Αν είστε ένας από τους ανθρώπους που κάνατε λίγη οικονομία για να αποκτήσετε ένα vintage Rolex, σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί για ποιον λόγο χρησιμοποιούνται ορισμένοι περίεργοι όροι και φράσεις για ορισμένα μοντέλα, όπως “Frog foot” και “gilt” και “tropical”, και πως ακριβώς σχετίζονται όλα αυτά με τα ρολόγια του οίκου.
Για να σας λύσουμε την απορία θα πρέπει να σας πούμε πως οι λάτρεις της Rolex έχουν δημιουργήσει κάτα κάποιο τρόπο μία κωδικοποιημένη γλώσσα που τους βοηθά να καταλάβουν αν κάποιος είναι μυημένος, δηλαδή ότι είναι ένας “σπασίκλας” που αγαπά την υψηλή ωρολογοποιία και είναι διατεθειμένος να μάθει περισσότερα πράγματα για τα κομμάτια του συγκεκριμένου οίκου.
Αν λοιπόν έρθει ποτέ στον δρόμο σας ένας έμπορος vintage ρολογιών, οι παρακάτω όροι θα σας βοηθήσουν να μην δείχνετε άσχετος, αλλά ένας άνθρωπος που νοιάζεται αρκετά και γνωρίζει λεπτομέρειες για αυτό που τον ενδιαφέρει.
Δείτε παρακάτω 27 όρους για τα ρολόγια της Rolex που κάθε συλλέκτης πρέπει να γνωρίζει.
2-Line
Καντράν με μόνο δύο γραμμές κειμένου πάνω από την ένδειξη “6”. Το συναντάμε σε ορισμένα Submariners Ref. 14060 , τα οποία δεν έχουν δηλωμένη την πιστοποίηση Χρονομέτρου
4-Line
Καντράν με τέσσερις γραμμές κειμένου πάνω από την ένδειξη “6”. Σε ένα Submariner Ρef. 14060M για παράδειγμα, προστίθεται η πιστοποίηση Χρονομέτρου μαζί με το όνομα μοντέλου και την βαθμολογία βάθους.
Bark Finish
Ένα χαρακτηριστικό ορισμένων μπρασελέ President, στα οποία το χρυσό υλικό είναι χαραγμένο ώστε να μοιάζει με φλοιό δέντρου.
Big Crown
Ορισμένα πρώιμα Submariners διέθεταν μια υπερμεγέθη κορώνα περιέλιξης 8 mm — σε αυτά περιλαμβάνονται οι αναφορές 6200, 6538 και 5510.
Coronet
Το λογότυπο κορώνα της Rolex
Cyclops
Κρύσταλλο ρολογιού με ενσωματωμένο μεγεθυντικό φακό πάνω από το παραθυράκι της ημερομηνίας, κάτι που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1948 σε ένα μοντέλο Datejust και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1952. Αρχικά ήταν κατασκευασμένα από ακρυλικό και ήταν μέρος του κρυστάλλου. Τα μεταγενέστερα (και τα σημερινά) μοντέλα διαθέτουν ένα Cyclops που κατασκευάζεται ξεχωριστά και είναι στερεωμένο στον κύριο κρύσταλλο από ζαφείρι.
Double Swiss Underline
Στο καντράν του πρώτου Daytona Ref. 6239 υπήρχε μια υπογράμμιση κάτω από τη λέξη “Cosmograph” και η υπογραφή “SWISS” πάνω από την ένδειξη “6” και μία από κάτω, η οποία καλύπτεται εν μέρει από τον εσωτερικό δακτύλιο πάνω από το καντράν.
Eagle Beak
Το στυλ των προστατευτικών της κορώνας που υπήρχαν σε ορισμένα Submariners Ref. 5512 από τα τέλη της δεκαετίας του 1950/αρχές της δεκαετίας του 1960, τα οποία είχαν σχήμα ράμφους αετού.
Explorer Dial
Τον καντράν που διαθέτει τον χαρακτηριστικό συνδυασμό από παύλες, αραβικούς αριθμούς και τριγωνικές ενδείξεις που είχε το Explorer I.
Feet First
Καντράν στον οποίο η βαθμολογία βάθους ξεκινά με πόδια και όχι με μέτρα, δηλαδή “660ft=220m”. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι το εν λόγω ρολόι προοριζόταν για την αμερικανική αγορά, αλλά πρόκειται για εικασίες συλλεκτών.
