Τα πέντε πιο ακριβά τυριά στον πλανήτη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα τυριά είναι ένας από τους πιο αγαπημένους και εκλεπτυσμένους γαστρονομικούς θησαυρούς, με μερικές ποικιλίες να φτάνουν σε εξωφρενικά υψηλές τιμές. Οι τιμές αυτές δικαιολογούνται από τη σπανιότητα των πρώτων υλών, την απαιτητική παραγωγική διαδικασία και την πολύχρονη ωρίμανση.

Ακολουθούν τα πιο ακριβά τυριά στον κόσμο σήμερα και πού μπορεί κάποιος να τα γευτεί.

Pule Cheese (1.000 δολάρια/κιλό)

Το Pule είναι το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο και παράγεται στη Σερβία από το γάλα βαλκανικών γαϊδουριών. Για να παραχθεί ένα κιλό Pule, χρειάζονται περίπου 25 λίτρα γάλακτος, γεγονός που εξηγεί την εντυπωσιακή του τιμή. Το τυρί αυτό είναι κρεμώδες με ήπια, γλυκιά γεύση και σερβίρεται μόνο σε πολυτελή εστιατόρια ή κατά παραγγελία από εξειδικευμένους παραγωγούς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ronita (@rons1212)

Moose House Cheese (500 δολάρια/κιλό)

Προερχόμενο από τη Σουηδία, το Moose House Cheese είναι τόσο σπάνιο όσο και ακριβό. Το γάλα για αυτό το τυρί συλλέγεται από μόλις τρεις άλκες, καθιστώντας την παραγωγή του εξαιρετικά περιορισμένη. Η ωρίμανσή του διαρκεί περίπου 14 μήνες, προσδίδοντας του μια πλούσια, έντονη γεύση. Είναι διαθέσιμο μόνο σε εξειδικευμένα σημεία πώλησης στη Σουηδία.

White Stilton Gold (400 δολάρια/κιλό)

Αυτό το αγγλικό τυρί αποτελεί σύμβολο πολυτέλειας, καθώς είναι διακοσμημένο με φύλλα χρυσού 22 καρατίων και αρωματισμένο με κανέλα και κονιάκ. Το White Stilton Gold παράγεται για ειδικές περιστάσεις, όπως τα Χριστούγεννα, αλλά η δημοτικότητά του το καθιέρωσε ως ένα από τα κορυφαία gourmet τυριά για πολυτελή τραπέζια.

Wyke Farm Cheddar (200 δολάρια/κιλό)

Το Wyke Farm είναι από τα πιο γνωστά αγγλικά αγροκτήματα παραγωγής τυριού, και η συγκεκριμένη ποικιλία cheddar ωριμάζει για πάνω από ένα έτος, προσφέροντας βαθιά γεύση και έντονη υφή. Η έκδοση με τρούφα είναι από τις πιο ακριβές και περιζήτητες και μπορεί να βρεθεί τόσο σε εξειδικευμένα καταστήματα όσο και online.

Caciocavallo Podolico (100 δολάρια/κιλό)

Το Caciocavallo Podolico προέρχεται από τη Νότια Ιταλία και φτιάχνεται από το γάλα των σπάνιων αγελάδων Podolica. Το τυρί αυτό ωριμάζει για τουλάχιστον τρία χρόνια, αποκτώντας μια έντονη, πικάντικη γεύση με νότες ξηρών καρπών. Η παραγωγή του είναι περιορισμένη, και θεωρείται ένα από τα πιο εκλεκτά τυριά της Ιταλίας

Πώς να γευτείτε αυτά τα τυριά

Η δοκιμή αυτών των πολυτελών τυριών είναι εφικτή μόνο σε επιλεγμένα μέρη και σε πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις:

– Pule Cheese: Μπορεί να βρεθεί σε επιλεγμένα εστιατόρια στη Σερβία ή να γίνει ειδική παραγγελία.
– Moose House Cheese: Πωλείται μόνο στη Σουηδία, κυρίως στο αγρόκτημα που το παράγει.
– White Stilton Gold: Διατίθεται σε επιλεγμένα καταστήματα gourmet στην Αγγλία και μπορεί να βρεθεί online.
– Wyke Farm Cheddar: Μπορεί να βρεθεί σε εξειδικευμένα καταστήματα ή να γίνει παραγγελία online, ειδικά οι εκδόσεις με τρούφα.
– Caciocavallo Podolico: Το ιδανικό είναι να το απολαύσετε στην Ιταλία, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς διαδικτυακά από ιταλικά καταστήματα.


Διαβάστε επίσης: Το καλύτερο superfood θα το βρεις σε κηδείες και μνημόσυνα

Share.

Comments are closed.