Πως 2 τύποι έκλεψαν έργα τέχνης αξίας 500 εκατ. σε μόλις 81 λεπτά!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τον Μάρτιο του 1990, πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο περιβόητες κλοπές έργων τέχνης όλων των εποχών, με τα έργα να έχουν συνολική αξία 500 εκατομμύρια δολάρια και τους ληστές να φεύγουν ανενόχλητοι μετά από 81 λεπτά.

Όχι δεν ήταν ο Τόμας Κράουν, ούτε ο Ντάνι Όσεαν, αλλά δύο άγνωστοι άντρες, οι οποίοι μπήκαν στο μουσείο Gardner της Βοστώνης μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, την ώρα που ο κόσμος στους δρόμους της πόλης γιόρταζε την ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Λίγο μετά τη 1 μ.μ., οι δύο άντρες μπήκαν από την πλαϊνή είσοδο του μουσείου και κατάφεραν να ακινητοποιοήσουν τους δύο ανυποψίαστους φρουρούς του μουσείου, τους οποίους έδεσαν με χειροπέδες σε σωλήνες στο υπόγειο. Στη συνέχεια, οι δύο άντρες έκλεψαν 13 έργα τέχνης, βγάζοντας τα από τις κορνίζες τους, μεταξύ των οποίων έργα των Ρέμπραντ, Ντεγκά και Βερμέερ. Δεν υπήρχαν συναγερμοί και μετά από 81 λεπτά οι κλέφτες έφυγαν με έργα τέχνης αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεδομένης της αξίας των έργων, το FBI χαρακτήρισε την ληστεία ως την μεγαλύτερη κλοπή ιδιωτικής περιουσίας στην ιστορία. Ακόμα και τόσα χρόνια μετά από την ληστεία, στο μουσείο εκτίθενται οι άδειες κορνίζες, ως υπενθύμιση του εγκλήματος που διαπράχθηκε. Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιλογή των έργων που εκπλάπησαν προβλημάτισαν αρκετά τους ειδικούς, καθώς οι δύο ληστές άφησαν πίσω τους πολλά πολύτιμα έργα.

Το FBI δήλωσε το 2013 ότι ήξερε ποιοι ήταν οι κλέφτες, αν και δεν ανακοίνωσε ποτέ τα ονόματα επειδή είχε ήδη περάσει η περίοδος παραγραφής, όμως οι αρχές δεν ανέκτησαν ποτέ τα έργα τέχνης.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο, είναι ο τρόπος που οι δύο ληστές διέπραξαν την εν λόγω ληστεία, και το παρακάτω βίντεο σας δείχνει ακριβώς αυτό!


Διαβάστε επίσης: Η τέλεια ληστεία του Στάλιν

Share.

Comments are closed.