9 συμβουλές για σένα που έχεις στην κατοχή σου ένα πολύτιμο ρολόι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένα μηχανικό ρολόι είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό αξεσουάρ που σου λέει την ώρα. Είναι καθαρά ένα σύμβολο της κλασικής μηχανικής, για το οποίο εχουν δαπανηθεί εκατοντάδες ώρες εργασίας, και μόνο όποιος είναι λάτρης της υψηλής ωρολογοποιίας μπορεί να εκτιμήσει την πραγματική του αξία.

Προφανώς ένα ρολόι από διάσημους ελβετικούς οίκους είναι σύμβολο στάτους και μία πολύ καλή επένδυση, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για να διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση για αρκετά χρόνια, ώστε να αυξηθεί η αξία μεταπώλησης του ή και να περάσει από γενιά σε γενιά, απαιτείται η σωστή συντήρηση και αποθήκευση του.

Αν λοιπόν είστε τυχερός και έχετε καταφέρει να αποκτήσετε ένα  vintage Rolex ή ένα σπάνιο Patek Philippe, αυτές είναι οι 9 βασικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε το ρολόι σας σε άριστη κατάσταση.

Αποθηκεύστε τα σωστά

Phillips

Η σκόνη και ειδικά η υγρασία είναι οι κύριοι εχθροί των ρολογιών, επομένως θα πρέπει να τα αποθηκεύετε σε ξηρά και με ελεγχόμενη θερμοκρασία περιβάλλοντα, για να μην υπάρχουν φθορές στο καντράν και τους μηχανισμούς.

Τα ρολόγια θα πρέπει επίσης να φυλάσσονται μακριά από το φως, δεδομένου ότι μερικές φορές το φως ξεθωριάζει τα μαύρα καντράν στα vintage ρολόγια, δημιουργώντας μία “τροπική” ή “σοκολατί” απόχρωση. Βεβαίως, ανάλογα με το μοντέλο, η ασυνήθιστη αυτή γήρανση μπορεί να αυξήσει αρκετά την αξία του.

Ασφαλίστε τα

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να ασφαλίζουν τα ρολόγια τους, επειδή αποτελούν συχνά στόχο κλοπής. Έχοντας αυτό κατά νου, πολλοί άνθρωποι αποθηκεύουν τις συλλογές τους σε χρηματοκιβώτια ή σε τραπεζικές θυρίδες.

Διατηρήστε ένα αρχείο με τους σειριακούς αριθμούς, αλλά και με φωτογραφίες των ρολογιών σας, το οποίο θα μπορείτε να παραδώσετε στις αρχές και τις ασφαλιστικές εταιρείες σε περίπτωση κλοπής. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορείτε να υποβάλετε τις αναφορές της αστυνομίας απευθείας στις εταιρείες ρολογιών, οπότε αν το ρολόι σας επιστρέψει ποτέ σε αυτές για σέρβις, θα μπορούν να σας το επιστρέψουν.

Πρέπει να φοράτε πολύτιμα ρολόγια;

Εξαρτάται από την ηλικία του ρολογιού – αυτά από τη δεκαετία του ’30 και του ’40 μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στην υγρασία, ανάλογα με το σχέδιο της κάσας, ενώ συχνά τα ρολόγια από τη δεκαετία του ’60 και μετά δεν έχουν σχεδόν κανένα πρόβλημα.

Τα καταδυτικά ρολόγια με βιδωτή πλάτη τείνουν να αντέχουν καλύτερα με την πάροδο του χρόνου, κρατώντας εκτός της υγρασία και την σκόνη, ενώ οι vintage χρονογράφοι (ρολόγια με ενσωματωμένη λειτουργία χρονόμετρου) είναι πιο επιρρεπή στην υγρασία και πρέπει να προσέχετε όταν τα φοράτε.

Τακτικό σέρβις

Courtesy of Michael Culyba

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί προτείνουν να πραγματοποιούνται σέρβις στα ρολόγια που φοριούνται συχνά κάθε τρία έως πέντε χρόνια. Εάν αποθηκεύετε σωστά ένα ρολόι και το φοράτε μόνο δύο φορές το χρόνο, μπορεί να μην χρειάζεται να του κάνετε σέρβις τόσο τακτικά. Πιο πολύπλοκα κομμάτια, όπως χρονογράφοι και minute repeaters, ενδέχεται να απαιτούν πιο συχνή και λεπτομερή προσοχή εάν χρησιμοποιούνται τακτικά.

Καλό θα είναι να αναζητήσετε έναν ωρολογοποιό που να υποστηρίζεται από τη μάρκα.

