Δεν είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις τον πιο καλοντυμένο ηθοποιό στην μεγάλη οθόνη, αλλά για να αποφασίσεις ποια είναι τα καλύτερα κοστούμια στην κινηματογραφική ιστορία χρειάζεται ένα εντελώς νέο επίπεδο έρευνας. Και ενώ ήταν δύσκολο να αφήσουμε στην άκρη κάποιες ταινίες, τελικά τα καταφέραμε και καταλήξαμε σε αυτά που πιστεύουμε ότι είναι τα πιο εμβληματικά κοστούμια στην ιστορία του κινηματογράφου.
Από το απλό γκρι κοστούμι που φοράει ο Κάρι Γκραντ στο αμερικανικό θρίλερ “North By Northwest” του 1959, στο αιματοβαμμένο γαλάζιο κοστούμι του Αλ Πατσίνο στο “Scarface”, εδώ είναι μερικά από τα αγαπημένα μας.
North By Northwest (1959)
Έχουν γραφτεί πολυάριθμα άρθρα για τον κοστούμι που φοράει ο Κάρι Γκραντ στο αμερικανικό θρίλερ North By Northwest του 1959, ενώ ένα σωρό φόρουμ αναφέρονται στο πόσο κομψός δείχνει ο ηθοποιός. Το κοστούμι του ήταν κατασκευασμένο από τον ράφτη της Savile Row, Kilgour, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος της γκαρνταρόμπας του Γκραντ στην ταινία. Ενώ είναι ένα απλό γκρι κοστούμι, αποδεικνύει την μεταμορφωτική δύναμη της bespoke ραπτικής.
Breathless (1960)
Εάν σκέφτεστε ότι το κάπνισμα στο κρεβάτι ήταν ασυνήθιστο, δεν έχετε δει το Breathless (À Bout de Souffle), μια ταινία του μοναδικού Ζαν-Λυκ Γκοντάρ που όρισε το κίνημα της Nouvelle Vague, στην οποία ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και Τζιν Σίμπεργκ δαπανούν πολύ χρόνο καπνίζοντας. Ένα ερωτικό δράμα στο λαμπερό Παρίσι την δεκαετία του ’60, με τον πρωταγωνιστή του να παραδίδει μαθήματα στυλ (με έμπνευση από τον Μπόγκαρτ) με ένα εξαιρετικό υπερμεγέθες κοστούμι.
American Gigolo (1980)
Το American Gigolo φυσικά δεν θα έλειπε από αυτή την λίστα, καθώς πρόκειται για μια ταινία με το καλύτερο tailoring στην μεγάλη οθόνη. Η εμφάνιση του Ρίτσαρντ Γκιρ στην ταινία, είναι σαν ένα ποτήρι ουίσκι που μεταμφιέζεται σε ένα υπέροχο κοστούμι και ταιριάζει απίστευτα όμορφα με το μπαρ γύρω του. Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα της μοναδικής δουλειάς του τεράστιου Giorgio Armani, όπου τα κοστούμια του κάνουν μεγάλη αίσθηση σε όλη την ταινία.
Chinatown (1974)
Στο νεο-νουάρ φιλμ Chinatown μπορεί να βλέπουμε τον Τζακ Νίκολσον ως ιδιωτικό ντετέκτιβ, ωστόσο με το δίκουμπο κοστούμι του, το οποίο διαθέτει υπερμεγέθη πέτα, είναι λίγο δύσκολο να περάσει απαρατήρητος. Πρόκειται για ένα κοστούμι της δεκαετίας του ’30 (σκεφθείτε μεγάλη, τετράγωνη σιλουέτα) σε κρεμ χρώμα, το οποίο αποτελείται από ένα μακρύ σακάκι με φαρδιούς ώμους, οι οποίοι υπερβαίνουν τα προαναφερθέντα πέτα. Ένα χαρισματικό look, το οποίο παραμένει διαχρονικό.
