Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη από την Πορτογαλία έφερε στο φως εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στη μακροζωία. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ageing Research Reviews, καταδεικνύει ότι η τακτική και μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προσθέσει κατά μέσο όρο 1,8 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ροντρίγκο Κούνια, εξέτασαν περισσότερες από 50 μελέτες για τον καφέ και κατέληξαν ότι η τακτική κατανάλωση του μπορεί ενδεχομένως να μειώσει πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, εγκεφαλικό, ορισμένοι καρκίνοι και άνοια, μεταξύ άλλων.
Οι θετικές αυτές επιδράσεις αποδίδονται στις χιλιάδες βιοδραστικές ενώσεις που περιέχει ο καφές, όπως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Οι ενώσεις αυτές φαίνεται να συμβάλλουν στην επιβράδυνση των διαδικασιών γήρανσης και στη μείωση της φθοράς των κυττάρων.
Η μελέτη ενθαρρύνει την επανεξέταση των διατροφικών οδηγιών που αποθαρρύνουν την κατανάλωση καφέ, ειδικά σε ηλικιωμένους. Με τη γήρανση του πληθυσμού να αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις, όπως η μέτρια κατανάλωση καφέ, μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της υγιούς γήρανσης.
Όσον αφορά την μέτρια κατανάλωση, η μελέτη προτείνει 2-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, όπως αυξημένο άγχος ή διαταραχές στον ύπνο, γεγονός που τονίζει τη σημασία της ισορροπίας.
Προφανώς η νέα αυτή έρευνα προσφέρει μια αισιόδοξη ματιά στη σχέση μας με τον καφέ, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ως πιθανό “ελιξίριο” μακροζωίας, ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν περαιτέρω μελέτες για την κατανόηση των μηχανισμών μέσω των οποίων ο καφές επηρεάζει την υγεία.
Διαβάστε επίσης: Έξι από τους πιο σπάνιους και ακριβούς καφέδες στον πλανήτη