“Είτε έχεις στυλ, είτε δεν έχεις, αν το έχεις θα ξεχωρίζεις για ένα μίλι. Ένα λουλούδι δεν είναι λουλούδι, αν είναι μαραμένο. Ένα καπέλο δεν είναι καπέλο, αν δεν γέρνει…” Τραγουδούσαν οι Φρανκ Σινάτρα και Ντιν Μάρτιν στο “Robin and the Seven Hoods”. Είναι ένας στίχος που θα μπορούσε να εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους Ιταλούς, καθώς αντικατοπτρίζει αρκετά την έννοια του όρου “sprezzatura” που γεννήθηκε πέντε αιώνες πριν.
Για να το θέσουμε πιο απλά, ο όρος “sprezzatura” είναι η τέχνη του να ντύνεσαι με έναν τρόπο που “υπονομεύει” τον αποδεκτό τρόπο ντυσίματος, μια σκόπιμη παραβίαση των κανόνων του στυλ και ένα μέσο για να δείξεις την μοναδικότητα σου. Το να μπορείς να πετυχαίνεις την τελειότητα μέσα απο μικρές ατέλειες, χωρίς να φαίνεται ότι προσπάθησες πολύ για το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που μπορεί να μάθει κανείς από μια στήλη συμβουλών ή κάτι που μπορεί να αγοράσει, και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος πως αντί για “βασιλιάς του στυλ” να μοιάζεις με κλόουν.
Ένας από τους απόλυτους εκφραστές της sprezzatura του 20ου αιώνα υπήρξε ο «L’Avvocato» Gianni Agnelli. O Agnelli μπορεί να φορούσε καλοραμμένα κοστούμια, είχε όμως την τάση να βάζει μερικές μικρές προσωπικές πινελιές στο ντύσιμό του σπάζοντας κάποιους κανόνες. Συνήθιζε να φορά το ρολόι του επάνω από την μανσέτα του πουκαμίσου, άφηνε ξεκούμπωτα τα κουμπιά στο γιακά του πουκαμίσου, έδενε την γραβάτα του σφιχτά με την λεπτή της άκρη να προεξέχει από την φαρδιά, και φορούσε slippers ή ορειβατικά μποτάκια με κοστούμια.
Άλλος ένας Ιταλός ενσαρκωτής της sprezzatura ήταν ο ηθοποιός Marcello Mastroianni, ο οποίος κάποτε είπε ότι: “Μισώ την μόδα. Οι τάσεις, οι σχεδιαστές, οι ετικέτες… Είναι τόσο ανόητο οι άνθρωποι να πληρώνουν όλα αυτά τα εξωφρενικά ποσά μόνο και μόνο για να έχει το παλτό τους το όνομα ενός σχεδιαστή.” Παρ’ όλα αυτά, συνήθιζε να παραγγέλνει κάθε χρόνο 12 κοστούμια από τον ράφτη του στην Ρώμη. Μάλιστα είχε ισχυριστεί ότι: “Την ημέρα που θα αρχίσουν να ντύνονται όλοι κομψά, εγώ θα ντύνομαι σαν αλήτης.”
Κανόνες της sprezzatura
Μην υπερβάλλεις. Οι άντρες που βλέπουμε συνήθως στην γνωστή εμπορική έκθεση “Pitti Uomo” κάθε χρόνο, οι οποίοι είναι γνωστοί και ως “peacocks”, στερούνται της sprezzatura, γιατί συχνά έχουν έλλειψη αυτοσυγκράτησης και γούστου. Όσο αντικρουόμενο κι αν σου φαίνεται, η sprezzatura υπακούει στον κανόνα “less is more”. Το παν είναι οι μικρές λεπτομέρειες σε μικρές δόσεις.
Η sprezzatura δεν είναι για όλες τις περιστάσεις. Λειτουργεί τέλεια σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχουν αυστηροί κώδικες ενδυμασίας. Δεν είναι για έναν γάμο – ειδικά αν είσαι ο γαμπρός- , ούτε για μια αίθουσα συνεδριάσεων.
Απέφυγε να ντύνεσαι σαν Ιταλός. Μπορεί η sprezzatura να έλκει την καταγωγή της από την ιταλική κουλτούρα, αλλά το ζητούμενο δεν είναι γίνεις Ιταλός στο ντύσιμο. Οπότε καλό είναι να αποφύγεις να γίνεις φθηνή απομίμηση.
Μην το πολυσκέφτεσαι. Αν η sprezzatura δεν σου βγαίνει φυσικά και νιώθεις άβολα, τότε καλύτερα να προσαρμόσεις το ντύσιμο σου σύμφωνα με τους αποδεκτούς κανόνες ντυσίματος. Ωστόσο πριν την απορρίψεις, πειραματίσου και βάλε την φαντασία σου να δουλέψει.
Να είσαι έτοιμος για μερικά σχόλια. Μπορεί να υπάρξουν κάποιοι άνθρωποι που θα κάνουν σχόλια του τύπου: “η γραβάτα σου είναι λίγο στραβή” ή “ξέχασες αυτό το κουμπί του ξεκούμπωτο”. Μην ανησυχείς καθόλου, αν λάβεις υπόψιν όλα τα παραπάνω, βρίσκεσαι σε καλό δρόμο.
Σαν τελευταία συμβουλή, έχουμε να σου πούμε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει, καθώς όλοι μπορούν να προσπαθήσουν να βγάλουν την sprezzatura από μέσα τους. Δεν έχει να κάνει τόσο με το τι φοράς αλλά πως το φοράς.
Διαβάστε επίσης: 5 στυλ παπουτσιών που δεν πρόκειται ποτέ να σας “απογοητεύσουν”