Το πρώτο πράγμα στο οποίο εστιάζουμε όταν βλέπουμε μια ταινία είναι σαφώς η πλοκή και η ερμηνεία των ηθοποιών, ωστόσο υπάρχουν μερικές ταινίες οι οποίες παρέδωσαν μαθήματα στυλ, δημιουργώντας τάσεις και style icons.

Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα κοστούμια του Gorgio Armani που φορούσε ο Ρίτσαρντ Γκιρ στο “Επάγγελμα: Ζιγκολό”, το μαύρο δερμάτινο jacket του Μπράντο στο “Ατίθασος” ή τον Ζαν Πολ Μπελμοντό στο “Breathless” (À Bout de Souffle), ο οποίος παραδίδει μαθήματα στυλ με ένα εξαιρετικό υπερμεγέθες κοστούμι.

Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να πάρετε έμπνευση για τις εμφανίσεις σας, από την μεγάλη οθόνη, η οποία έπαιξε μεγάλο ρόλο στον τρόπο που ντυνόμαστε σήμερα. Υπάρχουν πάρα πολλές ταινίες που ξεχώρισαν ενδυματολογικά, και παρακάτω σας παρουσιάζουμε 15 από αυτές.

North By Northwest

Έχουν γραφτεί πολυάριθμα άρθρα για το κοστούμι που φοράει ο Κάρι Γκραντ στο αμερικανικό θρίλερ “North By Northwest” του 1959, ενώ ένα σωρό φόρουμ αναφέρονται στο πόσο κομψός δείχνει ο ηθοποιός. Το κοστούμι του ήταν κατασκευασμένο από τον ράφτη της Savile Row, Kilgour, ο οποίος ήταν ο υπεύεθυνος για το μεγαλύτερο μέρος της γκαρνταρόμπας του Γκραντ στην ταινία. Ενώ είναι ένα απλό γκρι κοστούμι, αποδεικνύει την μεταμορφωτική δύναμη της bespoke ραπτικής.

Breathless

Εάν σκέφτεστε ότι το κάπνισμα στο κρεβάτι ήταν ασυνήθιστο, δεν έχετε δει το Breathless (À Bout de Souffle), μια ταινία του μοναδικού Ζαν-Λυκ Γκοντάρ που όρισε το κίνημα της Nouvelle Vague, στην οποία ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και η Τζιν Σίμπεργκ δαπανούν πολύ χρόνο καπνίζοντας. Ένα ερωτικό δράμα στο λαμπερό Παρίσι την δεκαετία του ’60, με τον πρωταγωνιστή του να παραδίδει μαθήματα στυλ με ένα εξαιρετικό υπερμεγέθες κοστούμι.

Ατίθασος

Μπορεί ως ταινία το “Ατίθασος” να μην κατάφερε να γίνει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, όμως ο “ατίθασος” Μπράντο εισήγαγε σε αυτή την ταινία το στυλ του επαναστάτη νεαρού με τη μηχανή και το κασκέτο, που έγινε σύμβολο στην Αμερική και έδωσε το ερέθισμα σε άλλες γνωστές προσωπικότητες, όπως τον Τζέιμς Ντιν, τον Έλβις Πρίσλεϊ, ακόμη και τους Beatles. O Μάρλον καταφέρνει να γίνει το είδωλο μιας ολόκληρης γενιάς την δεκαετία του ’50.

Επάγγελμα: Ζιγκολό

Όπως ήταν αναμενόμενο, το “Επάγγελμα: Ζιγκολό” δεν θα έλειπε από μια τέτοια λίστα. Η εμφάνιση του Ρίτσαρντ Γκιρ στην ταινία, είναι σαν ένα ποτήρι ουίσκι που μεταμφιέζεται σε ένα υπέροχο κοστούμι και ταιριάζει απίστευτα όμορφα με το μπαρ γύρω του. Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα της μοναδικής δουλειάς του τεράστιου Giorgio Armani, όπου τα κοστούμια του κάνουν μεγάλη αίσθηση σε όλη την ταινία.

Kingsman: The Secret Service

Λαμβάνοντας κανείς υπόψη ότι της Μυστικής Υπηρεσίας βρικόταν στην θρυλική Savile Row, σίγουρα το πρώτο πράγμα που περιμένεις είναι να δεις υπέροχα bespoke κοστούμια. Τα κοστούμια στην ταινία συνδύαζαν την κλασική βρετανική γραμμή με μοντέρνες πινελιές, και θα λέγαμε ότι έκαναν τον James Bond να μοιάζει «λίγος» μπροστά στους κατασκόπους του Kingsman.

A Single Man

Το 2009 ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Τομ Φορντ, έκανε το σηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία A Single Man, οπότε ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν στυλιστικά άψογη. Πρωταγωνιστεί ο Κόλιν Φερθ, ο οποίος έλαβε υποψηφιότητα για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού για την ενσάρκωση του Τζορτζ Φάλκονερ, ενός καταθλιπτικού ομοφυλόφιλου Βρετανού καθηγητή πανεπιστημίου που κατοικεί στην Νότια Καλιφόρνια το 1962.

Επαναστάτης Χωρίς Αιτία

Η επιρροή του στυλ του Τζέιμς Ντιν είναι ορατή ακόμα και στις μέρες μας. Τα harrington jackets, τα τζιν παντελόνια και τα λευκά T-shirts που φορούσε ο ηθοποιός, έχασαν την αθωότητα τους και μετατράπηκαν στη στολή των νεαρών Αμερικάνων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

American Psycho

Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο American Psycho, θα καταλάβουν γιατί η γκαρνταρόμπα του Πάτρικ Μπέιτμαν, τον οποίο υποδύεται ο Κρίστιαν Μπέιλ, είναι τόσο συναρπαστική. Ο Μπέιτμαν είναι ένας νεαρός χρηματιστής της Wall Street, ο οποίος παγιδευμένος στην υλιστική και καταναλωτική νοοτροπία που ξεκίνησε στα 80’s, ζει μια διπλή ζωή.

