Δολοφόνησε όλα τα μέλη της οικογένειας του και εξαφανίστηκε για σχεδόν 2 δεκαετίες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο κατά συρροή δολοφόνος Τζον Λιστ πυροβόλησε τη γυναίκα του, τη μητέρα του και τα τρία του παιδιά. Στη συνέχεια έκανε ένα σάντουιτς, οδήγησε στην πλησιέστερη τράπεζα για να κλείσει τους λογαριασμούς του και εξαφανίστηκε για 18 χρόνια.

Ο Τζον Λιστ ήταν το υπόδειγμα οικογενειάρχη. Ζούσε με την πενταμελή οικογένεια του στο Νιου Τζέρσεϊ και εργαζόταν ως λογιστής σε μια κοντινή τράπεζα για να συντηρεί την οικογένεια του. Το 1971 και σε ηλικία 46 ετών, έχασε τη δουλειά του. Δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι δεν ήταν πλέον ικανός να στηρίζει οικονομικά την οικογένεια του. Περνούσε τις ημέρες του σε σταθμούς τρένων, διάβαζε εφημερίδες και αναζητούσε λύσεις στο οικονομικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί.

Η λύση που έδωσε το αρρωστημένο του μυαλό, ήταν να δολοφονήσει όλα τα μέλη της οικογένειας του για να τους λυτρώσει, φοβούμενος ότι αν ερχόντουσαν αντιμέτωποι με έναν κόσμο γεμάτο κακία και φτώχεια, θα γυρνούσαν την πλάτη τους στο Θεό.

Στις 9 Νοεμβρίου 1971, ενώ τα παιδιά του απουσίαζαν στο σχολείο, πυροβόλησε με αυτόματο κυνηγετικό όπλο τη γυναίκα του στο πίσω μέρος του κεφαλιού της και συνέχισε με την δολοφονία της ηλικιωμένης μητέρας του, την οποία πυροβόλησε πάνω από το αριστερό της μάτι. Σκόρπισε τον θάνατο και στα δύο παιδιά του, ηλικίας 16 και 13 ετών, μόλις επέστρεψαν από το σχολείο. Παρέμεινε στο σπίτι, γευμάτισε και κατευθύνθηκε στην τράπεζα για να κλείσει τους λογαριασμούς του. Το μόνο μέλος της οικογένειας που είχε μείνει ζωντανό ήταν ο 15χρονος γιος του, τον οποίο πυροβόλησε στο στήθος και στο πρόσωπο μόλις επέστρεψε σπίτι.

Αφού ξεκλήρισε την οικογένειά του, τοποθέτησε τα πτώματα μέσα σε σάκους και τα παράτησε μέσα στο σπίτι. Δίπλα τους άφησε ένα γράμμα στο οποίο έλεγε ότι η βαρβαρότητα του κόσμου ήταν αυτή που τον ανάγκασε να τους σκοτώσει. Τους σκότωσε για να σώσει τις ψυχές του. Πριν αποχωρήσει από τον τόπο του εγκλήματος, εξαφάνισε κάθε δική του φωτογραφία και άφησε έναν εκκλησιαστικό ύμνο να παίζει στο ραδιόφωνο.

18 χρόνια ήταν εξαφανισμένος

Για έναν μήνα κανείς δεν είχε υποψιαστεί το έγκλημα. Τα φώτα του σπιτιού παρέμεναν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι που ένα-ένα κάηκαν και έσβησαν. Τότε οι γείτονες αντιλήφθηκαν πως δεν υπάρχει κίνηση στο σπίτι και κάλεσαν την αστυνομία. Το έγκλημα του ήταν πολύ καλά μεθοδευμένο. Προκειμένου να μην δημιουργηθούν υποψίες, έστειλε επιστολές στο σχολείο των παιδιών και στη δουλειά της γυναίκας του, λέγοντας ότι η οικογένεια θα λείπει σε ταξίδι. Το μόνο που βρέθηκε από τις αστυνομικές αρχές ήταν το οικογενειακό αμάξι, παρατημένο στο αεροδρόμιο.

Η σύλληψη

Για 18 χρόνια ο κατά συρροή δολοφόνος ήταν εξαφανισμένος. Οι εισαγγελείς του δικαστηρίου στο Νιου Τζέρσεϊ διέταξαν τη δημιουργία ειδικής προτομής του προσώπου του εγκληματία, διαμορφωμένη με τρόπο που να δείχνει τις αλλαγές που μπορεί να είχαν περιέλθει. Οι ψυχολόγοι που εργάστηκαν σε αυτό το πρότζεκτ θεώρησαν ότι ο Τζον Λιστ θα φορούσε τα ίδια γυαλιά που φορούσε όταν ήταν νέος για να του θυμίζουν τις μέρες που ήταν επιτυχημένος.

Η υπόθεση της πενταπλούς δολοφονίας και το διαμορφωμένο σκίτσου του δολοφόνου παρουσιάστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «America’s Most Wanted» τον Μάιο του 1989. Περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την εκπομπή και έκαναν αμέσως καταγγελίες. Μια από αυτές ήταν η καταγγελία μιας γυναίκας από τη Βιρτζίνια η οποία θεώρησε πως το εικονιζόμενο πρόσωπο έμοιαζε με τον γείτονα της, ο οποίος ήταν λογιστής, πήγαινε κάθε Κυριακή στην εκκλησία και φορούσε τα ίδια γυαλιά.

Τελικά ο γείτονας της ήταν ο Τζον Λιστ, ο οποίος είχε μετατραπεί σε  Ρόμπερτ Κλαρκ. Στην δίκη του το 1990 οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι υπέφερε από σύνδρομο μετατραυματικoύ στρες, καθώς είχε υπηρετήσει ως στρατιώτης στον πόλεμο της Κορέας. Οι δικαστές τον καταδίκασαν με ισόβια ποινή για τις πέντε ανθρωποκτονίες που είχε διαπράξει. Σε μια συνέντευξή του αργότερα δήλωσε πως δεν αυτοκτόνησε μετά τη δολοφονία των μελών της οικογένειας του γιατί με αυτόν τον τρόπο η ψυχή του θα απομακρυνόταν από τον παράδεισο. “Ήθελε να επανενωθεί με τη σύζυγο, τα παιδιά και τη μητέρα του στη μετά θάνατον ζωή, εκεί όπου δεν υπάρχει πόνος και δεν θα υποφέρει”. Ο κατά συρροή δολοφόνος πέθανε φυλακισμένος το 2008 από πνευμονία.


Διαβάστε επίσης: Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά του Ψυχρού Πολέμου!

Share.

Comments are closed.