Η ώρα πλησιάζει. Η σούβλα καθαρίζεται και οι θείοι μαλώνουν για το ποιος θα γυρίσει πρώτος το κρέας. Και το αιώνιο ερώτημα ξαναγεννιέται με το άρωμα της λαμπριάτικης παράδοσης: Κατσίκι ή αρνί;
Η γεύση
Το αρνί έχει πιο λιπαρή, γεμάτη γεύση, με τραγανή πέτσα όταν ψηθεί σωστά. Είναι το “βαρύ πυροβολικό” του πασχαλινού τραπεζιού, με έντονο χαρακτήρα και βαθιά, πλούσια νοστιμιά.
Το κατσίκι, από την άλλη, είναι πιο λεπτό στη γεύση, με λιγότερα λιπαρά και πιο μαλακή σάρκα. Έχει μια πιο “άγρια” επίγευση, που πολλοί εκτιμούν για την καθαρότητά της.
*Ιδανικό για όσους προτιμούν κάτι ελαφρύτερο, χωρίς να στερηθούν τη γιορτινή αίσθηση.
Η πέψη
Το αρνί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, είναι πιο βαρύ για το στομάχι, ειδικά μετά από σαρακοστή.
Το κατσίκι, με το πιο άπαχο κρέας του, είναι πιο εύπεπτο, και ιδανικό για εκείνους που δε θέλουν να περάσουν το Πάσχα ξαπλωμένοι με σόδα στο χέρι.
*Κατσίκι: 1 – Αρνί: 0 για όσους σκέφτονται το στομάχι τους.
Η Παράδοση

© Getty Images / Ideal Image
Στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, το αρνί στη σούβλα είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς. Στα νησιά όμως, όπου οι σούβλες δεν ήταν εύκολες, το κατσίκι στο φούρνο με μυρωδικά και πατάτες είχε πάντα τη δική του τιμητική.
*Η επιλογή συχνά εξαρτάται από τη γεωγραφία και τα οικογενειακά έθιμα.
Πρακτικότητα και βιωσιμότητα
Το κατσίκι απαιτεί λιγότερη προετοιμασία και χωρά πιο εύκολα στο φούρνο.
Το αρνί στη σούβλα είναι show, αλλά χρειάζεται χέρια, χώρο και υπομονή.
Επίσης, από πλευράς βιωσιμότητας, το κατσίκι είναι συνήθως πιο “πράσινη” επιλογή, καθώς τρέφεται πιο φυσικά και επηρεάζει λιγότερο το περιβάλλον.
Η Ετυμηγορία: Ποιο είναι το καλύτερο;
Δεν υπάρχει ένα “καλύτερο” – υπάρχει το “καλύτερο για εσένα”.
Θες παράδοση, πλούσια γεύση και εντυπωσιακό ψήσιμο; ➤ Αρνί στη σούβλα.
Θες ελαφρύτερη επιλογή, φούρνο, και εύκολη πέψη; ➤ Κατσίκι με λεμονάτο άρωμα και μυρωδικά.
Ή, ακόμα καλύτερα, βάλε και τα δύο: ένα μικρό κατσικάκι στο φούρνο για αρχή και αρνί στη σούβλα για το κυρίως. Γιατί, τελικά, Πάσχα χωρίς δίλημμα… δεν έχει τη νοστιμιά του.
Διαβάστε επίσης: 7 μοναστηριακά πιάτα που έχουν κερδίσει την αγάπη του κόσμου