5 υπέροχα κοκτέιλ σαμπάνιας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Για σχεδόν κάθε περίσταση, δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο από ένα κοκτέιλ σαμπάνιας.

Η σαμπάνια είναι εκλεκτός αφρώδης οίνος, ο οποίος διαθέτει μοναδικό τρόπο παραγωγής, βασιλική καταγωγή και φυσικά σπουδαίο μάρκετινγκ. Οι περισσότεροι από εμάς την αγαπάμε γιατί εκτός του ότι μπορεί να συνοδεύσει τα καλύτερα μας γεύματα και τις πιο ευτυχισμένες μας στιγμές, αποτελεί μοναδικό συστατικό για μερικά από τα πιο κλασικά κοκτέιλ.

Δείτε παρακάτω μερικές συναρπαστικές συνταγές κοκτέιλ σαμπάνιας, για κάθε γούστο.

French 75

Το πιο διάσημο κλασικό κοκτέιλ με σαμπάνια είναι αδιαμφισβήτητα το French 75, το οποίο χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Δημιουργός του λέγεται πως ήταν ο Harry MacElhone, ιδιοκτήτης του πασίγνωστου Harry’s Bar στο Παρίσι, παρόλο που το ποτό έγινε διάσημο μόλις εκδόθηκε το “The Savoy Cocktail Book”, το 1930. Λέγεται πως πήρε το όνομα του από το ολμοβόλο όπλο 75 χιλιοστών που χρησιμοποιούσε ο γαλλικός στρατός στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, και παρόλο που πιστεύεται πως η βάση του ήταν στην αρχή το κονιάκ, καθιερώθηκε να παρασκευάζεται με τζιν.

Για την παρασκευή του θα χρειαστείτε:

  • 50ml τζιν
  • 15ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 5ml σιρόπι ζάχαρης (2:1)
  • Brut σαμπάνια

Χτυπάτε όλα τα υλικά εκτός της σαμπάνιας σε σέικερ με πάγο και διπλοσουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι για σαμπάνια. Απογεμίζετε με σαμπάνια και γαρνίρετε με μια φλούδα λεμονιού.

Mexican 55

Θεωρείται μια παραλλαγή του κλασικού κοκτέιλ French 75, και δημιουργήθηκε από τον Massimiliano Favaretto στο ιστορικό La Perla του Λονδίνου, στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Το όνομα του συνδέεται με μια δήλωση του Φιντέλ Κάστρο, στην οποία αναφέρει πως οι σφαίρες είναι όπως το κρασί, έχουν δηλαδή κακές και καλές χρονιές και πως η χρονιά του ’55 είναι η καλύτερη.

  • 50ml λευκή τεκίλα
  • 20ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 15ml σιρόπι αγαύης
  • 2 ριξιές μπίτερς πορτοκαλιού
  • Brut σαμπάνια

Χτυπάτε όλα τα υλικά, εκτός της σαμπάνιας σε σέικερ με πάγο, διπλοσουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι σαμπάνιας και απογεμίζετε με τη σαμπάνια. Γαρνίρετε με μια κορυφή δυόσμου.

Seelbach

Το κοκτέιλ Seelbach δημιουργήθηκε το 1995 από τον Adam Segar, ο οποίος εργαζόταν ως μπαρτέντερ στο ομώνυμο ξενοδοχείο στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Ήταν μάλιστα τόσο τολμηρός ώστε ισχυρίστηκε πως το εν λόγω κοκτέιλ αποτελούσε αναδιαμόρφωση μιας συνταγής του ξενοδοχείου από τις αρχές του 20ου αιώνα. Οι ισχυρισμοί του σύντομα απεδείχθησαν ανακριβείς, το κοκτέιλ του όμως που παντρεύει τη σαμπάνια με το μπέρμπον, πήρε μια θέση στη λίστα με αυτά που ονομάζουμε “σύγχρονα κλασικά”.

Για την παρασκευή του θα χρειαστείτε:

  • 30ml μπέρμπον
  • 15ml triple sec
  • 2 ριξιές μπίτερς Angostura aromatic
  • 2 ριξιές μπίτερς Peychaud’s
  • Brut σαμπάνια

Χτυπάτε όλα τα υλικά εκτός από τη σαμπάνια σε σέικερ με πάγο, διπλοσουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι για σαμπάνια και απογεμίζετε με τη σαμπάνια. Γαρνίρετε με μια φλούδα πορτοκαλιού.

Soyer au champagne

Το Soyer au champagne πρωτοεμφανίστηκε στον οδηγό του Esquire «Handbook for Hosts» του 1953, παρόλο που ο ιστορικός Ted Haigh τοποθετεί τις ρίζες του στο 1888 και ουσιαστικά αποτελεί ένα επιδόρπιο κοκτέιλ που συνδυάζει τη σαμπάνια με το παγωτό! Δοκιμάστε το αν αισθάνεστε τολμηροί, άλλωστε ο εν λόγω συνδυασμός αλλά και οι φυσαλίδες που θα δημιουργηθούν όταν θα ρίξετε το ποτό επάνω από το παγωτό θα σας εκπλήξουν!

Για την παρασκευή του θα χρειαστείτε:

  • 15ml VSOP cognac
  • 15ml triple sec
  • 15ml λικέρ maraschino
  • 1 μπάλα παγωτό βανίλιας
  • Brut σαμπάνια

Χτυπάτε όλα τα υλικά εκτός του παγωτού και της σαμπάνιας, διπλοσουρώνεται σε ένα ποτήρι τύπου coupette στο οποίο έχετε τοποθετήσει μία μπάλα παγωτού βανίλιας και απογεμίζετε με σαμπάνια.

Old Cuban

Η Audrey Saunders θεωρείται μία εκ των πρωτοπόρων στο σύγχρονο κίνημα των κοκτέιλ του οποίου την εποχή βιώνουμε μέχρι και σήμερα. Εκείνη ευθύνεται, μεταξύ άλλων, και για τη δημιουργία ενός από τα πιο κλασικά κοκτέιλ με σαμπάνια, του Old Cuban, το οποίο συνδυάζει το ρούμι με το δυόσμο και τη σαμπάνια, και θεωρείται μια πιο εκλεπτυσμένη παραλλαγή του κλασικού Daiquiri.

Για την παρασκευή του θα χρειαστείτε:

  • 50ml παλαιωμένο ρούμι
  • 25ml φρεσκοστυμμένο χυμό από λάιμ
  • 15ml σιρόπι ζάχαρης (2:1)
  • 2 ριξιές από μπίτερς Angostura aromatic
  • Brut σαμπάνια

Χτυπάτε όλα τα υλικά σε σέικερ με πάγο και διπλοσουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι τύπου coupette. Απογεμίζετε με τη σαμπάνια και γαρνίρετε με μία κορυφή δυόσμου.

Share.

Comments are closed.