Μπορεί αυτό το ρολόι του οίκου Cartier μοιάζει με πίνακα του Νταλί της δεκαετίας του 1930, η τιμή του ωστόσο “φωνάζει” 2022.

Ο λόγος για ένα Cartier London Crash του 1967, το οποίο μόλις πουλήθηκε για 1,5 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν το διπλάσιο της εκτίμησης του, θέτοντας ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Το ρολόι από κίτρινο χρυσό 18 καρατίων είναι μια από τις πρώτες εκδόσεις που τέθηκαν σε δημοπρασία, σύμφωνα με το Loupe This, τον σχετικά νέο διαδικτυακό οίκο δημοπρασιών που ηγήθηκε της πώλησης.

Loupe This

“Το Crash έχει τη φήμη του περιζήτητου ρολογιού που δεν κυκλοφορεί πολύ συχνά από την Cartier”, έγραψε για το ρολόι ο Eric Ku, γνωστός συλλέκτης και συνιδρυτής του Loupe This. “Με τη μυστηριώδη ιστορία προέλευσης του και την εξαιρετική σπανιότητα, έγινε γρήγορα το αγαπημένο ρολόι κάθε λάτρη της Cartier”.

Σχεδιασμένο ως οβάλ Cartier με “στριμμένα άκρα”, το Crash προβάλλει τους εμβληματικούς μαύρους ρωμαϊκούς αριθμούς και τους μπλε ατσάλινους δείκτες σε ένα υπόλευκο καντράν. Στο εσωτερικό του φιλοξενεί τον χειροκίνητο μηχανισμό Calibre 841, ο οποίος φέρει την υπογραφή του Jaeger-LeCoultre.

Loupe This

Το μοντέλο δημιουργήθηκε από τον Jean-Jacques Cartier, τον τότε επικεφαλής του Cartier του Λονδίνου, και τον σχεδιαστή Rupert Emmerson στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Ο Cartier είχε αποφασίσει ότι το κατάστημα του Λονδίνου έπρεπε να φτιάχνει τα δικά του ρολόγια και οι εκδόσεις του Crash της πόλης έχουν γίνει πλέον μερικές από τις πιο περιζήτητες.

Οι δύο άνδρες εμπνεύστηκαν από τη σουρεαλιστική τρέλα της εποχής και δημιούργησαν ένα ρολόι που θυμίζει τον πίνακα του 1931 “The Persistence of Memory” του Σαλβαντόρ Νταλί.

Η έκδοση του London Crash που πουλήθηκε την Τετάρτη έχει κάποια ελαφριά φθορά, στην περιγραφή του οίκου ωστόσο αναφερόταν ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, γεγονός που πιθανότατα συνέβαλε στο ρεκόρ τιμής πώλησης του. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένα Crash του 1970 που πωλήθηκε για σχεδόν 885.000 δολάρια από τον οίκο Sotheby’s στην Γενεύη πέρυσι.


DΔιαβάστε επίσης: “Keeper of Time”: Ένα ντοκιμαντέρ για τους σπουδαιότερους ωρολογοποιούς στον κόσμο