Ο απόλυτος οδηγός για το σωστό κόψιμο ενός πούρου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε όλους μας αρέσει η εικόνα του gentleman που κάθεται αναπαυτικά σε μια καρέκλα και απολαμβάνει ένα εκλεκτό ουίσκι με ένα καλής ποιότητας πούρο, ωστόσο, λίγοι από εμάς γνωρίζουμε τους τρόπους κοπής ενός πούρου. Εδώ λοιπόν είναι ο απόλυτος οδηγός για το κόψιμο ενός πούρου.

Όλα τα χειροποίητα πούρα θα πρέπει να κοπούν με κάποιον τρόπο προκειμένου να καπνιστούν. Τα πούρα που κατασκευάζονται εργοστασιακά συνήθως κόβονται εκ των προτέρων. Τα χειροποίητα πούρα έχουν ένα “καπάκι”, το οποίο είναι ένα μικρό κομμάτι καπνού που χρησιμοποιείται για να κλείσει την μια πλευρά του πούρου. Υπάρχει συνήθως μια ορατή γραμμή στο κάτω μέρος του καπακιού και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως οδηγό στο κόψιμο. Με το πούρο κάθετο και την πλευρά με το καπάκι στην κορυφή, μπορείτε να κόψετε ένα πούρο πάνω από την γραμμή καπακιού για να προετοιμάσετε το πούρο σας για κάπνισμα. Αν κόψετε το πούρο κάτω από τη γραμμή καπακιού, υπάρχει περίπτωση το περιτύλιγμα του πούρου να αρχίσει να ξετυλίγεται (μπορείτε να το σώσετε γλείφοντας το δάχτυλο σας και εξομαλύνοντας με αυτό τον τρόπο το περιτύλιγμα.)

Υπάρχουν αρκετές επιλογές όταν πρόκειται για την προετοιμασία του πούρου σας για κάπνισμα.

1) Στυλ Clint Eastwood

Πιθανώς ο πιο κλισέ τρόπος “κοπής” ενός πούρου. Το δάγκωμα της κορυφής ενός πούρου πρέπει να είναι η τελευταία λύση, αν δεν μπορείτε να βρείτε έναν κόπτη οποιουδήποτε είδους, καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφεί το πολύ ευαίσθητο περιτύλιγμα (wrapper) του πούρου. Δεν είναι ο καθαρότερος τρόπος να αφαιρέσετε το καπάκι από ένα πούρο, αλλά μπορεί να επιλεχθεί.

2) Χρησιμοποιώντας το νύχι σας

Όσοι έχετε αρκετά μακριά νύχια, μπορείτε να τρυπήσετε το καπάκι με το νύχι σας και με μια κυκλική κίνηση να αφαιρέσετε ένα τμήμα του καπακιού. Κάποιοι απομακρύνουν ολόκληρο το καπάκι, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει στο ξετύλιγμα του περιτυλίγματος, εκτός και αν συνεχίσετε να γλείφετε το τελείωμα του κοψίματος.

3) Straight cut

Στις μέρες μας, το δημοφιλέστερο αξεσουάρ για αυτή την δουλειά είναι ο κόφτης με διπλή λεπίδα (double blade cutter). Οι δυο λεπίδες μπορούν με ευκολία να κόψουν όλη την κεφαλή του πούρου ή μέρος αυτής. Ο κόφτης με τη διπλή λεπίδα αποτελεί την πλέον κλασική επιλογή. Αποτελείται από δυο πολύ κοφτερές λεπίδες τοποθετημένες εντός ενός εργονομικά φτιαγμένου πλαισίου. Ο συγκεκριμένος κόφτης ασκεί ισοδύναμη πίεση και έτσι επιτυγχάνεται ένα πολύ καθαρό κόψιμο ακριβείας.

Υπάρχει και ο κόφτης γκιλοτίνα (guillotine cutter). Αποτελείται από μία λεπίδα και μπορεί να χωρέσει με άνεση σε οποιαδήποτε τσέπη. Ωστόσο, ο κόφτης γκιλοτίνα έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Λόγω του ότι έχει μόνο μια λεπίδα, είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθαρό κόψιμο.

 

4) Ψαλίδια πούρων

Τα ψαλίδια πούρων προσφέρουν παρόμοια πλεονεκτήματα, αν και τα περισσότερα μοντέλα δεν είναι ιδιαιτέρως πρακτικά για μεταφορά σε τσέπη. Ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιήσετε το ψαλίδι πούρων είναι να κρατήσετε το πούρο σε 45 μοίρες και καθώς κόβετε το καπάκι του πούρου (πάνω από τη γραμμή καπακιού) περιστρέφετε το πούρο. Αυτό εξασφαλίζει μια ομαλή κοπή και δεν συμπιέζει το πούρο στα δύο σημεία που οι λεπίδες έρχονται σε επαφή.

5) Punch cut

O διατρητήρας πούρου (cigar punch) αποτελεί ακόμα μία επιλογή. Έχει στρογγυλή λεπίδα και ουσιαστικά ανοίγει μια στρόγγυλη τρύπα στην κεφαλή του πούρου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πλήρης γεύση του πούρου μπορεί να αναπτυχθεί στον ουρανίσκο μόνο όταν κοπεί όλη η κεφαλή, καθώς  ο καπνός που περνάει από μικρότερη τρύπα είναι πιο συμπυκνωμένος. Επομένως, ο καπνός που περνάει από μεγαλύτερη τρύπα έχει μεγαλύτερο γευστικό φάσμα, δηλαδή πιο πλούσια και πολυσύνθετη γεύση. Οι διατρητές πούρων (punches) βγαίνουν σε διαφορετικά μεγέθη, επομένως, σύμφωνα με τα παραπάνω, προτιμότερο θα ήταν να επιλέξετε έναν που κάνει μεγαλύτερες τρύπες. Αρκετά μοντέλα έχουν ενσωματωμένη λειτουργία που αφαιρεί αυτόματα το κομμάτι που έχει κοπεί. Παρόλα αυτά, αν είστε λάτρης των πούρων Perfecto, μπορεί να βρείτε την χρήση punch αρκετά δύσκολη.

6) V-Cut

Αυτό το σχήμα κοπής ήταν πολύ δημοφιλές τον 19ο αιώνα. Ονομάστηκε επίσης κόπτης Cat’s Eye λόγω της μορφής της περιοχής κοπής. Όπως υποδηλώνει και το όνομα του, αυτό το είδος κόφτη, κόβει σε σχήμα V την κεφαλή του πούρου. Στο παρελθόν, τα short fillers ήταν τα δημοφιλέστερα πούρα και το V-cut ήταν αγαπημένος τρόπος κοπής τους, γιατί με αυτό τον τρόπο τα μικρά φύλλα / τρίμματα καπνού δεν έμπαιναν στο στόμα του καπνιστή.


Διαβάστε επίσης: Δες πως να καπνίσεις ένα πούρο σαν επαγγελματίας

Share.

Comments are closed.