7 εύκολες συνταγές με λίγα υλικά για πολυάσχολους ή απλώς… πεινασμένους!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όταν δεν υπάρχει χρόνος ή όρεξη για περίπλοκες συνταγές, αλλά θέλουμε να φάμε κάτι νόστιμο και σπιτικό, η λύση είναι οι απλές παρασκευές με λίγα υλικά. Δεν χρειάζεται να είσαι σεφ για να ετοιμάσεις ένα πλήρες γεύμα – αρκούν 3-5 βασικά υλικά και λίγα λεπτά.

Ακολουθούν 7 εύκολες συνταγές με λίγα υλικά, ιδανικές για αρχάριους, φοιτητές, πολυάσχολους ή απλώς… πεινασμένους!

1. Μακαρόνια με σκόρδο και λάδι (Aglio e Olio)

Υλικά (για 2 άτομα):

200γρ. μακαρόνια (σπαγγέτι ή ό,τι έχεις)

2-3 σκελίδες σκόρδο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι

(Προαιρετικά: λίγο μπούκοβο ή μαϊντανό)

Εκτέλεση:

Βράσε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό.

Όσο βράζουν, κόψε το σκόρδο σε φέτες.

Σε ένα τηγάνι, ζέστανε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει.

Στράγγισε τα μακαρόνια και πρόσθεσέ τα στο τηγάνι. Ανακάτεψε καλά να πάει το λάδι παντού.

Πρόσθεσε προαιρετικά μπούκοβο ή ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σέρβιρε αμέσως.

2. Ομελέτα φούρνου με κολοκυθάκι και τυρί

Υλικά (για 1-2 άτομα):

3 αυγά

1 μικρό κολοκυθάκι

50-70γρ. τριμμένο τυρί (φέτα ή κίτρινο)

Αλάτι, πιπέρι

Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.

Τρίψε το κολοκυθάκι και στύψε το καλά να φύγουν τα υγρά.

Σε μπολ, χτύπα τα αυγά με λίγο αλάτι και πιπέρι.

Πρόσθεσε το κολοκυθάκι και το τυρί.

Άλειψε με λάδι ένα μικρό ταψάκι ή πυρέξ και ρίξε μέσα το μείγμα.

Ψήσε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται ζεστή ή και σε θερμοκρασία δωματίου.

3. Ψωμί με αυγό στο τηγάνι (Egg in a Hole)

Υλικά (για 1 μερίδα):

1 φέτα ψωμί του τοστ ή χωριάτικο

1 αυγό

1 κ.γ. βούτυρο ή ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόψε μια μικρή τρύπα στο κέντρο της φέτας ψωμιού με ποτήρι ή μαχαίρι.

Ζέστανε ένα αντικολλητικό τηγάνι και πρόσθεσε λίγο βούτυρο ή λάδι.

Βάλε το ψωμί στο τηγάνι και σπάσε το αυγό μέσα στην τρύπα.

Ψήσε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθεί το αυγό όπως σου αρέσει.

Σέρβιρε με αλάτι και πιπέρι.

4. Τηγανητό ρύζι με λαχανικά

Υλικά (για 2 άτομα):

1 φλιτζάνι βρασμένο ρύζι (κατά προτίμηση από την προηγούμενη μέρα)

1 φλιτζάνι ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά

2 κ.σ. σόγια σος ή ελαιόλαδο

(Προαιρετικά: αυγό ή σουσάμι)

Εκτέλεση:

Ζέστανε λίγο λάδι σε τηγάνι και σοτάρισε τα λαχανικά για 5-7 λεπτά.

Πρόσθεσε το βρασμένο ρύζι και ανακάτεψε δυνατά για να ενωθούν τα υλικά.

Ρίξε σόγια σος για έξτρα γεύση ή ελαιόλαδο για πιο ελληνική εκδοχή.

Προαιρετικά, σπάσε και ένα αυγό μέσα για περισσότερη πρωτεΐνη.

5. Ζυμαρικά με γιαούρτι και φέτα

Υλικά (για 2 άτομα):

200γρ. ζυμαρικά (κοφτό, πέννες ή σπαγγέτι)

150γρ. στραγγιστό γιαούρτι

70γρ. φέτα τριμμένη

Λίγο λάδι ή βούτυρο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βράσε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και στράγγισέ τα.

Σε μπολ, ανακάτεψε το γιαούρτι με τη φέτα.

Ανακάτεψε τα ζεστά ζυμαρικά με το μείγμα. Αν θες, πρόσθεσε λίγο λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο για πιο πλούσια γεύση.

6. Πατάτες φούρνου με λεμόνι και ρίγανη

Υλικά (για 2 άτομα):

3-4 μέτριες πατάτες

1 λεμόνι (χυμός)

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ρίγανη

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόψε τις πατάτες κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες.

Βάλε τις σε ταψί με λάδι, λεμόνι, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.

Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.

7. Στραπατσάδα (Καγιανάς)

Υλικά (για 2 άτομα):

2 ώριμες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκι

3 αυγά

50γρ. φέτα

Αλάτι, πιπέρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Τρίψε τις ντομάτες ή χρησιμοποίησε ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας.

Ζέστανε λάδι σε τηγάνι και ρίξε την ντομάτα. Άφησέ την να βράσει μέχρι να “σωθεί” το νερό.

Σπάσε τα αυγά μέσα και ανακάτεψε ελαφρά.

Πρόσθεσε τη φέτα και άσε το φαγητό να δέσει. Έτοιμο σε 10-12 λεπτά.


Διαβάστε επίσης: Η γαστρονομική κληρονομιά της Πελοποννήσου

Share.

Comments are closed.