Θα σκεφτόταν κανείς ποτέ να δοκιμάσει κρασί πίνοντας κατευθείαν από το μπουκάλι, αν δεν ήταν ένας κλοσάρ του παρισινού μετρό; Σίγουρα όχι. Σκεφτείτε όμως πόσες φορές έχουμε κάνει αυτή την κίνηση με τις μπίρες, μπουκαλιού και κουτιού.
Επιλέγουμε, λοιπόν, ένα ποτήρι. Αρχίζοντας από το μεγάλο, ίσιο, χωρίς πόδι (δηλαδή τον κλασικό σωλήνα), περνάμε στις μεγάλες τουλίπες, στα flutes, στα στρογγυλά με κοντό πόδι και στα δεκάδες άλλα ποτήρια που φιλοξενούν μπίρες και πρέπει να ομολογήσουμε πως το ένα είναι ωραιότερο από το άλλο.
Οι σωστές θερμοκρασίες σερβιρίσματος ποικίλλουν από είδος σε είδος. Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι οι ελαφριές μπίρες πίνονται στους 5° C, οι μεσαίας πυκνότητας στους 8° C και οι βαριές πληθωρικές μπίρες στους 12° C.
Οι ειδικοί, πάντως, είναι αρκετά ελαστικοί σε αυτό το θέμα και συμβουλεύουν να δοκιμάζουμε τις μπίρες μας σε διάφορες θερμοκρασίες, προκειμένου να καταλήξουμε σε αυτήν που μας αρέσει περισσότερο.
Για να σερβίρετε την μπίρα, κρατήστε το ποτήρι με κλίση 45° και αρχίστε να την αδειάζετε στα τοιχώματα του ποτηριού. Σταδιακά, ισιώνετε το ποτήρι και, από τη μέση και μετά, ρίχνετε πιο ζωηρά την μπίρα, για να σχηματιστεί ένας ωραίος αφρός. Ο ρόλος του αφρού στην μπίρα δεν είναι διακοσμητικός. Την προστατεύει από την επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα και, κατά συνέπεια, από την οξείδωση που θα επηρεάσει τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της, όπως τα αρώματα βύνης και λυκίσκου, δημητριακών και χορταριού, ξύλου, καραμέλας, καμένης ζάχαρης και καβουρδισμένου φουντουκιού.