Τι πρέπει να ξέρεις πριν ξαναπιείς βότκα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η βότκα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ποτά που μπορεί κάποιος να απολαύσει σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Κανονικά καταναλώνεται σκέτη, ωστόσο η αύξηση της δημοτικότητας της οφείλεται στα κοκτέηλ, όπως το Martini και το Bloody Mary. Έχει ιδιαίτερη γεύση και είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ποτά που παραγγέλνουν σε ένα μπαρ – στην Ελλάδα τουλάχιστον.

Αν η βότκα είναι και το δικό σου αγαπημένο ποτό, τότε σίγουρα ξέρεις στα πόσα ποτά αρχίζει να σε “βαράει στο κεφάλι”, αλλα είμαστε αρκετά σίγουροι πως δεν γνωρίζεις πολλά από τα παρακάτω γεγονότα:

Παλαιότερα λεγόταν Gorzalka

Περί το 1400, το ποτό αυτό ονομαζόταν grozalka, λέξη που αποτελεί παράγωγο της πολωνικής λέξης gorzec, που σημαίνει “να καίει”. Αν μας ρωτάτε, θεωρούμε ότι το όνομα αυτό περιγράφει καλύτερα το πότο από το τωρινό του όνομα, που στα σλαβικά σημαίνει “νερό”.

Ένα σφηνάκι έχει λιγότερες από 100 θερμίδες

Θεωρείται ένα από τα πιο “διαιτητικά” ποτά με μόνο 97 θερμίδες το σφηνάκι και καθόλου ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Έχεις λιγότερες πιθανότητες να πάθεις hangover

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι οι διάφορες μάρκες βότκας αρέσκονται να καμαρώνουν για το γεγονός ότι τα οινοπνευματώδη ποτά τους έχουν αποσταχθεί πολλές φορές. Και πολύ καλά κάνουν αφού αυτή η διαδικασία είναι που μας προστατεύει από το hangover, καθώς κάθε κύκλος απόσταξης δρα ως φίλτρο, δημιουργώντας ένα καθαρότερο τελικό προϊόν.

Η κάθεμια παράγεται από διαφορετικά υλικά

Η βότκα είναι απόσταγμα δημητριακών, όπως σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη, αλλά και άλλων υλών όπως η πατάτα. Εκείνη βέβαια η οποία παράγεται από σκέτο σιτάρι ωστόσο θεωρείται η καλύτερη. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες που παράγονται από τελείως διαφορετικά υλικά. Για παράδειγμα, η Vermont Spirits’ White Vodka αποστάζεται από ορό γάλακτος που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα, η Cîroc προέρχεται από σταφύλια και η Indigenous Apple Vodka είναι φτιαγμένη από φρούτα από τοπικά περιβόλια.

Πίνεται καλύτερα σε χάλκινα ποτήρια

Τα χάλκινα κουζινικά έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια χάρη σε ιστοσελίδες, όπως το Pinterest και το Instagram. Την τάση έχουν υιοθετήσει και πολλά μπαρ, με πολλούς bartenders να υποστηρίζουν πως το μέταλλο κρατά τη βότκα περισσότερο παγωμένη, βελτιώνοντας παράλληλα τη γεύση της.

Κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές γεύσεις

Ίσως βέβαια να χρειαστείς μερικά κλασικά ποτάκια μέχρι να πάρεις το θάρρος να τις δοκιμάσεις, αφού πολλές από αυτές είναι αρκετά αλλόκοτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη βότκα με γεύση φυστικοβούτυρου και μαρμελάδας, pancakes και μύρτιλου, πίκλας, τσίλι, μπέικον και αλατισμένης καραμέλας.

Υπάρχει μπουκάλι βότκας που κοστίζει 3.7 εκατομμύρια δολάρια

Η λεγόμενη Billionaire Vodka κοστίζει αυτό το εξωφρενικό ποσό, καθώς το μπουκάλι της είναι διακοσμημένο με πάνω από 3,000 διαμάντια, κομμάτια χρυσού και κρύσταλλα Swarovski. Μια “οικονομικότερη” εκδοχή της, η οποία κόστιζε 7.200 δολάρια είχε λανσάρει η Belvedere παλαιότερα.

Κυκλοφορεί και σε κουτί

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε αγοράσει κρασί σε κουτί, είτε γιατί οργανώναμε πάρτι, είτε γιατί απλά είχαμε χωρίσει και το μπουκάλι δεν μας έφτανε. Είναι οικονομικό και πολλές φορές πεντανόστιμο. Πλέον μπορούμε να αγοράσουμε και βότκα σε κουτί, χάρη στην εταιρεία Griffon Vault.

Πίνοντας βότκα είναι πιο υγιεινό από το να πιείτε κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί βοηθά τα αγγεία να χαλαρώσουν, αλλά η βότκα αυξάνει στην πραγματικότητα τη ροή του αίματος προς την καρδιά και δημιουργεί καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης. Περιέχει επίσης λιγότερες θερμίδες από το κρασί.

Μην την πιείτε, γιατρευτείτε

Το εν λόγω ποτό παλαιότερα είχε και ιατρικές χρήσεις με πολλούς μάλιστα ακόμη να το χρησιμοποιούν για να θεραπεύσουν “τσιμπήματα” από δηλητηριώδη φυτά, να καταπολεμήσουν τον έρπη και να απολυμάνουν τις βελόνες. Μερικές σταγόνες βότκας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση των λουλουδιών στο βάζο και στο φρεσκάρισμα των ρούχων. Όσο ζεις, μαθαίνεις!


Διαβάστε επίσης: 4 κόλπα για να παγώσεις την μπύρα σου σε χρόνο μηδέν!

Share.

Comments are closed.