Στιβ ΜακΚουίν εναντίον Τζέιμς Ντιν, ποιος θεωρείται ότι ήταν πιο cool;

Όλα τα style icons που θαυμάζουμε είχαν αυτό το cool ύφος που δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τι το προσδιορίζει και από που πηγάζει. Ίσως να ήταν η αρρενωπότητα τους, η ικανότητα τους να είναι οι πιο καλοντυμένοι ενώ φορούσαν μόνο ένα λευκό μπλουζάκι και ένα τζιν, η ικανότητά τους να μπορούν να αποπλανήσουν οποιαδήποτε γυναίκα ήθελαν, το άψογο γούστο τους στα αυτοκίνητα και το εντυπωσιακά αξεπέραστο στυλ τους πίσω από το τιμόνι. Όπως και να ‘χει τους κατέχουν υψηλή θέση στο βάθρο του cool στυλ.

Δύο από αυτούς είναι οι Στιβ ΜακΚουίν και Τζέιμς Ντιν, οι οποίοι βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις. Ποιος από τους δυο όμως ήταν ο πιο cool;

Τζέιμς Ντιν

Ως πρότυπο της εφηβικής απογοήτευσης και της ανυπακοής, μέσω του κλασικού ρόλου του ως Τζιμ Σταρκ στο “Επαναστάτης χωρίς αιτία”, ο Τζέιμς Ντιν είναι πολλά περισσότερα από την ενσάρκωση μιας ταραχώδους εφηβείας.

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ και ήταν επίσης ο πρώτος ηθοποιός που έλαβε μία μετά θάνατον υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ. Ο θρύλος του Ντιν όμως τερματίζεται με τον τραγικό πρόωρο θάνατό του, μόλις στα 24 του χρόνια. Η νεανική του ομορφιά διατηρήθηκε σε πολλές φωτογραφίες, τα ζυγωματικά του μοιάζουν πάντα σμιλεμένα, τα μάτια του γυαλίζουν αιώνια και η γκαρνταρόμπα παραμένει διαχρονική.

Η επαναστατική φύση του Ντιν είναι συμβολική της εποχής του. Μετά τον πόλεμο, οι έφηβοι έγιναν εμπνευστές της απελευθέρωσης και ο Ντιν ήταν ο ηγέτης της φυλής. Το στυλ του έσπασε το καλούπι, ήταν επαναστατικό αλλά ποτέ δεν υπήρξε εκκεντρικό. Το χτένισμα του, το Harrington τζάκετ και το λευκό μπλουζάκι του παραμένουν cool και στη μόδα, πάνω από μισό αιώνα από το πέρασμα του.

Στιβ ΜακΚουίν

Γεννημένος έναν χρόνο πριν από τον Τζέιμς Ντιν, ο ΜακΚουίν ακολούθησε τα ίδια μη καθιερωμένα πρότυπα της δεκαετίας του 1960 και τελικά εδραιώθηκε ως “King of Cool”. Οι εμφανίσεις του στην μεγάλη οθόνη έχουν εκθειαστεί όπως και του ανταγωνιστή του σε αυτό το ρινγκ, με τις σπουδαιότερες να είναι στις ταινίες “Bullitt”, “Υπόθεση Thomas Crown” και “Η Μεγάλη Διαφυγή”. Δεν ήταν άλλωστε το πιο υψηλά αμειβόμενο αστέρι της δεκαετίας του 1960 χωρίς λόγο.

Καλοντυμένος και ξεπερνώντας τα πρότυπα του στυλ, ήταν σε θέση να αναδείξει ένα κοστούμι, όπως έκανε και με το διπλό denim ή με ένα απλό λευκό T-shirt. Η γκαρνταρόμπα του, ωστόσο, δεν ήταν η μόνη που του έδινε αυτή την ποιότητα που είχε και τον έκανε style icon στα μάτια των υπόλοιπων αντρών. Συνδύαζε μια σκληρή αρρενωπότητα με μια ιδιαίτερη ευαισθησία – κάποια εποχή απειλούσε δημοσίως ότι θα σπάσει τη μύτη του παραγωγού Χάουαρντ Χιούτζες αν δεν σταματούσε να παρενοχλεί την Μάμι Βαν Ντόρεν, μια γυναίκα με την οποία και οι δύο είχαν σχέση.

Ήταν λάτρης των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών, και οδηγούσε σε ολόκληρη την ταινία “Bullitt”. Η προσωπική του συλλογή αυτοκινήτων, περιλάμβανε ένα 1962 Cobra, ένα Ford GT40 , μία Porsche 917, μία Porsche 908 και την Ferrari 512 από την ταινία Le Mans. Πριν γίνει γνωστός, ο ΜακΚουίν ήταν μηχανικός και κατά τύχη, επισκεύασε την μηχανή του Τζέιμς Ντιν όταν την πήγε στο συνεργείο. Εμφανίστηκε κάποτε, με κράνος και ως μοτοσικλετιστής στην κινηματογραφική ταινία του 1976 “Dixie Dynamite”, μόνο και μόνο επειδή ήθελε. Κανένας στην παραγωγή δεν γνώριζε ότι ήταν αυτός μέχρι να τελειώσει η ταινία, ο οποίος κρατούσε χαμηλό προφίλ καθ ‘όλη τη διάρκεια και έπαιρνε ημερομίσθιο 120 δολάρια πριν τον αναγνωρίσουν.

Ο ΜακΚουίν πέθανε σε ηλικία 50 ετών και η ασθένεια του πιστεύεται ότι προκλήθηκε κυρίως από την εποχή που υπηρετούσε στους πεζοναύτες, καθώς και στον αμίαντο που χρησιμοποιούσαν ως μόνωση στις κινηματογραφικές σκηνές και στα προστατευτικά κοστούμια και κράνη των οδηγών αγώνων.

Η ετυμηγορία

Ο Στιβ ΜακΚουίν ήταν πολύ cool στα 20 του και διατήρησε το στυλ καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ο τραγικός πρόωρος θάνατος του Τζέιμς Ντιν τον ανέδειξε style icon αλλά δεν ξέρουμε αν θα διατηρούσε τον τίτλο αυτό και στην συνέχεια της ζωής του. Μόνο για το ότι έζησε περισσότερο και ξέρουμε την πορεία του ως style icon, αλλά και για το γεγονός ότι δεν κερδίζεις εύκολα τον τίτλο “King of Cool” αν δεν τον αξίζεις, ο ΜακΚουίν παίρνει τη νίκη.


Διαβάστε επίσης: Το διαχρονικό παλτό που “γεννήθηκε” για τo πεδίo των μαχών