Οι 5 κανόνες που πρέπει να ακολουθείς όταν πας για σκι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αν αγαπάς το σκι ή το snowboard, τότε σίγουρα αυτή είναι η εποχή σου. Πολλές πίστες έχουν ήδη ανοίξει και το χιόνι είναι στρωμένο. Στις πλαγιές οποιουδήποτε χιονοδρομικού κέντρου και αν επιλέξεις να κατευθυνθείς, υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα σημεία γεμάτα δράση για να δοκιμάσεις τα πέδιλα σου.

Ωστόσο, όσο έμπειρος και αν είσαι, αξίζει να διαβάσεις πέντε βασικές συμβουλές για την ασφάλεια σου στο βουνό. Μην αμελήσεις να τις μάθεις, θα μπορούσαν πραγματικά να σε σώσουν.

1. Σημάδια που σε προειδοποιούν για χιονοστιβάδα

Οι βετεράνοι των Άλπεων σίγουρα ξέρουν να παρατηρούν τα διάφορα προειδοποιητικά σημάδια για χιονοστιβάδες, τα δύο πιο εμφανή ωστόσο είναι τα εξής: 1) Αν βλέπεις άλλες μικρότερες χιονοστιβάδες γύρω σου ή 2) Αν ακούς έναν ήχο κάτω από τα πόδια σου. Αυτό το «βουητό» δείχνει ότι υπάρχει ένα αδύναμο στρώμα χιονιού γύρω σου – που είναι ένα σαφές σημάδι κινδύνου. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεις τα slalom σε εδάφη με επικίνδυνες προεξέχοντες άκρες χιονιού σε μια κορυφογραμμή, καθώς και σε μη υποστηριζόμενες πλαγιές.

Σίγουρα μια μεγάλη κόκκινη σημαία είναι: Όταν οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν. Το νέο χιόνι, οι ισχυροί άνεμοι ή οι αυξανόμενες θερμοκρασίες είναι προϋποθέσεις για χιονοστιβάδες.

2. Τι να κάνεις αν ξεκινήσει μια χιονοστιβάδα

Εάν βρίσκεσαι σε μια χιονοστιβάδα, απομακρύνσου αμέσως κατεβαίνοντας από το χοντρό και συνεκτικό στρώμα χιονιού και κατευθύνσου σε μια πλευρά με ασφάλεια το συντομότερο δυνατό. Προσπάθησε να κατευθυνθείς σε γωνία 45 ° προς τα κάτω προς την έξοδο σου. Με αυτή την τεχνική, διατηρείς την ορμή σου, αλλά έχεις την ευκαιρία να βγεις έξω από τη χιονοστιβάδα και προς την έξοδο με ασφάλεια.

3. Εάν κολλήσεις στην χιονοστιβάδα

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις το σώμα σου σε μια όρθια θέση με τα πόδια προς τα κάτω και να χρησιμοποιήσεις μια τεχνική κολύμβησης (ύπτιο) για να προσπαθήσεις να κρατήσεις το σώμα σου πάνω από το χιόνι.

Η χιονοστιβάδα θα αρχίσει τελικά να καταλαγιάζει. Μόλις το κάνει, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δημιουργήσεις με τα χέρια μια τρύπα αέρα γύρω από το στόμα σου. Και ενώ αυτό μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις, θα πρέπει πάντα να προσπαθήσεις να παραμείνεις ήρεμος, όσο οι διασώστες θα προσπαθήσουν να σε βγάλουν έξω. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή όσο λιγότερο πανικοβάλλεσαι, τόσο λιγότερο οξυγόνο χρησιμοποιείς.

4. Απαραίτητα εργαλεία προετοιμασίας

Είτε πρόκειται να περάσεις αρκετό χρόνο στο βουνό αυτό τον χειμώνα, είτε απλά να πεταχτείς στις πίστες για μια γρήγορη απόδραση το Σαββατοκύριακο, είναι σημαντικό να εξοπλιστείς με εργαλεία που είναι ανθεκτικά και άνετα, τα οποία σου παρέχουν προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Τα βασικά εργαλεία είναι: ένας πομποδέκτης, ένας ανιχνευτής και ένα φτυάρι. Απλά βεβαιώσου ότι οι μπαταρίες σου είναι γεμάτες και ο αισθητήρας λειτουργεί σωστά. Αν είσαι παράτολμος σκιέρ ή snowboarder, θα ήταν σοφό να έχεις πάντα μαζί: Ένα κιτ πρώτων βοηθειών, καθώς και ένα δορυφορικό τηλέφωνο ή ένα Communicator SOS.

5. Βασικός κανόνας

Αν δεν γνωρίζεις, μην πας! Πολλά θέρετρα έχουν καταπληκτικό έδαφος που είναι επίσης ασφαλές και ελεγχόμενο από μια περιπολία σκι, ώστε να μπορείς να απολαύσεις τις καταβάσεις σου χωρίς να βρεθείς σε κίνδυνο. Εάν πάλι δεν μπορείς να ελέγξεις τη δίψα σου για αδρεναλίνη, ακολούθησε τουλάχιστον τις συμβουλές ενός επαγγελματία.


Διαβάστε επίσης: 5 πολυτελή σαλέ που όλοι θα θέλαμε να περάσουμε αυτά τα Χριστούγεννα

Share.

Comments are closed.