Το κοκτέιλ French 75, ένας ευχάριστος συνδυασμός gin, σαμπάνιας, χυμού λεμονιού και ζάχαρης, φέρει μια πλούσια ιστορία που συνδέεται με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης.
Η προέλευση του French 75
Οι πρώτες αναφορές στο French 75 εντοπίζονται στις αρχές του 20ού αιώνα. Το κοκτέιλ καταγράφηκε πρώτη φορά το 1922 με διαφορετικά συστατικά από τη σημερινή συνταγή. Το κοκτέιλ που γνωρίζουμε σήμερα εμφανίστηκε το 1927 στο βιβλίο “Here’s How” του Judge Jr., και αργότερα έγινε δημοφιλές μόλις εκδόθηκε το “Savoy Cocktail Book” το 1930.
Ονομασία
Λέγεται πως πήρε το όνομα του από το ολμοβόλο όπλο 75 χιλιοστών που χρησιμοποιούσε ο γαλλικός στρατός στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κοκτέιλ λέγεται ότι προσφέρει την ίδια δυναμική αίσθηση όπως το όπλο, εξ ου και η ονομασία του.
Δημοτικότητα και πολιτισμική σημασία
Παρά την πολεμική του συνδήλωση, το κοκτέιλ έγινε σύμβολο γιορτής, ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αμερική κατά την Ποτοαπαγόρευση, όταν το αγκάλιασαν τα speakeasies και οι λάτρεις των κοκτέιλ.
Πρόκειται για ένα κοκτέιλ που έχει αφήσει το σημάδι του και στην ποπ κουλτούρα, εμφανιζόμενο σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, επιβεβαιώνοντας την κλασική και κομψή του φήμη. Ο συνδυασμός gin (ή μερικές φορές κονιάκ), σαμπάνιας και εσπεριδοειδών το καθιστά τόσο αναζωογονητικό όσο και δυνατό, καταδεικνύοντας τη διαχρονική του γοητεία.
Για να βιώσετε πραγματικά την ιστορία, φτιάξτε ένα French 75 και κάντε πρόποση στο πλούσιο παρελθόν του, από τα πεδία μάχης της Γαλλίας μέχρι τη λάμψη της κοκτέιλ κουλτούρας της δεκαετίας του 1920.
Για την παρασκευή του θα χρειαστείτε:
- 50ml τζιν
- 15ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
- 5ml σιρόπι ζάχαρης (2:1)
- Brut σαμπάνια
Χτυπάτε όλα τα υλικά εκτός της σαμπάνιας σε σέικερ με πάγο, διπλοσουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι σαμπάνιας και απογεμίζετε με σαμπάνια. Γαρνίρετε με μια φλούδα λεμονιού.
Διαβάστε επίσης: Διάσημοι σεφ αποκαλύπτουν: Το ιδανικό φαγητό για ένα πρώτο ραντεβού