Το Cartier Santos ήταν το πρώτο ανδρικό ρολόι χειρός στην ιστορία της ωρολογοποιίας, το οποίο προέκυψε από τη γνωριμία και την φιλία δύο ανδρών. Είναι ένα μοντέλο που σήμερα θεωρείται κλασικό, διαχρονικά κομψό και ο “πατέρας” όλων των ρολογιών χειρός.
Η ιστορία του ξεκινά το 1906 λίγο έξω από το Παρίσι, όπου ο Γαλλοβραζιλιάνος πρωτοπόρος των αιθέρων και εμβληματική μορφή της αεροπλοΐας, Alberto Santos – Dumont, κατορθώνει μετά από πολλές δοκιμές και βλάβες, να πραγματοποιήσει μια πτήση για περίπου 60 μέτρα, σε ύψος έως και 5 μέτρα.
Το γεγονός ήταν αξιοθαύμαστο, αφού δεν χρησιμοποίησε καταπέλτη ή άλλο βοήθημα για την απογείωση, και καταγράφηκε από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορίας που είχε δημιουργηθεί ένα χρόνο πριν. Ο Santos κερδίζει ένα βραβείο για αυτή του την πτήση, ύψους 3000 γαλλικών φράγκων.
Μέσα σε όλη αυτή την ατμόσφαιρα νίκης, λέγεται οτι ο τολμηρός αεροπόρος εξέφρασε ένα παράπονο στον φίλο του Louis Cartier: είναι δύσκολο να χρησιμοποιεί το ρολόι τσέπης του εν ώρα πτήσης.
Διαβάστε επίσης: Είδαμε τα 4 νέα ρολόγια Santos της Cartier και μας έπεσε σαγόνι!
Τρία χρόνια αργότερα, ο Louis Cartier ανταποκρίνεται στο αίτημα του φίλου του και κατασκευάζει ένα τετράγωνο, στιβαρό και εύκολο στην ανάγνωση ρολόι, που μπορούσε να τυλιχτεί γύρω από τον καρπό, αλλάζοντας δια παντός τα δεδομένα στην ωρολογοποιία!
Ο Santos είχε γίνει ήδη διάσημος και το παράξενο – για εκείνη την εποχή – αντικείμενο που ήταν τυλιγμένο γύρω από τον καρπό του, γίνεται εξίσου διάσημο.
Στην συνέχεια και μέχρι το 1911, ο Santos βελτιώνει την ιπτάμενη μηχανή του και την βγάζει σε μαζική παραγωγή. Το ίδιο κανει φυσικά και ο Louis Cartier με το Cartier Santos, και ξεκινά να το παράγει μαζικά σε συνεργασία με τον Γάλλο κατασκευαστή ρολογιών Edmond Jaeger. Έτσι, οι πιλότοι φορούν στο χέρι τα ρολόγια του Cartier και πετούν τα αεροπλάνα του Santos.
Μπορεί λοιπόν ο Patek Phillip να εφηύρε το ρολόι χειρός, ήταν όμως κάτι που υιοθετήθηκε ως γυναικείο αξεσουάρ (το παρήγγειλε η κόμισσα Koscowicz της Ουγγαρίας το 1868, και το οποίο θεωρείται το πρώτο ρολόι χειρός σύμφωνα με το βιβλίο Guinness). Έτσι, αυτός που έβαλε το ρολόι στον αντρικό καρπό, ήταν ο Louis Cartier. Ένα ρολόι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο εξαρχής για τον καρπό, κι όχι τα ρολόγια τσέπης που οι πυροβολητές του γερμανικού και βρετανικού ναυτικού έδεναν στους καρπούς τους.
Το Cartier Santos κατάφερε να γίνει από αθλητικό αξεσουάρ ένα πολυτελές αντικείμενο, καθώς στα μέσα του περασμένου αιώνα φορέθηκε από playboys, rock stars, ισχυρούς άντρες και βασιλιάδες, που αποτελούσαν την παγκόσμια ελίτ.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, η Cartier προσπαθούσε να ανταγωνιστεί τα “luxury sports” ρολόγια που είχαν κατασκευαστεί πρόσφατα, όπως το Audemars Piguet Royal Oak και αργότερα το Patek Philippe Nautilus, επιλέγοντας το Santos ως μέσο για να το πράξει.
Το 1978, το ρολόι επανασχεδιάστηκε και μετονομάστηκε σε Santos De Cartier από τον τότε επικεφαλή του μάρκετινγκ, Alain Dominique Perrin, ο οποίος ανέθεσε την δημιουργία των πρώτων μοντέλων από ατσάλι και χρυσό, αντικαθιστώντας το παραδοσιακό δερμάτινο λουράκι. Ο Perrin πρόσθεσε ακόμα μία αλλαγή: την δημιουργία διχρωμίας – από ατσάλι και χρυσό -, στην κάσα αλλά και στο μπρασελέ. Η ιδέα αυτή επηρέασε τον σχεδιασμό των ρολογιών την δεκαετία του ’80 και μετά.
Η ιστορία του Santos Cartier συνεχίζεται μέχρι σήμερα, και αποτελεί για τους λάτρεις των ρολογιών ανά τον κόσμο, ένα από τα σημαντικότερα ρολόγια στην ιστορία της ωρολογοποιίας.
Διαβάστε επίσης: Τα δύο νέα ολόμαυρα ρολόγια Santos της Cartier δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο