Η αναταραχή στο fine dining συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, καθώς ακόμα ένα βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο ανακοίνωσε ότι θα κλείσει σύντομα.

Ο λόγος για το Deanes Eipic, ένα εστιατόριο στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο σύμφωνα με αναφορές θα σταματήσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος του έτους. Το εστιατόριο άνοιξε ο βορειοϊρλανδός σεφ Michael Deane το 1997 και έλαβε το πρώτο του αστέρι Michelin μέσα σε ένα χρόνο. Ωστόσο, τώρα είναι η ώρα να του βάλει λουκέτο, καθώς η λειτουργία ενός παραδοσιακού εστιατορίου έχει γίνει πολύ ακριβή, τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εστιάτορες.

“Το Eipic στο σύνολό του δεν ήταν ένα εστιατόριο που ‘πέθαινε'”, είπε στο CNN ο executive σεφ, Alex Greene. Αλλά “οι άνθρωποι έχουν μια προσδοκία όταν περνούν τις πόρτες του. Το κόστος υλοποίησης αυτής της προσδοκίας έχει διπλασιαστεί μετά το lockdown, το κόστος έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Και δεν μπορούμε να διπλασιάσουμε τις τιμές”, πρόσθεσε.

Επί του παρόντος, το Eipic χρεώνει περίπου 115 για το μενού γευσιγνωσίας του, το οποίο σε ορισμένους μπορεί να φαίνεται σαν μια ευκαιρία για ένα γεύμα διαμετρήματος Michelin. Αλλά το Μπέλφαστ έχει τον ίδιο αριθμό πλούσιων επισκεπτών όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι. Και όπως ανέφερε ο Greene, οι τιμές έχουν ανέβει σε γενικές γραμμές και το εστιατόριο δεν θέλει να αυξήσει τα δικά του έξοδα.

Πέρα από τα οικονομικά ζητήματα, ο Greene είπε ότι το κλείσιμο του Eipic αφορά κατά βάση το μεταβαλλόμενο τοπίο του fine dining. Το εστιατόριο σερβίρει μια αρκετά κλασική εμπειρία υψηλών προδιαγραφών, αλλά ο σεφ δεν πιστεύει ότι αυτό είναι πια αυτό που αναζητούν οι επισκέπτες. Όλο και περισσότερο, τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με αστέρια Michelin, είναι πιο χαλαρά και μινιμαλιστικά στην εμφάνιση και την προετοιμασία τους.

Όλο και περισσότεροι σεφ αναφέρουν ότι το fine dining δεν μπορεί να παραμείνει αυτό που ήταν πάντα. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, για παράδειγμα, ο René Redzepi ανακοίνωσε ότι θα έκλεινε το Noma των τριών αστεριών Michelin στα τέλη του 2024. Το σκεπτικό του, εν μέρει, ήταν επειδή ο κλάδος της εκλεκτής εστίασης είχε γίνει μη βιώσιμος. Και μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τόσο το Momofuku Ko με δύο αστέρια Michelin όσο και το Contra με ένα αστέρι έκλεισαν στη Νέα Υόρκη, αναφέροντας ότι οι πελάτες άλλαξαν τις προτιμήσεις τους.

Μετά το κλείσιμο του Eipic, ο Greene και ο γενικός διευθυντής του εστιατορίου θα μετακομίσουν στην ύπαιθρο του Morne για να ανοίξουν μια νέα εγκατάσταση τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με τον Greene, το κόστος εκεί θα είναι φθηνότερο και οι άνθρωποι θα είναι πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν εκτός μεγάλων πόλεων για καλό φαγητό. Ενώ η ποιότητα θα εξακολουθεί να είναι σημαντική, η αξία του γεύματος θα είναι επίσης στο επίκεντρο.

Με βάση τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι ενώ τα ακριβά παραδοσιακά εστιατόρια δεν πρόκειται να πάνε πουθενά, η κυριαρχία τους έχει αρχίσει και εξασθενεί.


Διαβάστε επίσης: “The Bear”: Η δημοφιλής σειρά ανανεώθηκε για τρίτη σεζόν!