Frog Foot
Ένας συγκεκριμένος τύπος κορώνας που υπήρχε σε ορισμένα σπορ ρολόγια της Rolex (Ref. 1016s, 1655s, κ.λπ.) και κατασκευαζόταν από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Ghost Bezel
Ένα αλουμινένιο πλαίσιο στεφάνης στο οποίο ο χρωματισμός έχει ξεθωριάσει.
Glossy Gilt Dial
Ένας τύπος πρώιμου καντράν της Rolex στο οποίο το κείμενο και άλλα χαρακτηριστικά (ενδείξεις λεπτών κ.λπ.) έχουν χρυσή απόχρωση.
HEV
Η “βαλβίδα διαφυγής ηλίου”, η οποία εμφανίζεται σε ορισμένα μοντέλα Rolex Professional, όπως το Sea-Dweller.
Jubilee
Αυτός ο τύπος μπρασελέ, που κυκλοφόρησε από τη Rolex το 1945 για τον εορτασμό της 40ης επετείου της μάρκας, είναι πλέον ένα σύμβολο της ωρολογοποιίας, το οποίο μιμούνται ελεύθερα άλλοι ωρολογοποιοί.
Matte Dial
Τύπος καντράν που χρησιμοποιείται σε σπορ μοντέλα Rolex (και άλλα) από τα μέσα-τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Maxi Dial
Kαντράν που διαθέτει έντονο το φωτοβόλο υλικό για αυξημένη αναγνωσιμότητα.
Mercedes Hands
Αυτό είναι ένα μοναδικό στοιχείο που εμφανίζεται σε πολλές αναφορές της Rolex, στις οποίες ο λεπτοδείκτης έχει ένα στρογγυλό τμήμα χωρισμένο σε τρία ίσα μερίδια — όπως το λογότυπο της Mercedes.
Meters First
Καντράν που στη βαθμολογία του βάθους υπάρχουν τα μέτρα πριν από πόδια, δηλαδή “200m=660ft”.
Nipple Dial
Ορισμένα vintage μοντέλα GMT-Master και Submariner, τα οποία είναι από κίτρινο χρυσό ή δίχρωμα, διαθέτουν μαύρα ή μπλε καντράν στα οποία οι δείκτες της ώρας — επίσης κατασκευασμένοι από χρυσό — προεξέχουν από την επιφάνεια του καντράν και έχουν φωτοβόλο υλικό. Αυτός ο τύπος καντράν δεν μπορεί να βρεθεί σε ρολόγια από ατσάλι.
Oyster
Μια εξαιρετικά αδιάβροχη κάσα με βιδωτή κορώνα και πλάτη που κυκλοφόρησε το 1926 και εμφανίζεται στα περισσότερα ρολόγια Rolex έκτοτε.
Oyster (Bracelet)
Το μπρασελέ Oyster είναι ακόμα ένα σύμβολο του σχεδιασμού της Rolex. Διαθέτει την τρεις συνδέσμους, είναι στιβαρό, κομψό και διακρίνεται για την απλότητά του. Το συναντάμε συνήθως σε ρολόγια-εργαλεία όπως το Submariner και το Explorer.
PCG (Pointed Crown Guards)
Τα προστατευτικά της είναι μυτερά και έρχονται σε αντίθεση με τα τετράγωνα ή αυτά που θυμίζουν “ράμφος αετού”.
Rainbow
Περιγράφει ένα ρολόι στο οποίο η στεφάνη διαθέτει μία σειρά από πολύτιμους λίθους διατεταγμένους σε μοτίβο ουράνιου τόξου.
Small Crown
Αυτός ο όρος αναφέρεται γενικά σε πρώιμα Submariners που διέθεταν μικρότερη κορώνα, όπως τα μοντέλα 6204, 6205, 6536/1 κ.α.
Stella Dial
Μοντέλα (Oyster Perpetual, Datejust και Day-Date) με πολύ έντονο χρώμα στο καντράν που κυκλοφόρησαν την δεκαετία του ’70, τα οποία πήραν το ψευδώνυμο “Stella dial” και προορίζονταν κυρίως για την αγορά της Μέσης Ανατολής.
Tropical
Ένα μαύρο καντράν που έχει γίνει καφέ λόγω της έκθεσης του στην υπεριώδη ακτινοβολία, την υγρασία κ.λπ. Αυτά τα καντράν είναι πολύ επιθυμητά, παρά το χρώμα τους.
Διαβάστε επίσης: Η Bob’s Watches αλλάζει το παιχνίδι των δημοπρασιών πολυτελών ρολογιών