Αν και το ρολόι τσέπης αντικαταστάθηκε από το ρολόι χειρός κατά την διάρκεια του ‘Α Παγκοσμίου Πολέμου, τα ρολόγια που προορίζονταν αποκλειστικά για στρατιώτες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση λίγο πριν και κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μία από τις μάρκες που παρήγαγε καθαρά στρατιωτικά ρολόγια, ήταν η Panerai, η οποία σχεδίασε το πρώτο μοντέλο Radiomir για το Βασιλικό Ιταλικό Ναυτικό το 1936 και στη συνέχεια ήταν υπεύθυνη για τα ρολόγια που φορούσαν οι βατραχάνθρωποι της επίλεκτης Ιταλικής μονάδας Decima Flottiglia MAS κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα ρολόγια αυτά κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με την Rolex, είχαν μια τεράστια κάσα (47 mm), και ήταν ικανά να επιβιώνουν κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και σε πολεμικές ζώνες.
Εκτός από την Panerai, υπήρξαν αρκετές μάρκες που ανέπτυξαν ρολόγια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Longines.
Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα στρατιωτικά ρολόγια που φορέθηκαν κατά διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από χώρες σε όλο τον κόσμο.
A-11
Το A-11 ήταν από τα πρώτα στρατιωτικά ρολόγια που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Κατασκευάστηκε από τις διάσημες μάρκες Elgin, Waltham και Bulova, σύμφωνα με τα πρότυπα του στρατού των ΗΠΑ. Παράχθηκαν κυρίως με μαύρο καντράν , λεκούς αραβικούς αριθμούς και ενδείξεις, και εσωτερικη ταχυμετρική κλίμακα των 60 λεπτών. Να σημειωθεί πως κατασκευάστηκαν τόσα πολλά κομμάτια, που πολλοί ήταν αυτοί που ανέφεραν πως το Α11 ήταν “το ρολόι που κέρδισε αυτόν τον πόλεμο”.
6B/159
Κατασκευασμένα από την Omega, τη Longines και την Jaeger-LeCoultre για χρήση από πιλότους και πλοηγούς της RAF, αυτά τα ρολόγια διέθεταν λευκά ή μαύρα καντράν, αραβικούς αριθμούς, μπλε ατσάλινους δείκτες και κάσες κατασκευασμένες από το “Duralumin”, ένα ισχυρό, σκληρό, ελαφρύ κράμα του αλουμινίου, που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην κατασκευή αεροσκαφών.
Wrist. Watch. Waterproof. (The “Dirty Dozen”)
Τα ρολόγια WWW (Wrist Watch Waterproof, Αδιάβροχο Ρολόι Καρπού) χρησιμοποιήθηκαν από τον βρετανικό στρατό όταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του. Τα ρολόγια αυτά κατασκευάστηκαν από δώδεκα ωρολογοποιίες, τις λεγόμενες Dirty Dozen (Βρώμικη Δωδεκάδα): Buren, Cyma, Eterna, Grana, Jaeger-le-Coultre, Lemania, Longines, IWC, Omega, Record, Timor και Vertex.
A.T.P.
Αν και δεν ήταν τόσο διάσημα όσο τα “Dirty Dozen”, τα A.T.P. (“Army Trade Pattern”) χρησιμοποιήθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Παρήχθησαν από σχεδόν δύο δωδεκάδες Ελβετούς κατασκευαστές, και όλα διέθεταν επιχρωμιωμένες ή ατσάλινες κάσες 29-33 χιλιοστών, χειροκίνητες κινήσεις και λευκά ή ασημί καντράν με φωτοβόλους δείκτες μεταξύ άλλων.
