Ο serial killer που σκορπούσε τον τρόμο επί 40 χρόνια στην Καλιφόρνια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το 2018 συνελήφθη ο “Golden State Killer”, ο οποίος σκορπούσε τον τρόμο στην Καλιφόρνια από το 1974 έως το 1986. Η σύλληψη άφησε έκπληκτο τον αμερικανικό λαό, καθώς ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος ήταν αστυνομικός στο επάγγελμα, κατάφερε να μείνει ασύλληπτος για τόσες δεκάδες χρόνια και είχε απασχολήσει την αμερικανική αστυνομία όσο άλλοι διαβόητοι serial killers επιπέδου Zodiac.

Ο λόγος για τον Τζόζεφ Τζέιμς Ντι Άντζελο, η σύλληψη του οποίου έγινε άμεσα πρώτη είδηση στις Η.Π.Α. Ο 72χρονος άνδρας συνελήφθη από τους αστυνομικούς, οι οποίοι τον περίμεναν να βγει από το σπίτι του, σε ένα προάστιο του Σακραμέντο και σύμφωνα με πληροφορίες δεν προέβαλε αντίσταση.

Θεωρήθηκε υπεύθυνος για πάνω από 12 φόνους, πάνω από 45 βιασμούς και δεκάδες ακόμα παραβιάσεις σπιτιών από το 1976 μέχρι το 1986 στην Καλιφόρνια.

Οι δολοφονίες

Σακραμέντο, 1977. Η πόλη ζει τον απόλυτο εφιάλτη. Άντρας αγνώστων στοιχείων, με το προσωνύμιο “East Area Rapist”, παραβιάζει σπίτια και βιάζει γυναίκες. Οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι οργανώνουν συναντήσεις προκειμένου να βρουν τρόπο να τον αντιμετωπίσουν.

Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές, ο σερίφης της περιοχής δίνει οδηγίες στους παρευρισκόμενους για το πώς ν’ αμυνθούν σε περίπτωση που ο καταζητούμενος μπει στο σπίτι τους, ένας άντρας τον διακόπτει και τον ρωτάει: ”Πώς γίνεται να κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος ένας άνθρωπος ο οποίος βιάζει γυναίκες μπροστά στους άντρες τους; Είναι δυνατόν κάποιος από τους συζύγους να μην έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να τον πιάσει;”

Μερικούς μήνες αργότερα, ο άντρας που έκανε την παραπάνω ερώτηση και η σύζυγος του πέφτουν θύματα μιας από της πιο στυγερές επιθέσεις του “East Area Rapist”, μεταξύ δεκάδων, που έχει διαπράξει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ο “Golden State Killer”, ο οποίος ήταν επίσης γνωστός ως “Visalia Ransacker” πριν μετακομίσει στο Σακραμέντο, μέχρι το 1975 παραβίαζε σπίτια και επιδιδόταν σε μικροκλοπές, παίρνοντας αντικείμενα που κατά πάσα πιθανότητα είχαν συναισθηματική αξία για τα θύματα του, όπως μανικετόκουμπα, μετάλλια και δαχτυλίδια.

Όταν αναλαμβάνει δράση ο “Golden State Killer'” η κατάσταση αγριεύει. Oι μικροκλοπές συνεχίζονται, ωστόσο συνοδεύονται από άγριους βιασμούς γυναικών που ζουν μόνες. Μελλοντικά θύματα δέχονται τηλεφωνήματα και από την άλλη άκρη της γραμμής είτε ακούγεται ένας άντρας να βαριανασαίνει είτε η φωνή του να ψιθυρίζει ”I will kill you”. Λίγες μέρες μετά παραβιάζει τα σπίτια των θυμάτων και τα βιάζει για ώρες.

Από τη στιγμή που μια εφημερίδα της εποχή γράφει πως ο “Golden State Killer” επιλέγει τα υποψήφια θύματα του μεταξύ ανύπαντρων γυναικών, ο Ντι Άντζελο αλλάζει τακτική και αρχίζει να βιάζει γυναίκες μπροστά στους συζύγους τους.

Παραβιάζει τα σπίτια, ακινητοποιεί με όπλο το ζευγάρι ενώ φοράει μάσκα, αναγκάζει τη γυναίκα να δέσει τον άντρα με πετσέτες και κορδόνια και μετά βιάζει τη γυναίκα μπροστά στα μάτια του. Για να είναι σίγουρος πως ο άντρας δεν θα προσπαθήσει να ξεφύγει, του ακουμπάει μια στίβα πιάτων στην πλάτη με την εξής προειδοποίηση: ”Αν ακουστεί έστω κι ένα τρίξιμο πιάτων, θα σας σκοτώσω και τους δυο”.

