Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια συνταγή που αρκετός κόσμος ψάχνει, αποτελώντας την πιο δημοφιλή θαλασσινή εκδοχή κριθαρότου. Και δικαίως, μια και όταν μαγειρευτεί σωστά αποτελεί ένα εξαιρετικό πιάτο.
Υλικά (για 4 άτομα)
400 γρ. φρέσκες γαρίδες Νο 3
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
100 ml μπράντι
700 ml νερό
250 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κλωναράκια θυμάρι, ψιλοκομμένα
500 γρ. κριθαράκι χονδρό
5 γρ. μπούκοβο, σε σκόνη
20 γρ. αλάτι
100 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο, σε κύβους
150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
σΕκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε και αφήνουμε στην άκρη το κεφάλι και το κέλυφος, ενώ κρατάμε μόνο την ουρά. Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και αφαιρούμε το εντεράκι τραβώντας το με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο με τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα σοτάρουμε για 10 λεπτά. Σβήνουμε με το μπράντι και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά και τα περνάμε από ψιλή σήτα, ούτως ώστε να πάρουμε καθαρό τον ζωμό. Θα χρειαστούμε 400 ml. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το θυμάρι, για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε σταδιακά τον ζωμό με τον τρόπο που μαγειρεύουμε το ριζότο (μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση, συνεχίζουμε με την επόμενη κ.ο.κ.). Προσθέτουμε το μπούκοβο και το αλάτι. Λίγο προτού χυλώσει το κριθαρότο, ρίχνουμε και τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.
Συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου