Το εξαιρετικά σπάνιο ρολόι Cartier Cheich που έβαλε “φωτιά” στο διαδίκτυο τον περασμένο Ιούλιο έχει και επίσημα νέο ιδιοκτήτη.

Μετά από ένα κρεσέντο προσφορών, ο οίκος Sotheby’s πούλησε το εξαιρετικά σπάνιο μοντέλο σε μια ηλεκτρονική δημοπρασία για 1,1 εκατομμύρια δολάρια, τιμή που ξεπέρασε κατά πολύ την αρχική εκτίμηση (200.000 εώς 400.000 ευρώ) και το κάνει το δεύτερο πιο ακριβό ρολόι Cartier που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, μετά από το Cartier Crash που πουλήθηκε για 1,5 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο.

Sotheby’s

Η ιστορία του ξεκινά το 1983, όταν ο Alain Dominique Perrin, ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Cartier, και ο Thierry Sabine, ο ιδρυτής του θρυλικού ράλι Παρίσι-Ντακάρ αποφάσισαν να προσφέρουν ένα λαμπερό έπαθλο σε όποιον θα μπορούσε να πετύχει αυτό που θεωρούσαν και οι δύο άνδρες αδύνατο: να κερδίσει το ράλι Παρίσι-Ντακάρ για δύο συνεχόμενα χρόνια στην ίδια κατηγορία οχημάτων – κάτι που ονόμασαν Cartier Challenge.

Ο Perrin και ο Sabine ήταν αρκετά σίγουροι ότι κανείς δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει την Cartier Challenge, αλλά δεν υπολόγισαν στο αξιοσημείωτο ταλέντο και την υπεράνθρωπη αντοχή του Gaston Rahier – παγκόσμιου πρωταθλητή μοτοκρός 125cc – ο οποίος συγκλόνισε τον κόσμο κερδίζοντας το ράλι το 1984 και το 1985. Ο Rahier παρέμεινε ο μοναδικός κάτοχος του ρολογιού έως το θάνατο του το 2005 (στην συνέχεια πέρασε στην κατοχή της οικογένειας του) και το φόρεσε μόνο μία φορά.

Sotheby’s

Σχεδιασμένο από τον Jacques Diltoer, τον Δημιουργικό Διευθυντή της Cartier εκείνη την εποχή, το Cheich είναι ένα άλλο παράδειγμα της απίστευτα δημιουργικής και μοναδικής προσέγγισης του οίκου στην σχεδίαση της κάσας των ρολογιών. Η κάσα του παίρνει έμπνευση από την παραδοσιακή μαντίλα που φορούν οι άντρες Τουαρέγκ και είναι κατασκευασμένη από τρεις διαφορετικούς τύπους χρυσού – λευκό, κίτρινο και ροζ – που είναι υφασμένοι μεταξύ τους.

Το Cartier Challenge τελείωσε το 1986, μετά τον θάνατο του Sabine σε συντριβή ελικοπτέρου. Δύο επιπλέον μοντέλα δημιουργήθηκαν για πιθανούς νικητές και ένα τέταρτο προσφέρθηκε στον Sabine από τον Perrin.


Διαβάστε επίσης: Το σουρεαλιστικό ρολόι των 1,5 εκατ. δολαρίων που θυμίζει πίνακα του Σαλβαντόρ Νταλί