Για τους λάτρεις των καυτερών γεύσεων, η διεθνής κουζίνα έχει να προσφέρει μια πλούσια ποικιλία από πιάτα που ανεβάζουν τη θερμοκρασία – κυριολεκτικά. Αν αναζητάτε πιάτα που μπορούν να προκαλέσουν δάκρυα στα μάτια και ιδρώτα στο μέτωπο, αυτό το άρθρο είναι για εσάς.
Δείτε παρακάτω μερικά καυτερά πιάτα που απαιτούν θάρρος και… γερό στομάχι!
Phaal Curry (Ινδία – Ηνωμένο Βασίλειο)
Το Phaal Curry, ένα βρετανικό-ινδικό πιάτο, θεωρείται το πιο καυτερό κάρυ στον κόσμο. Φτιάχνεται με 10 διαφορετικές πιπεριές, μεταξύ των οποίων και η φημισμένη Bhut Jolokia (ή Ghost Pepper), που κάποτε κατείχε τον τίτλο της πιο καυτερής πιπεριάς στον κόσμο. Η σάλτσα του Phaal είναι τόσο πικάντικη που οι σεφ συχνά φοράνε μάσκες για να μην αναπνέουν τον καπνό από τις πιπεριές κατά το μαγείρεμα. Προσφέρεται κυρίως σε ινδικά εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί πρόκληση για όσους αντέχουν τη θερμότητα.
Sichuan Hot Pot (Κίνα)
Η επαρχία Σετσουάν της Κίνας φημίζεται για την πικάντικη κουζίνα της, και το Sichuan Hot Pot είναι η απόλυτη εμπειρία. Αυτό το πιάτο περιλαμβάνει ένα βραστό ζωμό γεμάτο από καυτερές πιπεριές, κόκκους πιπεριού Σετσουάν, και μια σειρά από καρυκεύματα που αφήνουν το στόμα μουδιασμένο. Οι τολμηροί βυθίζουν κρέας, λαχανικά και ζυμαρικά στο ζωμό, δημιουργώντας μια έκρηξη γεύσεων.
Jerk Chicken (Τζαμάικα)
Το Jerk Chicken είναι ένα πιάτο από την Τζαμάικα, που αποκτά την καυτερή του γεύση από τη χρήση της πιπεριάς Scotch Bonnet, μια από τις πιο καυτερές πιπεριές στον κόσμο. Το κοτόπουλο μαρινάρεται με ένα μείγμα από πιπεριές, θυμάρι, κανέλα και μοσχοκάρυδο, ψήνεται σε φωτιά και προσφέρει έναν συνδυασμό καψίματος και αρωμάτων που συναρπάζει.
Kimchi Jjigae (Νότια Κορέα)
Το Kimchi Jjigae είναι ένα καυτερό στιφάδο που παρασκευάζεται με ζυμωμένο λάχανο Kimchi, κόκκινη πιπεριά τσίλι, tofu και κρέας. Η θερμότητα του πιάτου οφείλεται στο Kimchi, που είναι ήδη καυτερό, αλλά ενισχύεται με επιπλέον ποσότητες πιπεριών τσίλι. Είναι ένα αγαπημένο comfort food για τους Κορεάτες, αλλά για όσους δεν είναι συνηθισμένοι, μπορεί να είναι μια δύσκολη δοκιμασία.
Sambal Oelek (Ινδονησία)
Το Sambal είναι μια καυτερή πάστα από την Ινδονησία που φτιάχνεται με φρέσκες πιπεριές τσίλι, ξύδι, ζάχαρη και αλάτι. Αν και χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό, υπάρχουν πιάτα που βασίζονται αποκλειστικά στο Sambal, όπως το “Ayam Penyet” (τηγανητό κοτόπουλο με Sambal). Η θερμότητα είναι έντονη, αλλά συνδυάζεται υπέροχα με τα αρώματα του σκόρδου και του τζίντζερ.
Vindaloo (Ινδία)
Το Vindaloo είναι ένα πιάτο που προέρχεται από την Γκόα της Ινδίας και είναι γνωστό για την καυτερή του γεύση. Αν και τα περισσότερα Vindaloo είναι πικάντικα, υπάρχουν εκδοχές με τόση ποσότητα καυτερών μπαχαρικών και τσίλι που μόνο οι πιο γενναίοι τολμούν να το δοκιμάσουν. Είναι παραδοσιακά φτιαγμένο με χοιρινό ή κοτόπουλο και συνδυάζεται με μπαχαρικά όπως κύμινο, κόλιανδρο και φυσικά μεγάλες δόσεις πιπεριών τσίλι.
Carolina Reaper Wings (Ηνωμένες Πολιτείες)
Η Carolina Reaper είναι η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο, με μέση τιμή 1,6 εκατομμύρια μονάδες Scoville (και κορυφές άνω των 2,2 εκατομμυρίων). Οι φτερούγες κοτόπουλου με σάλτσα Carolina Reaper είναι μια πρόκληση που λίγοι ολοκληρώνουν. Η σάλτσα περιέχει συμπυκνωμένο πουρέ από Carolina Reaper, ξύδι και μπαχαρικά, δημιουργώντας έναν συνδυασμό τόσο καυτερό που συνοδεύεται συχνά από γάλα για όσους προσπαθούν να το καταναλώσουν.
Otak-Otak (Μαλαισία)
Το Otak-Otak είναι ένα παραδοσιακό πιάτο με βάση τα θαλασσινά, που σερβίρεται τυλιγμένο σε φύλλα μπανάνας. Περιέχει πιπεριές τσίλι, καρύδα, τζίντζερ και κουρκουμά, δημιουργώντας έναν συνδυασμό πικάντικου και εξωτικού αρώματος. Αν και φαινομενικά αθώο, η ποσότητα των πιπεριών μπορεί να “βάλει φωτιά” στον ουρανίσκο.
Διαβάστε επίσης: Πέντε από τα καλύτερα sushi bars παγκοσμίως