Επικοινωνία με ωρολογοποιό

Τα ανεπανόρθωτα λάθη που γίνονται κατά το σέρβις ενός ρολογιού, όπως το γυάλισμα ή οι αισθητικές αλλαγές, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την αξία του και πολλές φορές δεν μπορούν να αναιρεθούν. Γι’ αυτό, κάθε συλλέκτης θα πρέπει να έχει μια σχέση εμπιστοσύνης με έναν ωρολογοποιό, αν θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο.

Γυάλισμα από επαγγελματία

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε το αρχικό φινίρισμα ενός ρολογιού, χωρίς να ανησυχείτε για τις γρατσουνιές. Οι ωρολογοποιοί και οι τεχνικοί συχνά θέλουν να γυαλίσουν ένα ρολόι ώστε να φαίνεται ολοκαίνουργιο, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει το αρχικό φινίρισμα του μετάλλου και να αλλάξει τις αυθεντικές λοξοτμήσεις στις άκρες της κάσας, γεγονός που μπορεί να βλάψει την αξία και το ενδιαφέρον του ρολογιού για τους συλλέκτες. Επιπλέον, μετά το γυάλισμα, οι ωτίδες μπορεί να γίνουν ανομοιόμορφες – η μία πιο λεπτή από την άλλη – κάτι που, αισθητικά, δεν είναι τόσο ελκυστικό.

Αντικαταστήστε τους κρυστάλλους με προσοχή

Tropical Watch

Όσον αφορά την αισθητική αξία, τα κρύσταλλα είναι γενικά ένα από τα λιγότερο σημαντικά μέρη ενός ρολογιού. Είναι πάντα πλεονέκτημα να έχετε τους γνήσιους κρυστάλλους, αλλά, ανάλογα με το ρολόι, οι συλλέκτες μπορεί να είναι επιεικείς για τις αντικαταστάσεις, καθώς, όταν οι γνήσιοι κρύσταλλοι γρατσουνίζονται ή ραγίζουν, μπορούν να βλάψουν σημαντικά την αισθητική ενός ρολογιού.

Βασικές εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είναι τα ρολόγια με κρυστάλλους που είναι υπογεγραμμένοι ή εκείνα για τα οποία δεν είναι δυνατή η κατάλληλη αντικατάσταση. Ορισμένα ρολόγια της δεκαετίας του ’60, όπως τα Omega, διαθέτουν κρυστάλλους με λογότυπα στο κέντρο τους, τους οποίους οι συλλέκτες προτιμούν να διατηρούν. Ομοίως, ορισμένα vintage ρολόγια, όπως τα Panerai, διαθέτουν θολωτούς κρυστάλλους που πλέον δεν κατασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο. Οπότε, το αυθεντικό κρύσταλλο ένα ρολόι μπορεί να κάνει την διαφορά.

Διατηρήστε το καντράν και την στεφάνη

Συνήθως, το μεγαλύτερο μέρος της αξίας ενός ρολογιού εναπόκειται στο καντράν, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνει αυθεντικό εάν είναι δυνατόν. Τα ρολόγια από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1950 είχαν συχνά καντράν βαμμένα με ράδιο για φωτεινότητα, και αν αποσταλλούν πίσω στην Ελβετία για σέρβις, η εταιρεία ενδέχεται να μην είναι σε θέση να τα επανεξάγει νόμιμα. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να επαναφέρετε το ράδιο στο καντράν του ρολογιού σας είναι να ταξιδέψετε στην Ελβετία και να το παραλάβετε μόνοι σας (ανάλογα βέβαια με τον οίκο).

Να σημειώσουμε πως η αφαίρεση του ραδίου μπορεί να μειώσει σημαντικά την αξία ενός ρολογιού. Το ίδιο ισχύει και για την αντικατάσταση της στεφάνης και της κορώνας.

Φροντίστε τον μηχανισμό του ρολογιού σας

Οι μηχανισμοί πρέπει να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση λειτουργίας, δεδομένου ότι είναι ο λόγος που κερδίζουν τα χρήματα τους οι αξιόπιστοι ωρολογοποιοί. Εάν τα μέρη του μηχανισμού ενός ρολογιού έρθουν σε επαφή με σκόνη ή υγρασία, ή χάσουν τη λίπανσή τους, μπορεί να καταστραφούν.

Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί είναι σε θέση να αποσυναρμολογήσουν πλήρως ένα ρολόι και να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο μηχανισμός του να είναι καθαρός και να λειτουργεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια.


Διαβάστε επίσης: Ανεξάρτητοι ωρολογοποιοί: 8 ονόματα που πρέπει να γνωρίζετε

Share.

Comments are closed.