Τα καταδυτικά ρολόγια δεν είναι ακόμα μια κατηγορία ρολογιών, αλλά μια μεγάλη αγορά, η οποία έχει τους δικούς της κώδικες και πολλούς φανατικούς οπαδούς. Αρχικά σχεδιάστηκαν για να έχουν μεγάλη αντοχή σε ορισμένα βάθη και έγιναν εργαλεία στα χέρια των επαγγελματιών, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου οι οίκοι ωρολογοποιίας τα αναβάθμισαν κατά πολύ, και πλέον είναι οι ιδανικοί “σύντροφοι” τόσο μέσα, όσο και έξω από το νερό.
Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, κάθε οίκος ωρολογοποιίας – με εξαίρεση πολύ λίγους – έχει το δικό του καταδυτικό μοντέλο, καθώς δεν νοείται καμια συλλογή χωρίς ένα όμορφα σχεδιασμένο και στιβαρό καταδυτικό ρολόι. Και ενώ υπάρχουν ορισμένες καθιερωμένες ονομασίες στον τομέα των καταδυτικών ρολογιών, όπως “Seamaster” και “Submariner”, οι ωρολογοποιοί συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν με απίστευτες δημιουργίες που υπερέχουν τόσο σε σχεδιασμό όσο και σε λειτουργίες.
Βέβαια, για όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για ένα καταδυτικό ρολόι – είτε είναι δύτης, είτε όχι – υπάρχουν ορισμένες βασικές οδηγίες που πρέπει να λάβει υπόψη για να διαχωρίσει αν πρόκειται για ένα προϊόν μάρκετινγκ ή όχι.
Τα 200 μέτρα είναι αρκετά
Η τυπική υδατοστεγανότητα για ένα καταδυτικό ρολόι είναι συνήθως 200 έως και 300 μέτρα, βαθμολογίες βάθους που είναι σημαντικά υψηλότερες από τα βάθη στα οποία μπορεί να καταδυθεί ένας μη επαγγελματίας δύτης. Οι δύτες αναψυχής που έχουν πιστοποίηση PADI, δεν ξεπερνούν τα 40 μέτρα (130 πόδια).
Αν λοιπόν δεν ανήκετε στην ελίτ των δυτών, δηλαδή αυτών που καταδύονται σε μεγάλα βάθη και ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά περιορισμένος, τότε τα 200 μέτρα αντοχής στο νερό είναι υπεραρκετά.
Διάκριση των ρολογιών σύμφωνα με τη στεγανότητα:
Water Resistant 30 m / 3 ΑΤΜ – bar – Τυχαία επαφή με νερό – Ακατάλληλο για κολύμπι – κατάδυση
Water Resistant 50 m / 5 ΑΤΜ – bar – Κατάλληλο για κολύμπι – Ακατάλληλο για κατάδυση
Water Resistant 100 m / 10 ΑΤΜ – bar – Κατάλληλο για κολύμπι, ιστιοπλοϊα, ψάρεμα, θαλάσσια σπορ – Ακατάλληλο για κατάδυση
Water Resistant 200 m / 20 ΑΤΜ – bar – Κατάλληλο για επαγγελματική δραστηριότητα στη θάλασσα – Κατάλληλο για κατάδυση σε μικρό βάθος
Diver’s 100 m (Τα ρολόγια με ένδειξη Diver’s 100 m και 150 m είναι συνήθως παλαιότερα μοντέλα) – Κατάλληλο για κατάδυση (scuba diving) σε βάθος – Ακατάλληλο για μεγάλης διάρκειας κατάδυση σε βάθος
Diver’s 200 m ή 300 m – Κατάλληλο για κατάδυση (scuba diving) σε βάθος – Τυπική στεγανότητα για τα σύγχρονα καταδυτικά ρολόγια
Diver’s 300+ m – Κατάλληλο για κατάδυση κορεσμού(saturation diving) – Τα ρολόγια αυτά διαθέτουν και βαλβίδα διαφυγής Ηλίου (HeV)
Το ISO 6425 είναι μια εξαιρετική κατευθυντήρια γραμμή, αλλά όχι κανόνας
Τα σύγχρονα καταδυτικά ρολόγια είναι πιστοποιημένα με τα κριτήρια ISO 6425, τα οποία ξεχωρίζουν τα ρολόγια που προορίζονται για επαγγελματικής φύσης καταδύσεις σε μεγάλα βάθη, από εκείνα που είναι πιστοποιημένα με ISO 2281 και προορίζονται για κολύμπι και ψυχαγωγικής μορφής δραστηριότητες στη θάλασσα.
