Κρητική καρμπονάρα για ψαγμένους ή αλλιώς σκιουφιχτά ζυμαρικά με απάκι, μανιτάρια πλευρωτους, κρέμα γαλακτος και φρέσκο θυμάρι.

Ένα μοναδικό πιάτο, το οποίο υπόσχεται να ικανοποιήσει κάθε ουρανίσκο, από τον chef Γιώργο Παπαστάθη.

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 400 γρ. σκιουφιχτά ζυμαρικά
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 200 γρ. απακι (καπνιστό χοιρινό Κρήτης) κομμένο σε κυβακια
  • 200 γρ. μανιτάρια πλευρωτους κομμένα σε κυβακια
  • 50 ml ρακή
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 5-6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 200 γρ. φρέσκια μυζήθρα
Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα σκιουφιχτά για 7-8 λεπτά, και στην συνέχεια τα σουρώνουμε και τα βουτυρώνουμε.

Σε μια δεύτερη κατσαρόλα μεσαίου μεγάθους, βάζουμε το βούτυρο και όταν κάψει ρίχνουμε το απάκι και τα μανιτάρια πλευρώτους.

Τα αφήνουμε να σωταριστούν και τα σβήνουμε με την ρακή.

Όταν εξατμιστεί η ρακή προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το θυμάρι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε στο μίγμα μας τα σκιουφιχτά, ανακατεύουμε καλά για 5 λεπτά πάνω στην φωτιά και αποσύρουμε.

Εκτός φωτιάς ρίχνουμε την φρέσκια μυζήθρα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε στολίζουμε το πιάτο μας με δύο κλωναρακια θυμάρι.