Δεν έχει κανένα ενδοιασμό να σκοτώσει, αφού με το πέρασμα του χρόνου οι επιθέσεις του γίνονται όλο και πιο σκληρές. Μετά το βιασμό, δολοφονεί τα θύματα του, είτε σκοτώνοντας τους κυριολεκτικά στο ξύλο είτε χρησιμοποιώντας το όπλο του.

Οι παρακολουθήσεις, τα απειλητικά τηλεφωνήματα στα θύματά του, οι βιασμοί και οι δολοφονίες δεν αποτελούν τις μόνες ενδείξεις για τον άρρωστο ψυχισμό του. Μία γυναίκα έχει δηλώσει πως ενώ την βίαζε σταμάτησε απότομα, πήγε στην κουζίνα, έφαγε ένα κομμάτι μηλόπιτα και μετά συνέχισε τον βιασμό. Άλλο θύμα έχει αναφέρει πως το εγκατέλειψε για λίγα λεπτά, πήγε σε άλλο δωμάτιο, έβαλε τα κλάματα και μετά επέστρεψε. Ενώ αρκετές γυναίκες που ήρθαν αντιμέτωπες με τον Ντι Άντζελο αναφέρουν πως ενώ τις βίαζε μουρμούριζε πράγματα για την μητέρα του και ατάκες του τύπου ”θα σας σκοτώσω όλους”.

Η σύλληψη

Πως όμως ο Ντι Άντζελο κατάφερε να μείνει ασύλληπτος για τόσες δεκάδες χρόνια; Την απάντηση δίνει το επάγγελμα του. O “Golden State Killer” ήταν αστυνόμος μέχρι το 1979, όταν εκδιώχθηκε από το σώμα γιατί έκλεψε ένα σφυρί από ένα κατάστημα. Νωρίτερα είχε υπηρετήσει στο Αμερικανικό Ναυτικό στον πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως μηχανικός αυτοκινήτων.

Αν και ο Ντι Άντζελο είχε διαπράξει τόσα στυγερά εγκλήματα η υπόθεση του είχε ξεχαστεί, αφού έστω θεωρητικά από το 1986 ήταν ανενεργός. Το Φλεβάρη, όμως, του 2018 εκδόθηκε το ”I’ll Be Gone in the Dark: One Woman’s Obsessive Search for the Golden State Killer” της Michelle McNamara, η οποία με την έρευνα και τα άρθρα της σε εφημερίδες και ιστοελίδες για τον “Golden State Killer” έφερε ξανά την υπόθεση του στο προσκήνιο.

Tο DNA προφίλ του “Golden State Killer” βρισκόταν για χρόνια στην κατοχή της αστυνομίας, όμως, δεν μπορούσε να ταυτιστεί με κανενός πολίτη, κάτι που σήμαινε ότι ο συγκεκριμένος serial killer δεν είχε συλληφθεί ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, η λύση δόθηκε με κινηματογραφικό τρόπο, μέσω μιας σελίδας που σε βοηθά να εντοπίσεις με ακρίβεια το γενεαλογικό σου δέντρο.

Ένας συνταξιοδοτημένος αστυνομικός, ο οποίος είχε ασχοληθεί για χρόνια με την υπόθεση του “Golden State Killer”, άρχισε να αναζητά τον συγκεκριμένο δολοφόνο στο GEDmatch, μια βάση με 800.000 προφίλ DNA, όπου άνθρωποι προσπαθούν να βρουν χαμένους συγγενείς τους. Ψύλλους στα άχυρα δηλαδή. Εκεί, όμως, εντοπίστηκε το DNA ενός μέλους της οικογένειας του Ντι Άντζελο, το οποίο οδήγησε με τη σειρά του στον δολοφόνο.

Έτσι, ένα ωραίο πρωινό ο Ντι Άντζελο κατέληξε στη φυλακή. Όσα θύματα του επιβίωσαν μπορούν να κοιμούνται πλέον ήσυχα.

Πηγές: NewYork Times, BBC.com, Sfgate.com


Διαβάστε επίσης: 13 serial killers που σκόρπισαν τον τρόμο στις Ηνωμένες Πολιτείες

Share.

Comments are closed.