Μπέρνι Μάντοφ: Ο άντρας πίσω από τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ξεχάστε τους Μπόνι και Κλάιντ και τον Τζέσε Τζέιμς, καθώς οι πραγματικοί επαγγελματίες κλέβουν υπερβολικά μεγάλα ποσά σε “βιομηχανική κλίμακα”.

Ένας από αυτούς είναι ο Μπέρνι Μάντοφ, ο Αμερικανός εγκληματίας και εμπνευστής του πιο κερδοφόρου Σχήματος Πόντσι στην ιστορία, ο οποίος κάνει τους περισσότερους διάσημους απατεώνες να μοιάζουν με ερασιτέχνες, αφού κατάφερε και έστησε μια απάτη τουλάχιστον 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

© Hiroko Masuike / Getty Images / Ideal Image

O πρώην χρηματιστής, σύμβουλος επενδύσεων, και πρόεδρος της Νasdaq, έχαιρε της απολύτου εμπιστοσύνης τόσο των εποπτικών αρχών όσο και της υψηλής διεθνούς οικονομικής τάξης. Υποτίθεται ότι τα χρήματα που διαχειριζόταν επενδύονταν σε μετοχές εταιρειών, με περίπλοκες δικλείδες ασφαλείας για προσυμφωνημένες αγοραπωλησίες τίτλων στο μέλλον. O Μάντοφ υποσχόταν αποδόσεις περίπου 10% τον χρόνο. Στην πραγματικότητα απλώς είχε στήσει μία πολυτελή εκδοχή του κόλπου της πυραμίδας.

Η τεραστίων διαστάσεων απάτη του αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 από τους δύο γιους του, οι οποίοι δεν ήταν μέρος του σχεδίου. Ο ένας εκ των δύο, ο Μαρκ Μάντοφ, αυτοκτόνησε το 2010. Βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Δεν αποκλείεται καθόλου το κόλπο να συνεχιζόταν, αν δεν μεσολαβούσε η χρηματοπιστωτική κρίση. Οι πελάτες του Μάντοφ άρχισαν να ζητούν την πρόωρη εξόφληση τους, με το Μαντόφ να συγκεντρώνει απαιτήσεις πληρωμών ύψους 7 δισ. δολαρίων, όμως τα ταμεία ήταν άδεια. Λόγω της κρίσης, ήταν αδύνατον να βρει νέους πελάτες για να ξεπληρώσει τους παλιούς, κι έτσι η υπόθεση ξεσκεπάστηκε, προκαλώντας τεράστια ζημιά σε μεγαλοεπενδυτές και ιδρύματα που πιάστηκαν στα δίχτυα του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, ορισμένοι πολύ πλούσιοι Αμερικανοί, τους περισσότερους από τους οποίους ο αμερικανός χρηματιστής γνώριζε προσωπικά από κοινωνικές εκδηλώσεις όπου παρευρισκόταν με τη σύζυγό του και ήταν αξιότιμα μέλη της “κοινωνίας Μάντοφ”, είχαν τοποθετήσει ολόκληρη την περιουσία τους στην πυραμίδα του Μάντοφ, με αποτέλεσμα σήμερα να μην τους έχει απομείνει τίποτα εκτός από τα ρούχα και τα σπίτια τους.

Τον Ιούνιο του 2009, ο Μάντοφ καταδικάστηκε και του δόθηκε ποινή φυλάκισης 150 χρόνων. Δήλωσε ότι η απάτη ξεκίνησε την δεκαετία του ’90, αλλά πολλοί από τους συνεργάτες του έχουν δηλώσει ότι ξεκίνησε από την δεκαετία του ’70. Ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει συγγνώμη από τους ανθρώπους από τους οποίους καταχράστηκε μεγάλα ποσά, ενώ παρακάλεσε το δικαστήριο να του επιβάλει 12ετή κάθειρξη, “ώστε τα τελευταία έτη της ζωής του να είναι ελεύθερος”.

Ο Μάντοφ πέθανε στις 14 Απριλίου του 2021 στην Νότια Καρολίνα από νεφρική ανεπάρκεια.


Διαβάστε επίσης: 10 εγκληματίες που “πιάστηκαν” λόγω… ηλιθιότητας!

Share.

Comments are closed.