Το ρολόι των 20 ευρώ που έχει αποκτήσει “θανατηφόρα φήμη”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Υπάρχει ένα αξεσουάρ που μπορεί να φορεθεί τόσο με skinny τζιν στην Κολοκοτρώνη της Αθήνας όσο και με μια πορτοκαλί φόρμα και μαύρη κουκούλα στον κόλπο του Γκουαντάναμο. Πριν από μερικά χρόνια το WikiLeaks δημοσίευσε κάποια έγγραφα που συνδέουν το θρυλικό ρολόι Casio F-91W με τους τρομοκράτες, καθώς ένας δυσανάλογος αριθμός ύποπτων για τρομοκρατία στην περιβόητη φυλακή, φορούσε αυτό το ρολόι στον καρπό του.

Ο στρατός των Η.Π.Α. θεωρεί αυτό το απίστευτο ψηφιακό ρολόι ως «το σύμβολο της Αλ Κάιντα», λόγω του γεγονότος ότι η ισλαμική οργάνωση το χρησιμοποιεί για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Πως όμως ένα πλαστικό ρολόι που κοστίζει σχεδόν 18 ευρώ και μπορεί κάποιος να το βρει σχεδόν παντού κατάφερε να κερδίσει τέτοια θανατηφόρα φήμη;

Το Casio F-91W κυκλοφόρησε το 1991 και παραμένει αμετάβλητο όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένα ρολόι που έχει κλασικό σχεδιασμό και δημιουργήθηκε έχοντας εξαιρετική λειτουργικότητα. Η ιαπωνική εταιρεία κατάφερε να κυριαρχήσει στην αγορά του ψηφιακού ρολογιού, μετατρέποντας το συμβατικό ρολόι σε μια «συσκευή πληροφοριών για τον καρπό». Έχει σχεδόν ότι θα ήθελε κανείς από ένα ρολόι: ψηφιακό καντράν, χρονογράφο ακριβείας (χάνοντας όχι περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα σε έναν δεδομένο μήνα), χρονόμετρα, ξυπνητήρια, ημερομηνία, οπίσθιο φωτισμό, μέση ζωή μπαταρίας τα 7 έτη, είναι αδιάβροχο και πολύ εύκολο στην χρήση.

Δημιουργημένο σε μια εποχή που ακόμα η τεχνολογία δεν είχε μεταφερθεί στα smartphones, είναι ένα ρολόι που είναι διαχρονικό και φορέθηκε από αρκετές γενιές νέων, που κατάφεραν να κάνουν κάτι τόσο φθηνό, μεγάλη τάση. Αν και η ιαπωνική εταιρεία δεν δημοσιεύει τα στοιχεία των πωλήσεων της, θεωρείται το ρολόι που έχει σημειώσει τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Τι είναι λοιπόν αυτό που βλέπουν οι τρομοκράτες σε αυτό το ρολόι;

Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις που έγιναν το 2011, 32 κρατούμενοι του Γκουαντάναμο είχαν στην κατοχή τους το F-91W, ενώ άλλοι 20 είχαν το μεταλλικό “ξαδερφάκι” του, το A159W28. Κατά τις ανακρίσεις που έγιναν, ένας από αυτούς είπε ότι το ρολόι του ήταν χρήσιμο επειδή ήταν αδιάβροχο – οι μουσουλμάνοι πλένουν τα χέρια τους μέχρι τους αγκώνες πριν από τις προσευχές, ενώ ένας άλλος ανέφερε ότι το ρολόι έχει ενσωματωμένη πυξίδα και τον βοηθούσε να ξέρει προς τα που βρίσκεται η Μέκκα.

Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο μοντέλο χρησιμοποιείται από την Αλ Κάιντα για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED). Τα ρολόγια διανέμονται στα στρατόπεδα εκπαίδευσης των τρομοκρατών, όπου τα νεότερα μέλη μαθαίνουν να τα συνδέουν σε ένα κύκλωμα με μερικές μπαταρίες των 9 βόλτ και πλαστικές εκρηκτικές ύλες. Με έναν χρονοδιακόπτη 23:59:59, επιτρέπει στους τρομοκράτες να απομακρυνθούν από τους ενδεχόμενους στόχους τους.

Ρεαλιστικά θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό με ένα ξυπνητήρι ή ένα φτηνό τηλέφωνο, αλλά αυτό που κάνει το F-91W  να ξεχωρίζει είναι η αξιοπιστία του.

Αυτό το μοντέλο έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές βομβιστικές επιθέσεις που έχουν συνδεθεί με την Αλ Κάιντα, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι ακόμα και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν φορούσε ένα.

Σίγουρα όποιος φοράει ενα τέτοιο ρολόι δεν μπορεί να θεωρηθεί τρομοκράτης, καθώς η παρουσία της Casio παγκοσμιώς είναι τεράστια, όπότε ένας τέτοιος συλλογισμός είναι άκαρπος, και θα μπορούσε να συνδέσει ακόμα και τις στυλιστικές προτιμήσεις του νεαρού τότε Μπαράκ Ομπάμα (φορούσε ένα) με αυτές των τρομοκρατών. Είναι σαν να πεις ότι η κόκα-κόλα είναι το αναψυκτικό των πορνοστάρ, επειδή αρκετοί άνθρωποι της συγκεκριμένης βιομηχανίας πίνουν το αναψυκτικό.

Κατά την γνώμη μας είναι ένα ρολόι που κατάφερε να μείνει αμετάβλητο εδώ και πολλά χρόνια, και η απλότητα του είναι που το κάνει τόσο ελκυστικό. Τώρα αν μας ρωτάτε αν θα το φορούσαμε για να ταξιδέψουμε στην Αμερική, η απάντηση μας είναι: Όχι! Η ζωή είναι καλύτερη με ένα ρετρό ζευγάρι γυαλιών ηλίου της Ray-Ban, παρά με μια μαύρη κουκούλα στο Γκουαντάναμο…


Διαβάστε επίσης: Ένας νέος ωκεανός προστίθεται στην συλλογή ρολογιών Blancpain X Swatch

Share.

Comments are closed.