7 πράγματα που δεν γνωρίζατε για ένα από τα πιο θρυλικά ρολόγια που έχουν κυκλοφορήσει

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε μία εποχή που τα μεγάλα ρολόγια από ανοξείδωτο ατσάλι θεωρούνται συνηθισμένα, είναι αρκετά δύσκολο να κατανοήσουμε πόσο πρωτοποριακό ήταν το εμβληματικό Patek Philippe Nautilus 3700/1 όταν κυκλοφόρησε το 1976.

Σχεδιάστηκε από τον θρύλο της ωρολογοποιίας Gérald Genta – ήταν υπεύθυνος και για το Audemars Piguet Royal Oak μεταξύ άλλων -, και κυκλοφόρησε μία εποχή που υπήρχε αναταραχή στην ελβετική ωρολογοποιία,  η οποία προκλήθηκε από την εμφάνιση των ρολογιών χαλαζία και έγινε γνωστή ως “κρίση του χαλαζία”.

Ενώ σήμερα θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας του Patek Philippe, τότε ήταν μία τεράστια κίνηση, καθώς η παρουσίαση ενός ρολογιού από ανοξείδωτο ατσάλι, με ενσωματωμένο μπρασελέ, μεγάλη κάσα και τολμηρό σχέδιο δεν ήταν κάτι που περίμενε κανείς από μία μάρκα με τέτοιο συντηρητισμό.

Όπως και το Royal Oak, το Patek Philippe Nautilus ήταν μία πραγματική καινοτομία, και δικαίως επαινείται από όλους τους συλλέκτες παγκοσμίως.

Δείτε παρακάτω 7 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για αυτό το εμβληματικό ρολόι.

Σχεδιάστηκε σε ένα εστιατόριο

© Sotheby’s/ © Gérald Genta Heritage

Σε μια συνέντευξη του το 2009, ο Gérald Genta μίλησε για τη στιγμή που εμπνεύστηκε να σχεδιάσει το ρολόι που τώρα είναι γνωστό ως Nautilus. Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και καθόταν σε ένα εστιατόριο κατά τη διάρκεια της Έκθεσης της Βασιλείας.

“Μερικοί άνθρωποι από την Patek κάθονταν στη μία γωνία της τραπεζαρίας, ενώ εγώ καθόμουν μόνος στην άλλη γωνία”, θυμάται. “Είπα στον σερβιτόρο, ‘Φέρε μου ένα κομμάτι χαρτί και ένα μολύβι, θέλω να σχεδιάσω κάτι’, και σχεδίασα το Nautilus ενώ παρατηρούσα τους ανθρώπους να τρώνε! Ήταν ένα σκίτσο που ολοκλήρωσα σε πέντε λεπτά… Πολύ γρήγορα γνώρισε επιτυχία.”

Το σχέδιο του Nautilus βασίστηκε στο φινιστρίνι των πλοίων, με φαρδιά στεφάνη και δύο “αυτιά” που παραπέμπουν στους μεγάλους μεντεσέδες αυτών των στεγανών παραθύρων.

Η τιμή του ήταν ένας υπολογισμένος κίνδυνος

© Christie’s

Όταν το Nautilus κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1976, η αρχική τιμή λιανικής του ήταν 3.100 δολάρια. Ήταν μια τολμηρή τιμή, συγκριτικά με ένα μηχανικό ρολόι Patek Philippe από χρυσό 18 καρατίων που πωλούνταν περίπου 4.000 δολάρια ή με έναν χρονογράφο Rolex Daytona από ατσάλι που πωλούνταν κάτω από 1.000 δολάρια.

Μοιράζεται τον ίδιο μηχανισμό με ένα άλλο αριστούργημα του Gérald Genta

Όπως και το Audemars Piguet Royal Oak, το Patek Philippe Nautilus τροφοδοτήθηκε από τον αυτόματο μηχανισμό calibre 920 που κατασκευάστηκε από τον Jaeger-LeCoultre. Αυτός ο εξαιρετικά λεπτός μηχανισμός, μόλις εισήχθη στο Nautilus ονομάστηκε calibre 28-255 C από την Patek. Θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους αυτόματους μηχανισμούς της εποχής, και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα ο πιο λεπτός αυτόματος μηχανισμός με κεντρικό ρότορα.

Είναι κατασκευασμένο από το ίδιο κράμα χάλυβα που χρησιμοποιήθηκε στα άρματα μάχης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τα πρώτα ρολόγια Nautilus κατασκευάστηκαν από ένα κράμα χάλυβα με αξιοσημείωτες ιδιότητες αντοχής στη θερμότητα, την πίεση και την διάβρωση. Αυτός ο τύπος κράματος χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην κατασκευή αρμάτων μάχης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και εκτός από τις ιδιότητες που αναφέραμε ήταν σχετικά ελαφρύς σε σύγκριση με τον κανονικό χάλυβα.

Κάσα και καντράν

© Christie’s

To Patek Philippe Nautilus 3700 διέθετε μια γενναιόδωρη κάσα 42 mm που του χάρισε το παρατσούκλι Jumbo, η οποία κατασκευάστηκε από την Favre-Perret και είχε αντοχή στο νερό στα 120 μέτρα. Όσον αφορά το μπλε καντράν με το sunray εφέ και τις χαρακτηριστικές οριζόντιες γραμμές που ταιριάζουν με το ενσωματωμένο μπρασελέ, κατασκευάστηκε χειροποίητα από την Stern Frères.

Χρυσές εκδόσεις

Οι χρυσές εκδόσεις του Patek Philippe Nautilus 3700, ακόμη και αν είναι σπάνιες, έχουν περίπου τις ίδιες τιμές με τα μοντέλα από ανοξείδωτο ατσάλι.

“Άγιο Δισκοπότηρο”

© Vintage Grail

Το απόλυτο μοντέλο Nautilus είναι το Ref. 5711, το οποίο διαθέτει μια μεγάλη κάσα 42 mm και ένα βαθύ μπλε καντράν. Η δημοτικότητά του εκτοξεύεται χρόνο με το χρόνο, και πλέον, θεωρείται ένα ρολόι που πρέπει να διαθέτει κάθε συλλέκτης ρολογιών που σέβεται τον εαυτό του. Ενώ η εταιρεία έχει 140 διαφορετικά μοντέλα Patek Philippe, το Ref. 5711 από ανοξείδωτο ατσάλι (του οποίου η παραγωγή έχει σταματήσει) παραμένει το ρολόι που θεωρείται το “Άγιο Δισκοπότηρο” της ωρολογοποιίας.


Διαβάστε επίσης: Ένα πανέμορφο ρολόι Grand Seiko που τιμά την περιοχή “γέννησης” της μάρκας

Share.

Comments are closed.