Έξι στυλ καπέλων που αξίζει να δοκιμάσετε αν θέλετε να “αναβαθμίσετε” το look σας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, το καπέλο είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο αξεσουάρ, δεδομένου ότι πολλοί αυτοί που το θεωρούν όχι μόνο περιττό, αλλά και επιδεικτικό, περισσότερο φοβούνται μην φανούν ανόητοι επειδή δεν γνωρίζουν πως να το συνδυάσουν με μία εμφάνιση.

Σίγουρα το καπέλο ως στυλιστική επιλογή, δεν είναι ούτε εύκολη ούτε ασφαλής, ωστόσο, όσοι το αποδέχονται ως αναγκαίο αξεσουάρ στην γκαρνταρόμπα ενός άντρα, γνωρίζουν ότι μπορεί να προσθέσει επιπλέον πόντους σε μια εμφάνιση και, για να πούμε την αλήθεια, έχουν απόλυτο δίκιο.

Με τόσα στυλ καπέλων για να διαλέξετε, το να βρείτε κάποιο που να σας αρέσει και να σας ταιριάζει δεν είναι δύσκολο, αρκεί να γνωρίζετε πως να το συνδυάσετε. Μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά θα σας προτείναμε να προχωρήσετε με προσοχή παρά να βάλετε το λάθος στυλ καπέλου.

Δείτε παρακάτω έξι στυλ καπέλων για να επιλέξετε.

Fedora

© Bryn Colton / Getty Images / Ideal Image

Το fedora είναι ένα καπέλο φυσικά. Αλλά περισσότερο από αυτό, είναι ένα καπέλο με ιστορία.

Οι ετυμολογικές ρίζες του fedora βρίσκονται στην ελληνική φράση «δώρο από τον Θεό» και υπήρχε μία σχέση αγάπης-μίσους από το κοινό για αυτό στα τέλη του 19ου αιώνα. Στην εποχή της Ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική για παράδειγμα, έγινε συνώνυμο με τους γκάνγκστερς, ενώ σήμερα είναι πιο πιθανό να το δει κανείς να φοριέται από ένα τύπο που δεν ξέρει καν την ιστορία του και απλά νομίζει ότι είναι cool. Ωστόσο, το fedora αναβαθμίζεται σταθερά από απο δημιουργικούς καλλιτέχνες που εκτιμούν την προσιτή φύση του.

Συνήθως είναι μάλλινο, με στρογγυλό φαρδύ γίσο και πλέον βγαίνει σε πολλά χρώματα. Μπορεί να έχει και μια κορδέλα σε άλλο ή και στο ίδιο χρώμα γύρω του.

Σε ό,τι το αφορά, μόνο και μόνο το γεγονός ότι κάποιος προσθέτει ένα τέτοιο αξεσουάρ, αρκεί για να τονίσει το “καλό” του ντύσιμο.

Μπέιζμπολ

Ένα από τα καλύτερα αντρικά καπέλα που έχει αντέξει στο χρόνο χάρη στην ικανότητά του να φοριέται σχεδόν με οτιδήποτε.

Το καπελάκι του μπέιζμπολ έκανε το ντεμπούτο του το 1860 στα κεφάλια της ομάδας μπέιζμπολ του Μπρούκλιν, Excelsiors. Χαρακτηρισμένο από την προεξέχουσα κορυφή και την οπίσθια πρόσδεση του, κατασκευάστηκε αρχικά για να προστατεύσει τα μάτια των παικτών από τον ήλιο. Πάνω από 150 χρόνια όμως, είναι εκτός γηπέδου και έφτασε να αποτελεί ένα βασικό κομμάτι στις ντουλάπες όχι μόνο των φανατικών της hip hop, αλλά των περισσότερων ανδρών.

Υπάρχουν άπειρα να επιλέξετε στην αγορά, απλά ποτέ μην φορέσετε κάποιο διαφημιστικό.

Bucket

© Edward Berthelot / Getty Images / Ideal Image

Είναι πάντα δύσκολο να βρείτε ένα καπέλο που όχι μόνο φαίνεται καλό, αλλά και να προστατεύει το πρόσωπο σας από τον ήλιο. Με ένα bucket καπέλο που διαθέτει ένα επαρκές γείσο, θα δείχνετε cool έχοντας το πρόσωπο σας στην σκιά.

Πρόκειται για ένα καπέλο που έλκει την καταγωγή του από τους Ιρλανδούς ψαράδες, και ήταν αρκετά χρήσιμο, καθώς σε προστάτευε από τον ήλιο δίχως να εμποδίζει την όραση.

