Το Penicillin είναι ένα μοντέρνο-κλασικό κοκτέιλ που δημιουργήθηκε από τον Sam Ross στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν δούλευε στο διάσημο μπαρ Milk & Honey της Νέας Υόρκης. Σήμερα σερβίρεται σε οποιοδήποτε κοκτέιλ μπαρ στον κόσμο και θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα κοκτέιλ που εφευρέθηκαν τον 21ο αιώνα.
Για την δημιουργία του ο Ross πειραματίστηκε πάνω στο Gold Rush, ένα κοκτέιλ που πρωτοφτιάχτηκε επίσης στο Milk & Honey και περιέχει μπέρμπον, χυμό λεμονιού και μέλι. Ο Ross παρέλειψε το μπέρμπον και αντ’ αυτού επέλεξε να αναμίξει blend σκωτσέζικο ουίσκι με φρέσκο χυμό λεμονιού και ένα σπιτικό σιρόπι μελιού-τζίντζερ – κάτι που θα σου πρότεινε η γιαγιά σου για τα πάντα, από τη δυσπεψία μέχρι τη χολέρα. Τέλος, η αληθινή ιδιοφυής κίνηση του Ross ήταν να το αρωματίσει με καπνιστό και γεμάτο τύρφη σκωτσέζικο ουίσκι.
Πρόκειται για ένα γλυκό, ξινό, πικάντικο και νόστιμο κοκτέιλ, το οποίο πήρε το όνομα του από την φαρμακευτική πενικιλίνη που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1928 από το Φλέμινγκ. Σύμφωνα με τον Ross η ονομασία είναι μια ειρωνική αναφορά στις θεραπευτικές του ιδιότητες, αλλά αυτό θα το αποφασίσετε εσείς.
Δείτε πως να παρασκευάσετε το Penicillin παρακάτω:
Συστατικά:
- 45ml Blended Scotch Whisky
- 10ml Smoky Islay Single-malt Scotch Whisky
- 20ml Φρέσκος χυμός λεμονιού
- 20ml Σιρόπι μελιού/τζίντζερ*
- φρέσκο τζίντζερ
Εκτέλεση:
Προσθέστε το blended scotch, το χυμό λεμονιού και το σιρόπι τζίντζερ/μέλι σε ένα σέικερ κοκτέιλ με πάγο και ανακινήστε για έξι έως οκτώ δευτερόλεπτα – μέχρι να κρυώσει καλά. Στραγγίστε διπλά σε ένα χαμηλό ποτήρι γεμάτο πάγο. Απλώστε το καπνιστό ουίσκι από πάνω και γαρνίρετε με ζαχαρωμένο τζίντζερ ή με απολύτως τίποτα.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να φτιάξετε το σιρόπι μελιού/τζίντζερ, και ένας από αυτούς είναι ο παρακάτω:
- 1 φλιτζάνι (250 ml) μέλι
- 1 φλιτζάνι (250ml) νερό (φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο)
- 115 g φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο
Βάζουμε το μέλι και το νερό σε ένα μέτριο τηγάνι, αφήνουμε να πάρει βράση και σιγοβράζουμε μέχρι το μέλι να διαλυθεί πλήρως. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τζίντζερ και τυχόν χυμούς του. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά. Σουρώνουμε το σιρόπι χρησιμοποιώντας ένα λεπτό κόσκινο σε ένα μπολ, πιέζοντας τον πολτό τζίντζερ για να βγάλει όλους τους χυμούς του και έπειτα πετάτε τα στερεά υπολείμματα. Ρίχνουμε σε ένα μπουκάλι ή βάζο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και κατόπιν τα βάζουμε να κρυώσει, περίπου 1 ώρα στο ψυγείο. Το σιρόπι θα κρατήσει στο ψυγείο μας για μία έως και δύο εβδομάδες.
Διαβάστε επίσης: Αυτό το πολυτελές μπαρ προσφέρει ένα Martini αξίας 250 δολαρίων