Το ISO 6425 είναι είναι μια τυποποίηση για καταδυτικά ρολόγια, η οποία είναι αρκετά περιοριστική. Προσδίδει κυρίως μια εγγύηση σοβαρότητας σε ορισμένες μάρκες. Η αναφορά “Diver”, δηλαδή ρολόι κατάδυσης, δεν αναγράφεται στα Rolex, χωρίς αυτό να τα εμποδίζει να είναι πολύ πιο ποιοτικά απ’ όσα η νόρμα ISO υπαγορεύει.
Εάν τυχαίνει να έχετε ένα ρολόι που δεν διαθέτει την συγκεκριμένη πιστοποίηση, όπως να μην έχει φωτοβόλο υλικό στις ενδείξεις ή στην στεφάνη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καταδύσεις.
Δεν είναι μόνο ένα εργαλείο
Το καταδυτικό σας ρολόι δεν χρειάζεται να είναι ένα τεράστιο κομμάτι από ανοξείδωτο ατσάλι που λειτουργεί ικανοποιητικά μόνο πάνω από μια στολή δύτη ή όταν είστε στο βάθος του ωκεανού.
Σίγουρα, ένα σκληροπυρηνικό και εξαιρετικά εύχρηστο καταδυτικό ρολόι είναι πολύ διασκεδαστικό, αλλά μπορεί πολύ εύκολα να είναι το καθημερινό σας ρολόι. Σκεφτείτε το Rolex Submariner, το Omega Seamaster ή περίπου χίλιες διαφορετικές αναφορές ρολογιών καταδύσεων Seiko – όλα αυτά μπορούν να φορεθούν καθημερινά, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να χειριστούν σχεδόν οποιαδήποτε κατάδυση μπορεί να έχετε κατά νου.
Η λειτουργία της περιστρεφόμενης στεφάνης
Μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι δύτες όταν πηγαίνουν υποβρύχια είναι η αποσυμπίεση. Το αέριο που διαλύεται σε ιστούς υπό πίεση κατά τη διάρκεια της κατάδυσης σχηματίζει φυσαλίδες, σε περίπτωση που η ανάβαση (και η αποσυμπίεση) γίνεται πολύ γρήγορα για να επιτρέψει την ασφαλή εξάλειψη του αερίου, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Οι δύτες που αναπνέουν αέριο πρέπει να ανεβαίνουν με ένα ορισμένο ρυθμό που καθορίζεται από την έκθεσή τους σε πίεση και αέριο κατά τη χρήση. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα επιλογών στις πρακτικές αποσυμπίεσης, για παράδειγμα, η αποσυμπίεση μπορεί να είναι συνεχής ή σταδιακή με στάσεις σε κανονικά διαστήματα βάθους. Οι περιστρεφόμενες στεφάνες χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του συνολικού χρόνου κατάδυσης και η αποσυμπίεση σταματά κατά τη διάρκεια της ανάβασης. Οι περιστρεφόμενες στεφάνες είναι συνήθως μονής κατευθυνσης για να επιτρέψουν στη στεφάνη να περιστρέφεται μόνο αριστερόστροφα: εάν η στεφάνη περιστραφεί ακούσια, μπορεί να δείξει μόνο έναν “ασφαλή” χρόνο που έχει παρέλθει περισσότερο. Το στοιχείο που σημειώνει τη θέση “μηδέν” πρέπει είναι εμφανή και εξαιρετικά ορατό. Αν και σήμερα οι περισσότεροι δύτες χρησιμοποιούν υπολογιστές, ένα μηχανικό ρολόι με περιστρεφόμενο στεφάνι παραμένει ένα τέλειο δευτερεύων εργαλείο ασφαλείας.
