Ο γηραιότερος άνθρωπος που δικάστηκε ποτέ για εγκλήματα πολέμου των Ναζί

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένας Γερμανός ηλικίας 101 ετών καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση, καθώς κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε περισσότερες από 3.000 δολοφονίες κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, όταν υπηρετοούσε ως φρουρός ναζιστικού στρατοπέδου.

Ο λόγος για τον Γιόζεφ Σουτζ, ο οποίος είναι ο γηραιότερος άνθρωπος που δικάστηκε ποτέ για τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί. Ο Σουτζ ισχυρίστηκε ότι δεν εργάστηκε ποτέ στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν, αλλά ένα δικαστήριο στο Βρανδεμβούργο έκρινε διαφορετικά. “Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ό,τι, σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζεστε, δουλέψατε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης ως φρουρός για περίπου τρία χρόνια”, είπε ο δικαστής στον Σουτζ σύμφωνα με το NPR.

Ο Σουτζ κατηγορήθηκε ότι βοήθησε και υποκίνησε την “εκτέλεση με πυροβολισμό σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου το 1942” και τη δολοφονία αιχμαλώτων “χρησιμοποιώντας το δηλητηριώδες αέριο Zyklon B”. Κρίθηκε ένοχος για την συμβολή σε 3.518 δολοφονίες και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών.

© Fabian Sommer/ Getty Images / Ideal Image

“Γνωρίζατε ότι εκεί σκοτώθηκαν κρατούμενοι. Με την παρουσία σας, υποστηρίξατε [αυτές τις πράξεις]”, είπε ο δικαστής, ωστόσο, στο δικαστήριο τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, ο Σουτζ συνέχισε να επιμένει ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στη γενοκτονία των Ναζί και ότι όλα όσα ειπώθηκαν για αυτόν είναι ψευδή. “Δεν ξέρω καν τι υποτίθεται ότι έκανα”, είπε στο δικαστήριο. “Δεν έχω καμία σχέση με αυτό”.

Το γερμανικό κυβερνητικό γραφείο που έχει αναλάβει να φέρει στην δικαιοσύνη όσους εμπλέκονται με τα εγκλήματα των Ναζί, εντόπισε τον Σουτζ το 2018, αφού βρέθηκαν αρχεία στρατοπέδων συγκέντρωσης που κατασχέθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά τα αρχεία έδειχναν ότι ο Σουτζ εντάχθηκε στα SS λίγο πριν κλείσει τα 21 και πως υπηρέτησε στο Ζάξενχαουζεν μεταξύ του 1942 και του 1945. Οι εισαγγελείς είπαν ότι έφτασε ακόμη και στο βαθμό του Rottenführer, του υψηλότερου στα SS.

Σύμφωνα με το CBS News, ο Σουτζ υποστήριξε ότι εργαζόταν σε ένα αγρόκτημα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ότι ποτέ δεν φόρεσε την στολή των SS.

Τα τελευταία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειες να φέρει τους πρώην Ναζί ενώπιον της δικαιοσύνης πριν πεθάνουν όλοι, μετά από τη σημαντική απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου το 2016 που επικύρωσε την καταδίκη του Όσκαρ Γκρόνινγκ, του λεγόμενου «λογιστή του Άουσβιτς». Ο Γκρόνινγκ, ο οποίος είχε καθήκοντα λογιστή στο κολαστήριο του Άουσβιτς, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, καθώς κρίθηκε ένοχος για συνέργεια στη δολοφονία 300.000 αιχμαλώτων.

Όσον αφορά τον Σουτζ, λόγω της ηλικίας και της κακής υγείας του, είναι απίθανο να εκτίσει ποινή φυλάκισης, αλλά θα πεθάνει μόνος, αφού και οι δύο κόρες του τον εγκατέλειψαν όταν έμαθαν τις κατηγορίες εναντίον του.


Διαβάστε επίσης: Δίκη του Άουσβιτς: Ένας από τους πιο αδίστακτους ανακριτές των Ναζί

Share.

Comments are closed.