Αν και άχαρο, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές την δεκαετία του ’60 και του ’70, και μάλιστα εντάχθηκε στους κύκλους της αμερικάνικης hip-hop και το είδαμε φορεμένο σε συγκροτήματα όπως οι Run DMC, και αργότερα από τον Τζόνι Ντεπ στην ταινία “Fear and Loathing in Las Vegas”.

Flat Cap

© Axelle/Bauer-Griffin / Getty Images / Ideal Image

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μια μακρά ιστορία όσον αφορά το Flat Cap (την γνωστή σε όλους μας τραγιάσκα). Ξεκινά από την εποχή της Βασίλισσας Ελισάβετ Ι, όπου η μονάρχης επιχείρησε να ενισχύσει την βιομηχανία του μαλλιού, επιβάλλοντας ένα πρόστιμο τριών ποινών εάν οι άντρες της εργατικής τάξης άνω των έξι ετών δεν κατάφερναν να φορέσουν το μάλλινο καπέλο τις Κυριακές και τις μεγάλες αργίες. Παρόλο που η πράξη καταργήθηκε 26 χρόνια αργότερα, το Flat Cap κατάφερε να γίνει ένα διαχρονικό καπέλο.

Από τότε, το Flat Cap έγινε το καπέλο που επέλεγαν οι άνδρες που δούλευαν στα ορυχεία, τους μύλους και τα λατομεία κατά την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης. Έγινε συνώνυμο με τις εργατικές τάξεις, ενώ υπήρχαν δύο κύριες εκδοχές του – το κλασικό επίπεδο καπέλο ή το οκτάπλευρο καπέλο με ένα κούμπωμα στο μέσον, το οποίο έγινε γνωστό ως Baker Boy.

Μετά την προβολή του γνωστού και αγαπημένου μας τηλεοπτικού δράματος “Peaky Blinders”, στο οποίο προβάλλεται έντονα το στυλ των ανδρών της δεκαετίας του 1920, το Flat Cap επανήλθε στην μόδα και μάλιστα “αγκαλιάστηκε” από πολλούς διάσημους άντρες.

Baker Boy

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το Baker Boy μοιράζεται τα ίδια χαρακτηριστικά με το Flat Cap (κατασκευάζονται και τα δύο από tweed, boucle και ψαροκόκκαλο), αλλά διαθέτει περισσότερα πάνελ, ένα κούμπωμα στο μέσον και πιο ογκώδη σιλουέτα.

Για άγνωστους ακόμη λόγους, το καπέλο αυτό εκπέμπει μια γοητεία, η οποία δεν αφορά τόσο το ίδιο το καπέλο όσο αυτό που συμβολίζει. Ίσως είναι οι αντιφάσεις που είναι σύμφυτες με την μακρά του ιστορία που το καθιστούν διαχρονικό, δεδομένου ότι φορέθηκε από τις άκρες του κοινωνικού φάσματος. Είναι ένα καπέλο που αξίζει να επενδύσετε αυτή την σεζόν και σίγουρα θα αναβαθμίσει το στυλ σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Flat Cap ή το Baker Boy είναι αναμφισβήτητα ένα statement καπέλο, οπότε το υπόλοιπο του outfit σας θα πρέπει να είναι καθαρό και απλό. Στην πράξη, αυτό σημαίνει σκούρα τζιν παντελόνια, γυαλισμένες μπότες Chelsea, slim-cut παλτό και crew neck μπλούζες. Η “παρωδία” πρέπει επίσης να αποφευχθεί με κάθε κόστος, οπότε αποφύγετε οτιδήποτε εκπέμπει τη γοητεία της “παλιάς σχολής” των ανδρών της Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή αποφύγετε να το φορέσετε με ριγέ και tweed κοστούμια.

Trilby

© Bettmann / Getty Images / Ideal Image

Το Trilby (γνωστό και ως καβουράκι) είναι αμφισβήτητα ένα από τα πιο κομψά αντρικά αξεσουάρ, καθώς μπορεί να προσδώσει κύρος, στυλ και φινέτσα σε όποιον το φορά. Τώρα, λίγοι είναι αυτοί που το φορούν και ακόμη λιγότεροι αυτοί που πλησιάζουν το αξεπέραστο στυλ και τη γοητεία του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, του ηθοποιού που έκανε το καπέλο Trilby μόδα.

Το όνομα του καπέλου είναι εμπνευσμένο από τη διάσημη νουβέλα “Trilby” του Γάλλου συγγραφέα George du Maurier. Το καπέλο, που πρωτοεμφανίστηκε στη μεταφορά της διάσημης νουβέλας στο θεατρικό σανίδι, σύντομα έγινε γνωστό ως ‘Trilby καπέλο’.


Διαβάστε επίσης: 10 στυλιστικοί κανόνες που δεν πρέπει να παραβιάζεις

Share.

Comments are closed.