Δύο από τους πιο διάσημους σεφ του κόσμου, ο Christopher Coutanceau και ο Guy Savoy, έμελλε να χάσουν ένα αστέρι Michelin – την πιο πολυπόθητη αναγνώριση του επαγγέλματός τους. Οι δύο σπουδαίοι Γάλλοι σεφ διατηρούν από άλλα δύο αστέρια ο καθένας, ωστόσο, αυτός ο υποβιβασμός που μπορεί να αμαυρώσει την φήμη τους και να βλάψει την επιχείρησή τους.

Έτσι, ο Gwendal Poullennec, ο διευθυντής του Οδηγού Michelin διεθνώς, ανέβηκε στο αυτοκίνητό του και οδήγησε πέντε ώρες από το Παρίσι στη Λα Ροσέλ, τη νοτιοδυτική πόλη όπου βρίσκεται το ομώνυμο εστιατόριο του Coutanceau, ξοδεύοντας “τον χρόνο που χρειαζόταν για να ακούσει και να καταλάβει ο σεφ την απόφαση τους”, ανέφερε η The Washington Post. Ο Poullennec είχε επίσης “μια ιδιωτική συζήτηση” με τον Savoy, το εστιατόριο του οποίου βρίσκεται μέσα στο ιστορικό κτίριο Monnaie de Paris στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για μία νέα πρακτική που ακολουθεί ο οργανισμός, δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι σεφ για να μπορέσουν επιβιώσουν στον αδυσώπητο κόσμο της haute cuisine. Αρκεί κανείς να θυμηθεί ότι δύο βραβευμένοι με αστέρι Michelin σεφ έχουν αυτοκτονήσει στην Γαλλία τα τελευταία 20 χρόνια: ο Bernard Loiseau το 2003 και ο Benoit Violier το 2016. Όσοι τους γνώριζαν έχουν διατυπώσει την ιδέα ότι η προσπάθεια να κρατήσουν τα αστέρια τους μπορεί να έπαιξε ρόλο στον θάνατό τους.

“Είναι μοναχικό να είσαι σεφ”, είπε ο Kris Hall, ιδρυτής του Burnt Chef Project, μιας εκστρατείας υπεράσπισης για την ψυχική υγεία στον κλάδο της εστίασης. “Οι σεφ είναι στωικά, δυνατά άτομα. Προορίζονται επίσης να είναι πολύ ανθεκτικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε κατά κάποιο τρόπο εκπαιδευτεί… να μην δείχνουμε σημάδια ‘αδυναμίας'”, είπε ο Hall. “Αυτό εμποδίζει πολλούς σεφ να αναζητήσουν βοήθεια σε περιόδους κρίσης”, προσθέτει. “Θα ακούσετε ιστορίες… για ανθρώπους που έχουν κοπεί ή καεί αρκετά σοβαρά και θα συνεχίσουν για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους.”

© Getty Images / Ideal Image

Το πρόβλημα όμως για τη γαλλική γαστρονομία φαίνεται πως είναι συνολικότερο, καθώς περίπου 20 γαλλικά εστιατόρια υποβαθμίστηκαν φέτος χάνοντας από ένα ή δύο αστέρια, με τον Οδηγό να δηλώνει πως “βρίσκεται σε διαδικασία επικοινωνίας μαζί τους”.

Βέβαια υπάρχουν και σεφ που δεν αντέχουν όλο αυτό το βάρος, όπως ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Sebastien Bras, ο οποίος το 2017 ζήτησε από τον οργανισμό να απαλλαγεί από την κατάταξή του. “Ίσως να χάσω τη φήμη μου, αλλά το αποδέχομαι”, είπε και πρόσθεσε “Θα μπορέσω να νιώσω ελεύθερος”.

Αυτή η κίνηση μπορεί να είναι ένα καθησυχαστικό βήμα προς μια πιο ολιστική οργάνωση, αλλά δεν θέτει τελείως τέλος στις ερωτήσεις σχετικά με το πόσο χρήσιμος είναι πραγματικά ο Οδηγός – τόσο για τους πελάτες όσο και για όσους εργάζονται στον κλάδο.


Διαβάστε επίσης: 15+1 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για το σούσι