Αν πιστεύεις ότι η ομελέτα περιορίζεται σε λίγα αυγά και λίγο τυρί, μάλλον έχεις δει μόνο τη μισή ιστορία. Η ομελέτα είναι ένα από τα πιο ευέλικτα πιάτα της κουζίνας – ένας λευκός καμβάς που μπορεί να φιλοξενήσει κάθε είδους γεύση, υφή και διάθεση.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε πέντε ξεχωριστά στυλ ομελέτας που θα σε κάνουν να ξανασκεφτείς όσα ήξερες για το πιο απλό – και ταυτόχρονα πιο δημιουργικό – πιάτο της ημέρας.
Γαλλική Ομελέτα (Omelette Nature)
Χαρακτηριστικά: Μαλακή, βελούδινη, χωρίς ροδίσματα
Υλικά:
- 3 αυγά
- 1 κ.γ. βούτυρο
- Αλάτι, πιπέρι
- (προαιρετικά: μυρωδικά όπως σχοινόπρασο)
Εκτέλεση:
Χτύπα καλά τα αυγά με λίγο αλάτι. Ζέστανε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίξε τα αυγά. Ανακάτευε ελαφρά με σπάτουλα μέχρι να πήξει, χωρίς να ροδίσει. Τύλιξε σε ρολό και σέρβιρε σκέτη ή με λίγο τυρί/μυρωδικά.
Ισπανική Ομελέτα (Tortilla Española)
Χαρακτηριστικά: Πυκνή, με πατάτα και κρεμμύδι
Υλικά:
- 3 αυγά
- 1 πατάτα σε φέτες
- ½ κρεμμύδι
- Ελαιόλαδο, αλάτι
Εκτέλεση:
Σόταρε πατάτες και κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Ανακάτεψέ τα με τα αυγά και τηγάνισε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σφίξει. Γύρισε προσεκτικά να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά.
Γιαπωνέζικη Ομελέτα (Tamagoyaki)
Χαρακτηριστικά: Γλυκιά και στρωμένη σε ρολό
Υλικά:
- 3 αυγά
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. σάλτσα σόγιας
- Λίγο mirin ή νερό
Εκτέλεση:
Χτύπα τα υλικά και ψήσε σε λεπτές στρώσεις, τυλίγοντας σταδιακά σε ρολό κάθε στρώση. Θέλει λίγο εξάσκηση αλλά το αποτέλεσμα είναι υπέροχο και εντυπωσιακό.
Ελληνική Ομελέτα με Φέτα και Ντομάτα
Χαρακτηριστικά: Γεμάτη γεύση, μεσογειακή
Υλικά:
- 3 αυγά
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
- 50 γρ. φέτα
- Ελαιόλαδο, ρίγανη
Εκτέλεση:
Σοτάρεις τη ντομάτα σε λίγο λάδι, προσθέτεις τα αυγά και στη συνέχεια τη φέτα και ρίγανη. Ψήσε μέχρι να ροδίσει. Ιδανική και για μεσημεριανό με λίγο ψωμί.
Ομελέτα Φούρνου (Frittata)
Χαρακτηριστικά: Πλούσια, ψημένη στο φούρνο με πολλά υλικά
Υλικά:
- 4 αυγά
- ½ πιπεριά, ½ κολοκυθάκι
- 50 γρ. τυρί (π.χ. γραβιέρα)
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ανακατεύεις όλα τα υλικά και τα ψήνεις σε μικρό πυρίμαχο σκεύος στους 180°C για ~20 λεπτά. Κόβεται σε κομμάτια και φυλάγεται εύκολα για επόμενο γεύμα.
Διαβάστε επίσης: Σου δείχνουμε πως να φτιάξεις μια παραλλαγή του ελληνικού καγιανά