Η αληθινή ιστορία πίσω από τα “Καλά Παιδιά” του Μάρτιν Σκορτσέζε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πριν από τέσσερις δεκαετίες, μια ομάδα ανδρών βρισκόταν μέσα σε ένα Ford Econoline 150, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε ένα σκοτεινό σημείο στο αεροδρόμιο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης. Στις 3:12 π.μ. φόρεσαν μάσκες στα πρόσωπα τους, πήραν πολυβόλα όπλα στα χέρια τους και μπήκαν στο τερματικό της Lufthansa, κλέβοντας 5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, καθώς και κοσμήματα αξίας ενός εκατομμυρίου.

Η ληστεία της 11ης Δεκεμβρίου του 1978, η οποία ήταν πνευματικό παιδί του μαφιόζου Χένρι Χιλ και η μεγαλύτερη που έχει διαπραχθεί ποτέ σε αμερικανικό έδαφος, έγινε αντικείμενο βιβλίων και ταινιών, με πιο γνωστή την ταινία “Τα Καλά Παιδιά” του Μάρτιν Σκορτσέζε.

Τα χρήματα δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ δύο χρόνια μετά την ληστεία, οι New York Times ανέφεραν ότι τουλάχιστον έξι θύματα δολοφονιών σχετίζονταν με την υπόθεση. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς λέγεται ότι πολλοί “συνεργάτες” βρήκαν βίαιο θάνατο από τα χέρια του Τζίμι Μπερκ, συνεργάτη της φαμίλια Λουκέζε, που ενέπνευσε τον χαρακτήρα του Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε.

Η υπόθεση αυτή έμεινε ανοιχτή για πολλά χρόνια, και τελικά σχεδόν 35 χρόνια αργότερα, το FBI κατάφερε να βρει στοιχεία για τους ενόχους. Έτσι λοιπόν, οι ερευνητές ψάχνοντας το σπίτι της κόρης του Τζίμι Μπερκ (που πέθανε στη φυλακή το 1996) στο Κουίνς, ανακάλυψαν ανθρώπινα οστά στα θεμέλια του σπιτιού. Τα οστά άνηκαν στον Πολ Κατζ, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του Μπερκ και αποθήκευε κλεμμένα αντικείμενα σε μια αποθήκη για λογαριασμό του Μπερκ και του Βίνσεντ Ασάρο, έναν από τους παλαιότερους μαφιόζους της οικογένειας Μπονάνο. Ο Ασάρο είχε πληροφορίες ότι ο Κατζ ήταν πληροφοριοδότης, και χρόνια αργότερα ανέφερε ότι ο Μπερκ ήταν αυτός που δολοφόνησε τον Κατζ, χρησιμοποιώντας μια αλυσίδα από λουρί σκύλου.

Ο Ασάρο, ο οποίος συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2014, ανέφερε ότι είχε αναθέσει στον γιο του Τζερόμ να ψάξει να βρει τα οστά του Κατζ στο πρώτο μέρος που είχε θαφτεί και να πάει να τα θάψει κάτω από το σπίτι της κόρης του Τζίμι Μπερκ. Ο ίδιος δήλωσε αθώος για τα εγκλήματα που διαπράττονταν για ένα διάστημα 45 ετών από το 1968 έως το 2013.

Ένας πληροφοριοδότης, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με το FBI, είχε δηλώσει ότι όσον αφορά την ληστεία της Lufthansa, ο Ασάρο είχε δηλώσει κάποτε ότι” Δεν πήραμε τα λεφτά που έπρεπε να πάρουμε”, ενώ κατηγόρησε τον Μπερκ λέγοντας πως “Ο Τζίμι κράτησε τα πάντα”.

Πιστεύεται ότι και οι δύο οικογένειες – Λουκέζε και Μπονάνο – εμπλέκονται με την διαβόητη ληστεία. Ο Ασάρο δικάστηκε το 2015, όμως το σώμα των ενόρκων τον έκρινε αθώο. Ξανασυνελλήφθη το 2017 και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκισης για ένα θέμα άσχετο με την ληστεία, καθώς είχε διατάξει να κάψουν το αυτοκίνητο ενός άνδρα επειδή τον είχε κλείσει εν μέσω κίνησης στον δρόμο.

Τέλος, αξίζει να πούμε ότι ο Χένρι Χιλ, ο πρώην μαφιόζος που έγινε πληροφοριοδότης του FBI και η ζωή του αποτέλεσε τη βάση για τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε, πέθανε από έμφραγμα το 2012 σε ηλικία 69 ετών στο Λος Άντζελες.


Διαβάστε επίσης: Οι ταινίες που αξίζει να δεις σύμφωνα με τον Μάρτιν Σκορτσέζε

Share.

Comments are closed.