Ένα ρητό λέει ότι υπάρχει ένα διαφορετικό γαλλικό τυρί για κάθε μέρα του χρόνου, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότερα από ένα για κάθεμια. Αν όμως κάποιος ψάχνει κάτι ακόμα πιο εκλεκτό, οι επιλογές του είναι περιοσμένες.
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε την κάθε περιοχή της Γαλλίας από το να δοκιμάσετε το ξεχωριστό τυρί της καθεμιάς. Από το Camembert έως το Comté, υπάρχουν εκατοντάδες γαλλικά τυριά, αλλά θα τα βρείτε όλα σε αυτά τα κορυφαία fromageries (τυροκομεία) στο Παρίσι.
Laurent Dubois
Ονομαζόμενο μετά από τον ιδιοκτήτη του, αυτό το Meilleur Ouvrier de France (η υψηλότερη τιμή που η γαλλική κυβέρνηση απονέμει στους βιοτέχνες) διαθέτει τρια καταστήματα στο Παρίσι. Η Jennifer Greco, μια αμερικανίδα με έδρα τη Γαλλία, η οποία γράφει στο blog της για το τυρί, δηλώνει ότι αυτό είναι το αγαπημένο της, σημειώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του ιδιοκτήτη με τους διάφορους παραγωγούς του Comté. Αυτό το κατάστημα στο πέμπτο διαμέρισμα είναι τόσο ξεχωριστό, ώστε τα σαββατοκύριακα οι πελάτες είναι πραγματικά πρόθυμοι να περιμένουν σε παρατεταμένες ουρές μόνο για να πάρουν μια γεύση από τις αρχικές δημιουργίες του.
Androuët
Το Androuët ισχυρίζεται ότι είναι ένα από τα παλαιότερα fromageries στη Γαλλία, το οποίο χρονολογείται από το 1909, όταν ο ιδρυτής Henri Androuët, αποφάσισε να κάνει τα τυριά από όλες τις περιοχές της Γαλλίας διαθέσιμα στους Παριζιάνους, μέσα απο ένα μόνο κατάστημα. Έμεινε υπό την κυριότητα της οικογένειας Androuët έως ότου αγοραστεί πριν λίγο καιρό από τον Stéphane Blohorn. Τώρα είναι ένα από τα πιο γνωστά καταστήματα τυριών στο Παρίσι και διαθέτει υπολαταστήματα σε 10 τοποθεσίες στην πόλη και σε αρκετές τοποθεσίες στο Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.
Barthélemy
Η Nicole Barthélemy, παίρνει πολύ στα σοβαρά το τυρί και το καταπληκτικό κατάστημα της βρίσκεται στη συνοικία Saint-Germain στο έβδομο διαμέρισμα του Παρισιού. Ο μικροσκοπικός αυτός χώρος είναι γεμάτος με εκατοντάδες τυριά, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλιών τυριού Fontainebleau, που παράγονται κάθε μέρα στο κατάστημα. Κατά την περιήγηση, παρατηρήστε την κρυφή καταπακτή στο δάπεδο που οδηγεί στο υπόγειο κελάρι τυριών. Τα μέλη του προσωπικού αποκαλύπτουν τακτικά δίσκους γεμάτους με Crottin de Chavignol, Valençay και άλλα κατσικίσια τυριά διαφόρων μορφών και μεγεθών.
Alléosse
Στη Γαλλία, είναι ευγενικό να χαιρετάτε τους καταστηματάρχες, οπότε πείτε “bonjour!” κατα την είσοδο σας σε αυτό το κομψό fromagerie που βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την Αψίδα του Θριάμβου στο 17ο διαμέρισμα του Παρισιού. Εδώ, ο ιδιοκτήτης Philippe Alléosse, ο οποίος προέρχεται από μια οικογένεια τυροκόμων, πωλεί διάφορες ποικιλίες τυριών τα οποία ηλικιώνονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ του “ρυτιδιασμένου” Chabichou, του Pouligny-Saint-Pierre σε σχήμα πυραμίδας, ή του Selles-sur Cher.
