10 μαθήματα ζωής από τον αείμνηστο Στιβ Τζομπς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Μερικές φορές η ζωή σε χτυπάει στο κεφάλι με ένα τούβλο. Μη χάνετε την πίστη σας. Είμαι πεπεισμένος ότι το μόνο πράγμα που με κράτησε όρθιο ήταν ότι αγαπούσα πολύ αυτό που έκανα. Και ο μόνος τρόπος για να κάνει κάποιος μια σπουδαία δουλειά είναι να την αγαπήσει. Εάν δεν την έχετε ανακαλύψει ακόμα, συνεχίστε να ψάχνετε. Μην επαναπαυτείτε.”

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την θρυλική ομιλία του Στιβ Τζομπς στους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Στάνφορντ το 2005, και αντικατοπτρίζει την εργασιακή του ηθική, η οποία ήταν η επιμονή και η ανθεκτικότητα στο να συνεχίσει να καινοτομεί και να παραμείνει αφοσιωμένος στους στόχους του.

Πριν από 9 χρόνια έφυγε από την ζωή ο Στιβ Τζομπς, ο άνθρωπος που έφερε την επανάσταση στον χώρο της τεχνολογίας. Ο θάνατος του οφειλόταν στον καρκίνο του πάγκρεας, με τον οποίο πάλευε 8 ολόκληρα χρόνια. Είχε χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών, καθώς πολλές ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία.

© Justin Sullivan / Getty Images / Ideal Image

Γεννήθηκε πριν από 65 χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1955. Εγκατέλειψε νωρίς το πανεπιστήμιο Reed στο Πόρτλαντ όπου σπούδαζε και ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση στο γκαράζ του, μαζί με τον συνεργάτη του Στίβεν Βόζνιακ. Οι δυο τους ήταν αυτοί που έβγαλαν στην αγορά αυτό που ουσιαστικά θεωρείται το πρώτο PC του πλανήτη, τον Apple ΙΙ.

Ηταν μόλις 21 ετών όταν ίδρυσε την Apple. Αν και απολύθηκε εννέα χρόνια αργότερα, επέστρεψε και έγινε διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως. Η επιστροφή του Τζομπς στην Apple ήταν κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της εταιρείας. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και με την αναδιάρθρωση των προϊόντων και τμημάτων της, όπως για παράδειγμα την κατάργηση του Apple Newton, τη συγχώνευση των υπολογιστών Macintosh σε δύο σειρές και την εξασφάλιση της επένδυσης 100 εκ. δολαρίων από τη Microsoft και τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δυο εταιρειών σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της πλατφόρμας Macintosh για 5 χρόνια, η Apple ἐγινε ξανά κερδοφόρα.

“Ήμουν τυχερός – πολύ νωρίς ανακάλυψα τι ήθελα να κάνω στη ζωή. Ο Βοζ κι εγώ ξεκινήσαμε την Apple στο γκαράζ του σπιτιού των δικών μου, όταν εγώ ήμουν 20 χρόνων. Δουλέψαμε σκληρά και σε 10 χρόνια η Apple είχε αναπτυχθεί από μια δουλειά που την κάνανε δύο άνθρωποι μέσα σε ένα γκαράζ σπιτιού σε μια εταιρεία αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους». Με τα παραπάνω λόγια ο Στιβ Τζομπς εξηγούσε, στους φοιτητές του Στάνφορντ, πως ξεκίνησε.

© Hulton Archive / Getty Images / Ideal Image

Ο Στιβ Τζομπς δεν επεδίωξε ποτέ τον προσωπικό πλούτο και πάντα προσπαθούσε να διαθέτει όλες τις δυνάμεις και τις γνώσεις του για το γενικό καλό του κοινωνικού συνόλου. Προς το τέλος των παρουσιάσεων του συνήθιζε να χρησιμοποιεί την φράση “και κάτι τελευταίο…” κι έτσι όλοι οι παρευρισκόμενοι καταλάβαιναν αμέσως ότι ήταν έτοιμος να αποκαλύψει ακόμα μια καινοτομία που θα τους έκοβε την ανάσα.

Τον θυμόμαστε μέσα από 10 αποφθέγματα:

Το να είμαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν έχει σημασία για εμένα. Το να πηγαίνω για ύπνο το βράδυ λέγοντας ότι κάναμε κάτι θαυμάσιο, αυτό είναι που έχει σημασία για μένα.

Το να έχεις στο μυαλό σου ότι πρόκειται να πεθάνεις, είναι ο καλύτερος τρόπος που ξέρω για να αποφεύγεις την παγίδα να σκέπτεσαι ότι έχεις κάτι να χάσεις.

Σκεφτείτε καθαρά για να γίνει απλό.

Δεν μπορείτε απλά να ρωτήσετε τους πελάτες τι θέλουν και στη συνέχεια να προσπαθήσετε να τους το δώσετε. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, αμέσως θα θελήσουν κάτι νέο.

Όταν είσαι νέος, κοιτάς την τηλεόραση και σκέφτεσαι, υπάρχει μια συνωμοσία. Τα δίκτυα έχουν συνωμοτήσει για να μας κάνουν χαζούς. Αλλά όταν μεγαλώνεις λίγο, συνειδητοποιείς ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα δίκτυα είναι επιχειρήσεις, που δίνουν στους ανθρώπους ακριβώς αυτό που θέλουν. Αυτή είναι ακόμη πιο καταθλιπτική σκέψη.

Θα αντάλλαζα όλη μου την τεχνολογία για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη.

Πρέπει σε κάτι να έχεις πίστη. Στην διαίσθησή σου, στη μοίρα σου, στη ζωή, στο κάρμα, σε οτιδήποτε. Αυτή η προσέγγιση δεν με πρόδωσε ποτέ, και έχει κάνει όλη τη διαφορά στη ζωή μου.

Είμαι το μοναδικό άτομο που γνωρίζω που έχει χάσει ένα τέταρτο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ένα χρόνο. Κάτι τέτοιο διαμορφώνει το χαρακτήρα σου.

Έχετε εμπιστοσύνη σε κάτι —στο πεπρωμένο σας, στη ζωή, στο κάρμα σας, σε οτιδήποτε. Αυτή η προσέγγιση ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει.

Έχει μεγαλύτερη πλάκα να είσαι πειρατής από το να καταταγείς στο Ναυτικό.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι πολύ πλούσιοι άνθρωποι δείχνουν φτωχοί;

Share.

Comments are closed.