Φωτεινότητα κάτω από το νερό
Όσο πιο βαθιά προχωράμε τόσο και μειώνεται το φως που μπορεί να διεισδύσει. Λιγότερο από το 25% του φωτός της επιφάνειας περνά σε βάθος 10 μέτρων ενώ στα 200 μέτρα το φως είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Η διασφάλιση της ορατότητας του ρολογιού και των πληροφοριών που δίνει στο δύτη είναι επομένως σημαντική. Οι δείκτες των λεπτών και των ωρών, το σημείο “μηδέν” στην περιστρεφόμενη στεφάνη και τα στοιχεία των ωρών πρέπει να έχουν επαρκή και συνεχή φωσφορισμό. Για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα τα πρώτα καταδυτικά ρολόγια χρησιμοποιούσαν ραδιενεργά υλικά όπως το ράδιο και το τρίτιο, τα οποία ήτα επιβλαβή και πλέον χρησιμοποιούνται άλλα φωτοβόλα υλικά.
Όπως και να ‘χει, όταν βουτάτε σε μεγάλα βάθη ή πρόκειται να κάνετε μία νυχτερινή κατάδυση, καλό θα είναι να έχετε κάποιου είδους φακό μαζί σας.
Βαλβίδα ηλίου
Σε βάθος μεγαλύτερο των 70 μέτρων, ο αέρας γίνεται τοξικός λόγω της αυξημένης πίεσης. Οι δύτες που πηγαίνουν τόσο βαθιά, χρησιμοποιώντας κώδωνα κατάδυσης ή υποβρύχια, αναπνέουν αέρα που έχει κορεστεί με ήλιο, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νάρκωσης αδρανούς αερίου. Το ήλιο είναι ένα από τα μικρότερα στοιχεία, επομένως θα διεισδύσει στο ρολόι όπου δεν μπορεί το νερό. Κατά τη διάρκεια παρατεταμένης παραμονής σε περιβάλλον υπό πίεση, η πίεση μέσα στο ρολόι (αρχικά επιφανειακή πίεση) σταδιακά γίνεται η πίεση του βάθους κατάδυσης. Μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα όταν ο δύτης ανεβαίνει ή πιο συγκεκριμένα επιστρέφει στην επιφανειακή πίεση. Χωρίς βαλβίδα ηλίου, η οποία επιτρέπει στην πίεση να διαφύγει μόλις φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο, η πίεση μπορεί να “πετάξει” το κρύσταλλο του ρολογιού.
Συντήρηση
Φανταστείτε να έχετε ένα υπέροχο αυτοκίνητο, αλλά να μην του κάνετε ποτέ σέρβις. Κάποια στιγμή, θα δεν θα έχει την ίδια απόδοση και μπορεί να σας αφήσει και στα μισά του δρόμου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με ένα καταδυτικό ρολόι, το οποίο εκτός από το γεγονός ότι θα χρειαστεί ξέβγαλμα με γλυκό νερό, θα πρέπει να λάβει το κατάλληλο σέρβις στα απαιτούμενα χρονικά διαστήματα, ώστε να τηρεί τις προδιαγραφές που είχε όταν το αποκτήσατε.
Μάρκετινγκ
Ένα καταδυτικό ρολόι πρέπει να είναι απλό και εύχρηστο. Η προστιθέμενη πολυπλοκότητα, η οποία είναι μόμο ένα εργαλείο μάρκετινγκ, αποκλείει μόνο τη βασική λειτουργικότητα (δηλαδή, να παρακολουθείτε τον χρόνο που καταδύεστε),
Αρκεί να κοιτάξετε τα κλασικά καταδυτικά ρολόγια, τα οποία τσεκάρουν όλα τα κουτάκια και δεν χρειάζονται “φανφάρες” για να σας πείσουν να τα αγοράσετε και να τα χρησιμοποιήσετε.
Διαβάστε επίσης: Καταρρίπτουμε 7 κοινούς μύθους για την αγορά και την σωστή χρήση ενός ρολογιού