Η Ελλάδα είναι παγκοσμίως γνωστή για τα μοναδικά της τυριά, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ακριβά ευρωπαϊκά. Η πλούσια γευστική τους παλέτα, το ιδιαίτερο terroir και οι παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής τα καθιστούν ιδανικά για την συνοδεία εκλεκτών κρασιών, και όχι μόνο.

Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα τα καλύτερα ελληνικά τυριά, τα οποία προσφέρουν μια γευστική εμπειρία αντάξια των premium διεθνών επιλογών.

Φέτα ΠΟΠ: Το απόλυτο ελληνικό τυρί

Η φέτα είναι το πιο γνωστό ελληνικό τυρί στον κόσμο, προστατευόμενο από την ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), και είναι το τέλειο συνοδευτικό για κρασιά με οξύτητα, όπως το Ασύρτικο ή η Μαλαγουζιά. Παράγεται κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα και η γεύση της ποικίλει από ελαφρώς αλμυρή μέχρι πιο πικάντικη, ανάλογα με την περιοχή προέλευσης. Οι περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου θεωρούνται από τις κορυφαίες στην παραγωγή φέτας.

Γραβιέρα Κρήτης: Το πολυδιάστατο ΠΟΠ τυρί

Η γραβιέρα Κρήτης, με τη γλυκιά και βουτυρώδη γεύση της, είναι ένα τυρί που συνδυάζεται άψογα με κόκκινα κρασιά, όπως το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο. Ωριμάζει για τουλάχιστον τρεις μήνες και η περίπλοκη γεύση της την καθιστά ιδανική για πλατό τυριών, αλλά και για μαγειρική χρήση.

Μαστέλο Χίου: Η αρωματική απόλαυση

Παραγόμενο αποκλειστικά στο νησί της Χίου, το μαστέλο είναι ένα μαλακό τυρί από αγελαδινό ή πρόβειο γάλα, γνωστό για την κρεμώδη και ελαφρώς αρωματική του γεύση. Ιδανικά, σερβίρεται ψημένο ή τηγανισμένο και μπορεί να συνοδευτεί με λευκά κρασιά όπως το Μοσχοφίλερο.

Κατίκι Δομοκού: Το ελαφρύ ΠΟΠ τυρί για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους

Αυτό το φρέσκο, μαλακό τυρί από την περιοχή του Δομοκού είναι από τα πιο ελαφριά ελληνικά τυριά, ιδανικό για όσους προτιμούν ήπιες γεύσεις. Είναι ένα υπέροχο συνοδευτικό για σαλάτες και μπορεί να συνδυαστεί με λευκά κρασιά ή ακόμα και με αφρώδη.

Σαν Μιχάλη Σύρου: Η ελληνική παρμεζάνα

Προερχόμενο από τη Σύρο, το Σαν Μιχάλη είναι ένα τυρί με ισχυρή προσωπικότητα και πικάντικη γεύση, που θυμίζει έντονα παρμεζάνα. Κατάλληλο για να συνοδεύσει πλούσια κόκκινα κρασιά, το Σαν Μιχάλη είναι ένα premium τυρί που μπορεί να σταθεί δίπλα σε οποιοδήποτε διεθνές αντίστοιχο.

Μετσοβόνε: Το καπνιστό ΠΟΠ τυρί από την Ήπειρο

Το Μετσοβόνε είναι ένα από τα λίγα ελληνικά καπνιστά τυριά και φέρνει στο τραπέζι πλούσιες, βαθιές γεύσεις. Συνδυάζεται άριστα με κόκκινα κρασιά και δίνει ένα παραδοσιακό αλλά εκλεπτυσμένο χαρακτήρα σε κάθε πλατό τυριών.

Φορμαέλλα Αράχωβας: Το εκλεκτό πικάντικο τυρί

Παραγόμενο στην Αράχωβα, η φορμαέλλα είναι ένα πικάντικο, ημίσκληρο τυρί, προστατευόμενο από την ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Είναι ιδανικό για ψητό ή τηγανισμένο και συνοδεύεται υπέροχα με κόκκινα κρασιά όπως το Μαντηλαριά ή το Cabernet Sauvignon.

Κασέρι: Ημίσκληρο τυρί με γλυκιά γεύση

Παραγόμενο από αιγοπρόβειο γάλα, το κασέρι είναι ένα ημίσκληρο τυρί που ωριμάζει για αρκετούς μήνες, αποκτώντας πλούσια, γλυκιά γεύση. Ιδανικό για να συνοδευτεί με λευκά κρασιά όπως το Sauvignon Blanc, το κασέρι είναι αγαπημένο σε παραδοσιακές ελληνικές κουζίνες αλλά και gourmet τραπέζια.


Διαβάστε επίσης: Four Horsemen: Το ποτό που έγινε συνώνυμο της “αλητείας”