Υπόθεση Τόμας Κράουν

Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, το στυλ του Στιβ ΜακΚουίν, αλλά και η αυθεντική αρρενωπότητα σε συνδυασμό με την έμφυτη καλαισθησία του, έχουν εμπνεύσει αμέτρητους σχεδιαστές μόδας, για να μην αναφέρθούμε και στους δεκάδες ηθοποιούς που ακολούθησαν στο πέρασμα του. Το μάλλινο κοστούμι τριών κομματιών σε καρό που φορούσε στην “Υπόθεση Τόμας Κράουν”, ήταν ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια που είχε φορέσει.

Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ

Πρακτικό και όμορφο, το φινετσάτο στυλ Ριβιέρα παραμένει επίκαιρο εώς και σήμερα, όπως όταν πρωτοεμφανίστηκε σχεδόν πριν από έναν αιώνα. Το είδαμε στην ταινία “Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ”, η οποία βασίστηκε στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ και είχε ως πρωταγωνιστές τους Ματ Ντέιμον, Γκουίνεθ Πάλτροου, Τζουντ Λο, Κέιτ Μπλάνσετ και Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν.

Wall Street

Όχι, δεν εννοούμε τη ταινία του 2013 με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, αλλά την δραματική ταινία του Όλιβερ Στόουν με τους Μάικλ Ντάγκλας και Τσάρλι Σιν, η οποία μα δείχνει τι ακριβώς γίνεται στην Wall Street πίσω από τα παρασκήνια. Εκτός από εξαιρετικά κοστούμια, η ταινία είναι μεγάλο αντίκτυπο στην ίδια την Wall Street, αφού έγινε ακόμα πιο διάσημη σε σύγκριση με πριν.

Το πραγματικά διαχρονικό ντύσιμο είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθει, και οι τύποι που παραπονιούνται συχνά στο πόσο καλά οι άνδρες συνήθιζαν να ντύνονται, σίγουρα εννοούν και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. Ο ηθοποιός, ο οποίος πρωταγωνιστούσε στην σουρεαλιστική κωμωδία 8½ του Φεντερίκο Φελίνι, φορούσε ένα κλασικό μαύρο κοστούμι καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο μέχρι τότε. Τα κομμάτια από μόνα τους – ένα μαύρο σακάκι, παντελόνι και γραβάτα σε συνδυασμό με ένα λευκό πουκάμισο – μπορεί να μην δημιουργούν ένα ιδιαίτερα επαναστατικό look, αλλά ο Μαστρογιάννι μας έδειξε ότι μερικές φορές το κλασικό είναι καλύτερο.

Δόκτωρ Ζιβάγκο

Όταν πρόκειται για χειμερινό στυλ, σίγουρα όλοι θυμόμαστε τις εντυπωσιακές εμφάνισεις του Γιούρι Ζιβάγκο, ως ένα μάθημα κομψότητας ενάντια στις ακραίες θερμοκρασίες. Το Δόκτωρ Ζιβάγκο είναι ένα επικό δράμα παραγωγής του 1965, το οποίο είναι βασισμένο στο εμβληματικό μυθιστόρημα, του Μπορίς Παστερνάκ. Είναι φημισμένο για την θαυμάσια ιστορία του, την εκπληκτική κινηματογράφιση του και φυσικά το υπέροχο στυλ του Ομάρ Σαρίφ.

Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E.

Η ταινία “Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E” του Γκάι Ρίτσι παρακολουθεί τη ζωή του Σόλο (Χένρι Κάβιλ), πράκτορα της CIA και του Κουριάκιν (Άρμι Χάμερ), πράκτορα της KGB. Στο πλαίσιο μιας αποστολής, οι δύο άνδρες αφήνουν στην άκρη την επί μακρόν αντιπαλότητα τους, προκειμένου να σταματήσουν μια μυστηριώδη διεθνή εγκληματική οργάνωση. Η ταινία είναι γεμάτη με κομψά κοστούμια, σουέντ bomber jackets, ζιβάγκο και άψογα γυαλιά ηλίου.

Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ

Ο Γκάτσμπυ εκπληρώνει το Αμερικανικό Όνειρο μέσα σε τρία μόνο χρόνια (Καλοκαίρι 1919 – Καλοκαίρι 1922): γίνεται πάμπλουτος, αγοράζει μια μεγάλη έπαυλη με “γαλάζιους κήπους”, έχει μπάτλερ, υπηρέτες και μια Ρόλς-Ρόυς, διοργανώνει θρυλικά πάρτυ. Τα λεφτά τα έκανε ως λαθρέμπορος ποτών και έχει συναλλαγές με ανθρώπους του υποκόσμου, αλλά αυτό δεν αμαυρώνει καθόλου την υπόληψή του στα μάτια του αναγνώστη – αντιθέτως, προσθέτει στη γοητεία του. Ο Ρεντφορντ διαθέτει απαράμιλλο στυλ, χάρη στα μοναδικά κοστούμια σε παστέλ χρώματα από τον Ραλφ Λόρεν.


Διαβάστε επίσης: Στιβ ΜακΚουίν: O άνδρας που μας έμαθε τι θα πει στυλ