.

Αν λάβει κανείς υπόψη την τρέλα, αλλά και την παιδική του περιέργεια, δεν θα του κάνει εντύπωση πως ότι έχει αγγίξει ο 74χρονος σχεδιαστής, έχει μετατραπεί σε έργο τέχνης. Με αφορμή λοιπόν τα 50 χρόνια από την ίδρυση της μάρκας του, συγκεντρώσαμε τα προϊόντα από τις καλύτερες συνεργασίες που έχει κάνει ο Paul Smith μέχρι στιγμής.

Mini (1997)


Triumph Motorbikes (2005)


HP Sauce (2005)


Mercian Cycles (2006)


Evian (2009)


Leica Cameras (2012 & 2019)


Anglepoise lamp (2014)


Hans J Wegner (2014)


Caran d’Ache (2015)


Landrover (2015)


New Balance (2018)


Porche (2018)


Cinelli (2019)

Photos: Paul Smith


Διαβάστε επίσης: Karl Lagerfeld: Ο σχεδιαστής που μισούσε την ασχήμια

Share.

Comments are closed.