B-Uhren
Τα ρολόγια Flieger που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του γερμανικού Υπουργείου Αεροπορίας από πέντε εταιρείες: IWC, A. Lange & Söhne, Wempe, Lacher & Company/Durowe (Laco) και Walter Storz (Stowa), αποτελούσαν ουσιώδες μέρος του εξοπλισμού των Γερμανών πιλότων βομβαρδιστικών. Δύο από τα πιο γνωστά μοντέλα, που αποκαλούνταν κοινά fliegers (αεροπόρος στα γερμανικά), ήταν τα Beobachtungsuhr ή, συντομογραφικά, B-Uhren. Η κατά λέξη μετάφραση είναι ρολόι παρατηρητή και ήταν σχεδιασμένα για τα πληρώματα των μαχητικών αεροσκαφών. Οι πιλότοι λάμβαναν χρονόμετρα καρπού και το υπόλοιπο προσωπικό απλούστερα μοντέλο. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι εκείνη την εποχή, εν καιρώ πολέμου, το ρολόι δεν ήταν ένα ενδυματολογικό αξεσουάρ ή ένα συμπλήρωμα μόδας, αλλά ένα ζωτικό όργανο στο οποίο στηρίζονταν οι κυβερνήτες για να προσδιορίζουν τη θέση τους πάνω στο χάρτη. Παρομοίως, η σημασία του για τα βομβαρδιστικά ήταν καίρια ως προς το συγχρονισμό των εκρηκτικών. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών βομβαρδισμών μεγάλων πόλεων, όπως το Λονδίνο, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά του Ράιχ πετούσαν τη νύχτα ακολουθώντας δέσμες ραδιοκυμάτων που εκπέμπονταν από την άλλη πλευρά της Διώρυγας της Μάγχης. Οι σύμμαχοι προκαλούσαν παρεμβολές σε αυτά τα σήματα, και ως εκ τούτου η πορεία πτήσης έπρεπε πλέον να καθορίζεται με βάση υπολογισμούς ταχύτητας και χρόνου, για τους οποίους θεμελιώδη ρόλο έπαιζε η ακρίβεια των ρολογιών.
Weems
Αν και αναπτύχθηκε αρχικά στη δεκαετία του 1930 από τον Υποπλοίαρχο Philip Van Horn Weems του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και παρήχθη από τη Longines, η ιδέα του ρολογιού πλοήγησης “Weems” έλαβε αργότερα άδεια από την Omega, η οποία παρήγαγε περίπου 2.000 κομμάτια για χρήση από το προσωπικό της RAF. (Ο Jaeger LeCoultre δημιούργησε επίσης τη δική του έκδοση). Αυτά τα μοναδικά ρολόγια με διάμετρο περίπου 33,5 mm, διέθεταν μια νέα βιδωτή στεφάνη που χρησιμοποιήθηκε για να συγχρονίσει το ρολόι με ένα ραδιοφωνικό σήμα για ακρίβεια πλοήγησης.
Panerai Radiomir
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Panerai σχεδίασε το πρώτο μοντέλο Radiomir για το Βασιλικό Ιταλικό Ναυτικό το 1936 και στη συνέχεια ήταν υπεύθυνη για τα ρολόγια που φορούσαν οι βατραχάνθρωποι της επίλεκτης Ιταλικής μονάδας Decima Flottiglia MAS κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα ρολόγια αυτά κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με την Rolex, είχαν μια τεράστια κάσα (47 mm), και ήταν ικανά να επιβιώνουν κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και σε πολεμικές ζώνες.
Sheikosha Tensoku
Ανάμεσα στα τόσα στρατιωτικά ρολόγια που φορέθηκαν στα πεδία των φονικών μαχών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, σε ξηρά, θάλασσα και ουρανό, το λιγότερο ίσως διάσημο είναι το ιαπωνικό Sheikosha Tensoku. Και όμως, κανένα άλλο ρολόι, οποιουδήποτε στρατού στην ιστορία, δεν υπήρξε τόσο τραγικά συνδεδεμένο με την μοίρα εκείνων που το φορούσαν στον καρπό τους. Μιας και το Tensoku ήταν το ρολόϊ που μετρούσε τις τελευταίες, πραγματικά, στιγμές της ζωής των Ιαπώνων πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, από τη στιγμή που απογειώνονταν, μέχρι και το μοιραίο δευτερόλεπτο της συντριβής τους πάνω στα πλοία του αμερικανικού στόλου.
To Tensoku, που παραγόταν από τη Seiko μεταξύ του 1941 και του 1945, παρουσίαζε αρκετές ομοιότητες με τα γερμανικά flieger, ιδίως όσον αφορά στο μέγεθος και στην υπερμεγέθη κορώνα, που επέτρεπε το κούρδισμα ενόσω ο πιλότος φορούσε τα χοντρά γάντια πτήσης.
Διαβάστε επίσης: 9 στιβαρά ρολόγια από την Panerai που κάθε άντρας θα ήθελε να αποκτήσει