Στο Hall of Fame των sneakers έχουν βρεθεί τα πιο θρυλικά σχέδια αθλητικών παπουτσιών όλων των εποχών, και ένα από αυτά είναι φυσικά τα Balenciaga Triple S.

Υπάρχει μια γνωστή σκηνή στην ταινία Jurassic Park, στην οποία ο νεαρός Tim Murphy παρατηρεί ένα ποτήρι νερό να τρέμει. Ανησυχεί ότι πλησιάζει κάτι μεγάλο και δεν περνάει πολύς καιρός που οι φόβοι του θα επιβεβαιωθούν, όταν εμφανιστεί ένας τυραννόσαυρος Rex την επόμενη εβδομάδα.

Για να καταλάβετε αυτά που συμβαίνουν στην μόδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, απλώς φανταστείτε αυτή την κινηματογραφική σκηνή, αλλά με δύο βασικές διαφορές: αντικαταστήστε τον Tim Murphy με ένα λευκό δερμάτινο αθλητικό παπούτσι και τον δεινόσαυρο με ένα υπερβολικά ογκώδες και πολύχρωμο sneaker, του οποίου η φόρμα θυμίζει αυτό που φορούσε ο καθηγητής της φυσικής αγωγής όταν πηγαίνατε σχολείο.

Το Balenciaga Triple S είναι το παπούτσι που πρέπει να ευχαριστήσετε – ή να κατηγορήσετε, ανάλογα ποιον ρωτάτε – για αυτή την “στροφή” στο στυλ των υποδημάτων. Πρόκειται για ένα κομψό και παράλογο κομμάτι που έκανε τους fashion editors να γράφουν γρήγορα στα σημειωματάρια τους και πολλά high-street καταστήματα να κυκλοφορούν αυτομάτως πολλές αντιγραφές.

Υπάρχουν λίγα αντικείμενα που μπορούν πραγματικά να ισχυριστούν ότι είναι στιγμιαία είδωλα, και τα Balenciaga Triple S είναι ένα από αυτά. Παρακάτω σας γράφουμε τους λόγους που το Triple S έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή sneakers στον κόσμο.

Η ιστορία του Balenciaga Triple S

Δημιουργήθηκε σε συνεργασία μεταξύ του Demna Gvasalia και του σχεδιαστή υποδημάτων David Tourniaire-Beauciel – ενός άνδρα που δημιούργησε παπούτσια για όσους αγαπούν τους οίκους Maison Margiela, Givenchy και Balenciaga – και κατάφερε να γίνει ένα μεγαλειώδες sneaker.

Το ‘S’ στο Triple S αφορά την σόλα. Με απλά λόγια, αυτό το παπούτσι έχει τρεις. Το καλούπι του ήταν ο συνδυασμός ενός running παπουτσιού, ενός basketball παπουτσιού και ενός track παπουτσιού, τα οποία στη συνέχεια στοιβάστηκαν για να δημιουργήσουν την σόλα των 6,5 εκατοστών που δίνει στο Triple S τόσο τη μοναδική του εμφάνιση, όσο και το όνομα του.

Αυτή η υπερβολική και ογκώδης προσέγγιση στον σχεδιασμό ήταν σε πλήρη αντίθεση με τα minimal αθλητικά παπούτσια που προηγήθηκαν. Ήταν κάτι που συγκλόνισε τους περισσότερους, αλλά για τους οπαδούς της μόδας, ήταν μια προβλέψιμη εξέλιξη. Το εκκρεμές τελικά είχε αρχίσει να στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση και το Triple S ήταν αυτό που έκανε το αποφασιστικό βήμα.

Τι κάνει το Triple S σπουδαίο

Το Triple S της Balenciaga έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε μια αγορά πολυτελών sneaker που αξίζει σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Ήταν ένα πολυτελές παπούτσι – πρώτο στο είδος του – από έναν μεγάλο οίκο μόδας, το οποίο έκανε τους sneakerheads και τους λάτρεις της μόδας να σκαρφαλώνουν ο ένας πάνω στον άλλο για να πάρουν ένα ζευγάρι στα χέρια τους.

Σε μια εποχή που το streetwear και η υψηλή ραπτική εξακολουθούσαν να “φλερτάρουν” αδέξια, αυτός ο crossover σχεδιασμός βοήθησε στο να κλείσει το κενό. Στην ουσία, το Triple S είναι η απόδειξη ότι δύο κόσμοι έχουν συγκρουστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι πλέον δυσδιάκριτοι ο ένας από τον άλλο.

Έχοντας βρεθεί στη σκηνή από το 2017 – που μοιάζει περισσότερο από μια δεκαετία σε όρους της μόδας – εξακολουθεί να παραμένει ένα απο τα πιο περιζήτητα sneaker που έχουν υπάρξει, το οποίο έχει εγκωμιαστεί, γελοιοποιηθεί, το έχουν μιμηθεί και έχει χαραχτεί στην μνήμη των περισσοτέρων. Μεγάλη κληρονομιά για ένα sneaker, το οποίο σίγουρα έχει μια θέση στο Sneaker Hall Of Fame.


Διαβάστε επίσης: Τα 9 καλύτερα sneakers κάτω από 100 ευρώ