8½ (1963)
Το πραγματικά διαχρονικό ντύσιμο είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί, και για τους τύπους που παραπονιούνται συχνά στο πόσο καλά οι άνδρες συνήθιζαν να ντύνονται, σίγουρα εννοούν και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. Ο ηθοποιός, ο οποίος απεικονίζεται εδώ στην σουρεαλιστική κωμωδία 8½ του Φεντερίκο Φελίνι, φοράει ένα κλασικό μαύρο κοστούμι καλύτερα από οποιονδήποτε μέχρι τότε. Τα κομμάτια από μόνα τους – ένα μαύρο σακάκι, παντελόνι και γραβάτα σε συνδυασμό με ένα λευκό πουκάμισο – μπορεί να μην δημιουργούν ένα ιδιαίτερα επαναστατικό look, αλλά ο Μαστρογιάννι αποδεικνύει ότι μερικές φορές το κλασικό είναι καλύτερο.
Goldfinger (1964)
Θα περιμένατε πιθανώς να βρείτε περισσότερους ηθοποιούς που έχουν υποδυθεί Bond σε αυτήν τη λίστα, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί κομψά ντυμένοι κύριοι στην μεγάλη οθόνη για να επικεντρωθούμε μόνο σε έναν χαρακτήρα. Χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε τον Ντάνιελ Κρεγκ, επιλέξαμε τελικά τον Σον Κόνερι και το κοστούμι τριών τεμαχίων Glen Plaid που φορούσε στο Goldfinger (1964), την τρίτη ταινία του θρυλικού κινηματογραφικού franchise.
Thomas Crown Affair (1968)
Όταν μιλάτε για ανδρικά κοστούμια στον κινηματογράφο, είναι σχεδόν αδύνατο να μην αναφερθείτε στον Στιβ ΜακΚουίν και στην ταινία Thomas Crown Affair. Ο θρύλος της Savile Row, Doug Hayward, ήταν υπεύθυνος για τα κοστούμια που εμφανίζονται σε αυτήν την ταινία. Αν και ήταν δύσκολο να διαλέξουμε ένα από αυτά, τελικά καταλήξαμε στο γκρι κοστούμι τριών τεμαχίων που φόρεσε ο ηθοποιός.
The Great Gatsby (1974)
Ακόμη και πριν το βιβλίο μεταμορφωθεί σε ταινία, ο Jay Gatsby κέρδιζε ήδη τα στοιχήματα του λογοτεχνικού στυλ. Στην κινηματογραφική εκδοχή του 1974, το κοστούμι του Ρόμπερτ Ρέντφορντ ήταν ένας φόρος τιμής στην αμερικανική ραπτική, καθώς δημιουργήθηκε από τον Ralph Lauren.
Pulp Fiction (1994)
Το απλό μαύρο κοστούμι με το λευκό πουκάμισο και τη μαύρη γραβάτα που φόρεσαν ο Vincent Vega (Τζον Τραβόλτα) και ο Jules Winnfield (Σάμιουλε Λ. Τζάκσον) στο Pulp Fiction έγινε αμέσως αναγνωρίσιμο και φυσικά δεν θα έλειπε από αυτή την λίστα.
Scarface (1983)
To -κουβανέζικη μαφία συναντά το Μαϊάμι- στυλ των κουστουμιών στο Scarface, δείχνει φανταστικό σε ολόκληρο το καστ της ταινίας, ωστόσο ο Τόνι Μοντάνα του Αλ Πατσίνο είναι αυτός που κλέβει την παράσταση. Το εκπληκτικό – με λεκέδες από αίμα – γαλάζιο κοστούμι του από την δεκαετία του ’80, είναι ένα απολαυστικό μείγμα φανταχτερού, αβίαστου και εκλεπτυσμένου στυλ.
Διαβάστε επίσης: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για μερικά από τα πιο εμβληματικά γυαλιά ηλίου