6 λάθη που κάνετε όταν ανοίγετε ένα μπουκάλι σαμπάνια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Λέγεται και βασιλιάς ή αυτοκράτορας των κρασιών και όχι άδικα. Η σαμπάνια διαθέτει μοναδικό τρόπο παραγωγής, ιδιαίτερη, βασιλική καταγωγή και φυσικά σπουδαίο μάρκετινγκ. Την αγαπάμε μάλιστα τόσο πολύ γιατί μπορεί να συνοδεύσει τα καλύτερα μας γεύματα και τις πιο ευτυχισμένες μας στιγμές.

Έχει εντυπωθεί στο μυαλό των περισσότέρων ως το ποτό που ανοίγουμε για να γιορτάσουμε ένα σημαντικό γεγονός και απαιτεί τον χαρακτηριστικό ήχο από το πέταγμα του φελλού και το ξεχείλισμά του σε μια αφρώδη πανδαισία από αρώματα και γεύσεις, με το σερβίρισμα του να γίνεται σε μακριά, ψηλά ποτήρια με τον αφρό να ξεχειλίζει απο το στόμιο. Ε, λοιπόν όλη αυτή η προσσέγιση είναι εντελώς λανθασμένη, ειδικά αν θέλετε να απολαύσετε σωστά έναν αφρώδη οίνο.

Για να μάθετε πώς γίνεται σωστά, ακολουθούν κάποιες συμβουλές απο τον Xavier Berdin, τον Chef de Caves (Cellar Master) της Champagne Palmer, έναν πολύ αξιόλογο οίκο της Καμπανίας. Στον ρόλο του, ο Berdin έχει δεσμευτεί στην “αέναη αναζήτηση της τελειότητας”. Εδώ είναι τα έξι λάθη που κάνατε – αλλά όχι πια:

Σωστή θερμοκρασία

“Έχει ακουστεί ότι πρέπει να πίνετε την σαμπάνια σας πολύ κρύα”, λέει ο Berdin. “Το σερβίρισμα στην σωστή θερμοκρασία είναι πολύ σημαντικό και αν η σαμπάνια είναι πολύ κρύα, θα χάσετε όλες τις υπέροχες γεύσεις και τα αρώματά της, καθώς η θερμοκρασία θα καλύψει όλα όσα κάνουν την επιλογή ξεχωριστή. Σας συνιστούμε να πίνετε τα περισσότερα μπουκάλια σαμπάνιας μεταξύ 7C έως 10C.”

Άνοιγμα του μπουκαλιού

“Αν θέλετε να είστε ένας αληθινός Champenois, τότε θα θελήσετε να ανοίξετε τον φελλό απο το μπουκάλι σαμπάνιας με όσο το δυνατόν μικρότερο θόρυβο”, σημειώνει ο Berdin. “Αν το κάνετε σωστά, θα ακούσετε μόνο ένα μικρό σφύριγμα αέρα να βγαίνει από το μπουκάλι όταν αφαιρεθεί ο φελλός.” Η θορυβώδης εκτόξευση του φελλού είναι για τους ερασιτέχνες, και όσον αφορά το sabrage (χρήση του σπαθιού ή ενός ξίφους για να ανοίξετε ένα μπουκάλι σαμπάνια) αφήστε το στον Ναπολέοντα.

Σωστό ποτήρι

“Ξεχάστε το παραδοσιακό ποτήρι flute” λέει ο Berdin.”Αν και τα στενά του τοιχώματα θα τονίσουν τις φυσαλίδες, δεν είναι το ιδανικό και μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία γευσιγνωσίας. Αντίθετα, σας προτείνω να επιλέξετε ένα ποτήρι λευκού κρασιού ή ένα γυάλινο tulip που έχει μεγαλύτερο άνοιγμα στην κορυφή, για να απολαύσετε το υπέροχο μπουκέτο αρωμάτων που είχε κατά νου ο οινοποιός όταν δημιουργούσε το κρασί.”

Τροφές που ταιριάζουν

“Ενώ η σαμπάνια μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο συμπλήρωμα στο φαγητό, μπορεί επίσης να είναι δύσκολο”, σημειώνει ο Berdin. “Ο πρώτος κανόνας είναι να παρακολουθήσετε το επίπεδο της γλυκύτητας. Για παράδειγμα, αν επιλέξετε μια ξηρή σαμπάνια, όπως η Brut, καλύτερα να αποφύγετε από οποιαδήποτε γλυκιά τροφή, καθώς δεν θα είναι ένας καλός συνδυασμός. Αντ ‘αυτού προτιμήστε να την συνδυάσετε με κάτι αλμυρό όπως ποπ κορν, πατατάκια, ή ακόμα και σούσι ή στρείδια.”

Ειδικές περιστάσεις

“Γιατί να περιμένετε για μια;” Λέει ο Μπερντίν. “Είναι υπέροχο να την απολαμβάνετε κάθε μέρα, όπως ένα καλό κρασί, ένα καλό μπουκάλι σαμπάνια είναι πάντα μια καλή ιδέα. Αν περιμένετε να ανοίξετε μια σαμπάνια μόνο σε ειδικές περιστάσεις, τότε χάνετε μια από τις πιο νόστιμες απολαύσεις της ζωής.”

Ξεφύγετε από τις γνωστές ετικέτες

“Δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε περισσότερους αποκλειστικούς και κορυφαίους παραγωγούς όπως η Champagne Palmer & Co.”, λέει ο Berdin, μόνο και μόνο επειδή δεν έχετε ακούσει ποτέ για αυτούς.”Η Palmer & Co. είναι εδώ και πάνω από 70 χρόνια και όσοι μας δίνουν την ευκαιρία, ανταμείβονται σίγουρα από την αριστεία, την κομψότητα και την ισορροπία των κρασιών μας.”

Share.

Comments are closed.