Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά του Ψυχρού Πολέμου!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά του Ψυχρού Πολέμου είναι η εξαφάνιση του Βρετανού βατραχανθρώπου και ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Λάιονελ “Μπάστερ” Κραμπ, το πτώμα του οποίου ανασύρθηκε το καλοκαίρι του 1957 από το δίχτυ δύο ψαράδων κοντά στο Τσίτσεστερ και μεταφέρθηκε σε τοπικό νεκροτομείο, όπου οι ιατροδικαστές στρώθηκαν στην δουλειά για να ανακαλύψουν την ταυτότητα του.

Το πτώμα βρικόταν σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης. Τα χέρια και το κεφάλι έλειπαν, ενώ ο κορμός, φορώντας ακόμα την στολή του βατραχανθρώπου, ήταν φρικτά ακρωτηριασμένος. Όλα αυτά καθιστούσαν αδύνατη την εξακρίβωση της ταυτότητας του ακέφαλου πτώματος, στην πορεία της έρευνας ωστόσο, όλοι εμπλεκόμενοι κατάλαβαν ότι οι πάντες, μεταξύ των οποίων η MI5, η KGB και η Βρετανική κυβέρνηση, ήθελαν να κρατηθεί μυστική.

Οι εγκληματολόγοι του Τσίτσεστερ σκέφτηκαν πως υπήρχε προφανής υποψήφιος για το πτώμα. Πάνω από έναν χρόνο νωρίτερα, στις 19 Απριλίου του 1956, ενας άντρας ονόματι Λάινοελ Κραμπ είχε πάει για κατάδυση στο λιμάνι του Πόρτσμουθ. Από τότε δεν τον ξαναείδε κανείς.

© Mirrorpix / Getty Images / Ideal Image

Λίγο μετά την εξαφάνιση του όλοι θεώρησαν ότι είχε πνιγεί και πρασυρθεί στα ανοιχτά. Τότε όμως η ιστορία πήρε μια πολύ μυστηριώδη τροπή. Υπήρξαν κάποιες ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Κραμπ έκανε καταδύσεις κοντά στο σοβιετικό καταδρομικό “Ordzhonikidze” που έχει μεταφέρει τον Σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ στη Βρετανία στο πλάισιο διπλωματικής επίσκεψης.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση του Κραμπ του Κραμπ έγινε θέμα εθνικού ενδιαφέροντος, ενώ κατατέθηκαν ερωτήσεις στο οινοβούλιο σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ο Κραμπ καταδύθηκε τόσο κοντά στο σοβιετικό καταδρομικό του Χρουστσόφ. Οι απαντήσεις όμως που δόθηκαν συσκότισαν ακόμα περισσότερο το μυστήριο.

Στις 29 Απριλίου, με εντολή του αντιναύαρχου Τζον Ίνγκλις, Διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ναυτικού, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε ότι ο Κραμπ λάμβανε μέρος σε μυστικές δοκιμές υποβρύχιου οπλισμού. Οι Σοβιετικοί απάντησαν εκδίδοντας μια ανακοίνωση που ανέφερε ότι το πλήρωμα του Ordzhonikidze είχε εντοπίσει έναν βατραχάνθρωπο κοντά στο καταδρομικό την ημέρα που εξαφανίστηκε ο Κραμπ.

© Hulton Archive / Getty Images / Ideal Image

Απουσία άλλων στοιχείων, οι βρετανικές εφημερίδες είκαζαν ότι οι Σοβιετικοί είχαν συλλάβει τον Κραμπ και τον οδήγησαν στη Σοβιετική Ένωση για ανάκριση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντονυ Ίντεν αγνοούσε το γεγονός ότι η MI6 εκτέλεσε μια τέτοια αποστολή, και μάλιστα δήλωσε πως δεν θα ήταν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος να αποκαλυφθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκε ο βατραχάνθρωπος.

Η ιστορια μπορεί να έληγε εκεί αν δεν μεσολαβούσε η ανακάλυψη του μυστηριώδους πτώματος στις 9 Ιουνίου του 1957 στο λιμάνι του Τσίτσεστερ. Ήταν του Λάινοελ Κραμπ; Και αν ναι, γιατί έλειπε το κεφάλι;

Η πρώην σύζυγος του Κραμπ δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει το πτώμα, ούτε και η φίλη του, Πατ Ρόουζ. Το μόνο άλλο πρόσωπο που γνώριζε τον Κραμπ ήταν ο συνεργάτης του στις καταδύσεις, Σίντνυ Νόουλς, ο οποίες κλήθηκε να αναγνωρίσει το πτώμα λίγο μετά την ανακάλυψή του. Ο Νόουλς εξέτασε το πτώμα προσεχτικά, ψάχνοντας μια ουλή σχήματος Υ πίσω από το αριστερό γόνατο και μια προεξέχουσα ουλή στον αριστερό μηρό. Απέτυχε να βρει τέτοιο σημάδι στο πτώμα, ωστόσο δήλωσε ότι το πτώμα στο νεκτοτομείο άνηκε στον παλιό του φίλο.

Αργότερα εξομολογήθηκε στην Mail on Sunday ότι είχε πάρει εντολές από την υπηρεσία πληροφοριών να αναγνωρίσει το πτώμα και να επιβεβαιώσει πως άνηκε στον Κραμπ. Άφξσε επίσης να του ξέφύγεθ ότι το θύμα εργαζόταν στην MI6, αλλά σκόπευε να αυτομολήσει στην KGB.  O ιθύνων νους ολισω απο την καταδυτική αποστολή σύμφωνα με τον Νόουλς, ήταν η MI5, η οποία την είχε οργανώσει με στόχο να οδηγήσει στην δολοφονία του.

Η εκδοχή των γεγονότων που παρουσίασε ο Νόουλς έβαλε τέλος στις εικασίες, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Λίγο αργότερα όμως ήρθε η αναπάντεχη διάψευση. Σε συνέτευξη του στο BBC το 2007, ένας Σοβιετικός βατραχάνθρωπος ονόματι Έντουαρντ Κόλτσοφ, ισχυρίστηκε ότι ο Κραμπ είχε εντοπιστεί να προσπαθεί να τοποθετήσει νάρκη-βεντούζα στο σοβιετικό καταδρομικό και ο ίδιος του έκοψε τον λαιμό. Μάλιστα, έδειξε το στιλέτο που φέρεται να χρησιμοποίησε, καθώς και ένα μετάλλιο του Τάγματος του Ερυθρού Αστέρα που ισχυριζόταν ότι του είχε απονεμηθεί για την πράξη.

Φαίνεται εξαιρετικά απίθανο η Βρετανική κυβέρνηση να είχε προσπαθήσει να ανατινάξει Σοβιετικό καταδρομικό σε μια διπλωματική αποστολή ενώ ήταν αγκυροβολημένο σε Βρετανικά ύδατα και μετέφερε τους ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, κάτι που καθιστά τον ισχυρισμό του Κολτσόφ αναξιόπιστο.

Η πιο αληθοφανής εξήγηση για την εξαφάνιση του Κραμπ είναι ότι σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να τοποθετήσει μια συσκευή ακουστικής παρακολούθησης στη γάστρα του σοβιετικού σκάφους. Πρόκειται όμως απλώς για εικασία. Η εξαφάνιση του παραμένει ακόμα και σήμερα ένα από τα τελευταία μεγάλα μυστικά του Ψυχρού Πολέμου.


Διαβάστε επίσης: 10 “σκοτεινά” μυστικά της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ!

Share.

Comments are closed.