Fromagerie Beaufils
Αυτό το τυροκομείο σπάει τους φραγμούς στη Γαλλία προσφέροντας μερικά από τα καλύτερα βρετανικά, ελβετικά, ιταλικά, ολλανδικά και ισπανικά προϊόντα εκτός από τα τυριά εγχώριας παραγωγής. Στην πραγματικότητα, ο ιδιοκτήτης Christophe Lesoin πωλεί ακόμη και ένα αμερικανικό τυρί Rogue River Blue από το Όρεγκον. Παρόλο που το προσωπικό μιλάει αγγλικά στα δύο καταστήματα στο 9ο και 20ο διαμέρισμα του Παρισιού, είναι ευγενικό να προσπαθήσετε να μιλήσετε μερικά γαλλικά, ακόμα και αν δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει από το γυμνάσιο. Θα εκτιμήσουν πολύ την προσπάθεια.
La Fermette
Αυτό το κατάστημα είναι ένα από τα πολλά εξιδεικευμένα καταστήματα τροφίμων στην Rue Montorgueil στο 2ο διαμέρισμα. Εκεί μπορείτε να βρείτε παλαιωμένα τυριά, όπως το Comté ηλικίας 30 μηνών, που μπορούν να καθίσουν έξω χωρίς ψύξη για αρκετό καιρό. Αν ταξιδεύετε, μην φοβάστε να ζητήσετε ένα μικρότερο κομμάτι όταν αγοράζετε από ένα μεγάλο κεφάλι. Προτιμήστε να αγοράσετε μια ποσότηστα που θα φαγωθεί σε μια ή δύο μέρες, και στη συνέχεια μπορείτε να επιστρέψετε και να δοκιμάσετε κάτι άλλο, όπως ακριβώς κάνουν και οι Γάλλοι.
Chez Virginie
Η Virginie Boularouah, η τρίτη γενιά από ειδικούς στην ωρίμανση ενός τυριού, άνοιξε αυτό το κομψό κατάστημα στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιου, το 1995. Είναι γεμάτο με εκατοντάδες τυριά που παρασκευάζονται αποκλειστικά από νωπό γάλα (προτιμώνται για την ανώτερη γεύση και υφή τους) από τεχνίτες και αγρότες με τους οποίους η οικογένειά της εργάστηκε για γενιές. Ζητήστε ένα μαλακότερο τυρί, γιατί πιθανότατα δεν θα μπορείτε να το βρείτε εύκολα στην πατρίδα.
Marie-Anne Cantin
Ακόμα μια υπερασπίστρια των τυριών νωπού γάλακτος είναι η Marie-Anne Cantin, η οποία έχει την επιχείρηση της από το 1950. Το κατάστημα της βρίσκεται κοντά στο γραφικό Rue Cler στο 7ο διαμέρισμα και είναι το ιδανικό μέρος για να αγοράσετε προμήθειες για πικ-νικ πριν κατευθυνθείτε στον Πύργο του Άιφελ. Τα τυριά εμφανίζονται σε ένα ράφι, αλλά δεν τα παραλαμβάνετε. Ένα μέλος του προσωπικού θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα τέλειο Vacherin Mont d’Or ή ένα ώριμο Camembert, αλλά δεν μπορείτε να το παραλάβετε μέχρι να πληρώσετε στο ταμείο.
Fromagerie Goncourt
Αυτό το κατάστημα στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού είναι αποτέλεσμα του δίμηνου ποδηλατικού ταξιδιού του Clément Brossault, προκειμένου να ανακαλύψει την προέλευση των τυριών της Γαλλίας. Ο Broussault ξέρει προσωπικά πολλούς από τους παραγωγούς και υπάρχει μια ιδιαίτερα ωραία επιλογή από το Savoie, όπως το Persillé de Tignes, το Tome des Bauges και το Dent du Chat. Αισθανθείτε ελεύθεροι να ρωτήσετε το φιλικό και φιλόξενο προσωπικό για την καλύτερη χρονική περίσταση για να φάτε το τυρί που αγοράζετε – μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε ένα με τέλεια ωριμότητα.
Διαβάστε επίσης: Σου δείχνουμε 12 τρόπους που μπορείς να απολαύσεις τις πατάτες