Η καρμπονάρα είναι ένα πιάτο με πολλές εκδοχές…

Η ιστορία λέει ότι ήταν η προίκα που άφησαν οι Αμερικανοί στρατιώτες στους Ιταλούς κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου οι Αμερικανοί στρατιώτες θέλοντας να φάνε κάτι πολύ θρεπτικό για πρωινό, έπαιρναν το χοιρινό που είχαν στις κονσέρβες και τα υλικά που έβρισκαν από τους ντόπιους (μακαρόνια και αυγά), και έφτιαχναν scrambled eggs με το χοιρινό και τα μακαρόνια.  Κάπως έτσι, μέσα από την εξέλιξη του φαγητού δημιουργήθηκε η καρμπονάρα, η οποία ανάλογα με τη χώρα έχει υποστεί διάφορες παραλλαγές, ωστόσο, εμείς θα δούμε την αυθεντική συνταγή της ιταλικής καρμπονάρα.

Ιταλική καρμπονάρα
Υλικά (για δύο άτομα)
  • 150 γραμμάρια καπνιστή πανσετα ή μπέικον αν είναι δυνατόν σε κομμάτι και όχι σε φέτες
  • 300 γραμμάρια ζυμαρικά της αρεσκείας μας αποξηραμένα ή 400 γραμμάρια φρεσκα
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • παρμεζάνα ή πεκορίνο για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά μας όπως μας αρέσουν al dente ή καλα βρασμένα.
  • Κόβουμε την πανσέτα σε κύβους.
  • Σε ένα μεσαίου βάθους τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κάψει καλά,
  • Μόλις κάψει το βούτυρο προσθέτουμε την πανσέτα και ανακατεύουμε συνέχεια αφήνοντας να σοταριστεί και να βγάλει τα αρώματα της.
  • Μόλις πάρει χρώμα ή πανσέτα προσθέτουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε καλά.
  • Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τους 2 κρόκους αυγών. Ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως.
  • Προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορινο.

Η συνταγή της αυθεντικής ιταλικής καρμπονάρας είναι από τον chef Γιώργο Παπαστάθη.


Διαβάστε επίσης: Το πιο ακριβό μπέργκερ που έχει παρασκευαστεί ποτέ!